Classic Motor, bilresa i Nederländerna

Datum: 28 maj 2020
Pris 15 600 SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk guide.

Boka resa

I samarbete med

  • Flyg inkl skatter t o r Stockholm – Amsterdam med SAS
  • Tre nätter i dubbelrum inkl frukost
  • Transfer med buss t o r flygplats och utflykter
  • Besök och utflykter enligt program
  • Två middagar och två luncher exkl dryck
  • Genever-, öl- och ostprovningar
  • Svensk reseledare med på resan
  • Tillägg för enkelrum 1 900 SEK
  • Flyg Köpenhamn och Göteborg på förfrågan.

Dagsprogram

Veteranbilar, väderkvarnar och genever!

Följ med oss till Nederländerna, en gång i tiden en betydelsefull sjönation och numera den mest tätbefolkade nationen på jorden med över 15 miljoner invånare.

Spännande besök görs på Louwman Museum, av experter ansett som ett av världens finaste bilmuseum! Samlingen påbörjades redan 1934 av dåvarande Dodge-importören Pieter Louwman. Ett annat besök gör vi på Classic Park Museum i Boxtel, ett vackert museum där mer än hundra speciella och klassiska fordon finns utställda.

I Rotterdam ser vi världen i miniatyr och i Gouda smakar vi ost.
Under utflykten till Amsterdam kryssar vi på kanal, provar öl och smakar genever. De väderkvarnar som är Unesco-skyddade världsarv missar vi inte heller, liksom besök i Nederländernas äldsta stad, den vackra Utrecht.

Torsdag

Gouda ostar och världen i miniatyr i Rotterdam

Vi landar på Schiphol, Amsterdams flygplats under förmiddagen och åker direkt till Gouda som snarare är känt för ost än som stad. Under 1100-talet var Gouda huvudsakligen täckt av torv och torvskörd var den huvudsakliga anställningskällan.

Har vi tur hinner vi se en del av den berömda ostmarknaden dit jordbrukare och handlare kommer på torsdagar. De stora gul-oranga osthjulen visas då mitt på torget och de är imponerande att se. Om vi inte hinner med marknaden så besöker vi ”De Waag” som är det gamla våghuset där ostarna vägdes, nu ett museum över dessa istället.

Vi fortsätter till hamnstaden Rotterdam som har smeknamnet ”Manhattan på Maas” då det är betydligt modernare än andra holländska städer efter att ha bombats under 2a världskriget. Här besöker vi Miniworld, en miniatyrvärld som skildrar livet i Benelux.
50 m2 av minutiöst kopierat landskap, väderkvarnar och tätorter. Städer som förbinds med tåg, buss och båt, varav de flesta är mekaniska. En Miniworld-dag varar 24 minuter, så varje halvtimme blir dag till natt och tvärtom.

Vi tar in på hotell i Rotterdam för två nätter. Välkomstmiddag ingår.

Fredag

Louwman museum och väderkvarnar i världsklass

Heldagsutflykt som börjar med Louwman Museum, hemvist för världens äldsta privata samling av bilar, sammanställd av två generationer Louwman. Muséet startade 1934 och det innehåller i dag mer än tvåhundratrettio antika och klassiska bilar med internationell inriktning och muséet har världens största samling av bilar vad det gäller perioden fram till 1910. Den näst äldsta bilen i världen finns här, en De Dion Bouton & Trépardoux från 1887.

På vägen tillbaka till Rotterdam efter en gemensam lunch stannar vi vid Nederländernas berömda väderkvarnar utanför byn Kiderdijk.
19 väderkvarnar från Medeltiden och ännu längre tillbaka i tiden. Det är en förtjusande plats och en av de viktigaste holländska sevärdheter bland turister. Numera, sedan år 1997, finns platsen även med på Unescos världsarvslista.

Ledig kväll.

Lördag

Kanaltur, öl och genever i Amsterdam

Vi lämnar Rotterdam och åker till Amsterdam som trots sin storlek är inbjudande och kombinerar en liberal modernitet med vacker 1600-talsarkitektur och småstadsatmosfär. Staden präglas av ett spindelnät av kanaler, här finns fler än i Venedig så naturligtvis gör vi en båttur för att lära känna stadens själ. Kanalringen från 1800-talet är numera ett världsarv klassat av Unesco. Ölmärket Heineken som finns sen 1873 är ett av världens mest kända och sålda ölmärken. Vi besöker muséet där vi förutom att såklart smaka på öl och hänga i baren får se hur ölet framställs och få en ölbryggningsupplevelse i 4D.

Holländsk genever är föregångaren till gin och under vistelsen i Amsterdam unnar vi oss några smakprov.
Dagen avslutar vi i Utrecht där vi tar in på hotell för sista natten. Utrecht är den äldsta staden i Nederländerna och den anses vara den vackraste och mest vänliga staden i landet. Utrecht har vackra medeltida kvarter med gotiska element som ger en konstnärlig krydda till stadens rondeller och turistiska sevärdheter.

Gemensam avskedsmiddag.

Söndag

Spårvagnsmuseum och Classic Park

Under morgonen besöker vi spårvagnsmuséet i Utrecht som visar 175 års historik av räls i Nederländerna.

Vi checkar ut och åker ner till Boxtel och Classic Park Museum. Det grundades av familjen Van Dijke vars passion var såväl klassiska bilar som konst och natur. Classic Park ligger i “Het Groene Woud” dvs. den gröna skogen och en gång ska det ha varit en hönsfarm här. Numera stoltserar en elegant bilsalong, Classic Carpark, med inte bara RR och Bentleys, utan många andra modeller. Här finns både museum och försäljning av bilar.

Efter en gemensam lunch är det dags att åka till flygplatsen för hemresa.

Boende

Hotell i Rotterdam 2 nätter

Hotel Milano***
Samtliga 25 rum erbjuder bekvämligheter som separat middagsplats och separat sittutrymme, samt gratis wi-fi och platt-tv. Gäster här får dessutom minibar, rumsservice och regndusch.

Alternativt:

Bilderberg Parkhotel****
Detta hotell med miljövänlig profil ligger mitt i Rotterdam, nära Sonneveld huis, Boijmans Van Beuningen-museet och Chabot Museum. Detta hotell har en restaurang, ett fitnesscenter och en bar/lounge. Här ingår wi-fi i allmänna utrymmen. Gäster får även tillgång till bekvämligheter som en bastu, kaffe i allmänt utrymme och rumsservice dygnet runt. a/c

Hotel Mitland**** Utrecht 1 natt

Detta hotell ligger vid havet, med utsikt över den gamla De Bilt-fästningen. Här har du gratis tillgång till spa, gym och pool.
Alla de moderna rummen har luftkonditionering samt eget badrum med separat dusch och badkar. Majoriteten av rummen har även balkong.
Det finns ett bowlingcenter, komplett med ett Music-Thrill-Vision-system. Du kan också passa på att koppla av på en av de många terrasserna eller i den omgivande parken.

Reseledare

Svensk reseledare