Champagne, en sprudlande resa

Datum: 23 september 2022
Pris 16 750 SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk guide och Martin Loogna från Skärgårdsradion med.

Boka resa

I samarbete med

  • Flyg t/r Stockholm – Paris
  • Buss för transfer t/r flygplats och utflykter
  • 3 övernattningar i dubbelrum inkl frukost på hotell
  • 2 middagar och 2 luncher inkl. dryck
  • Diverse provsmakningar
  • Utflykter och inträden enligt program
  • Ciceron Martin Loogna med på resan
  • Svensk reseledare under vistelsen
  • Tillägg enkelrum 2 000 SEK
  • Flyg Köpenhamn och Göteborg på förfrågan

Dagsprogram

Res med Skärgårdsradion till Champagne i höst!

Finns det någon annan dryck som lika starkt associerar till fest, glädje och glamour? Uppstickare finns men än så håller Champagne fanan högt och värnar om sina numera något utökade gränser. Namnet får bara användas för det vin som odlas i den franska provinsen la Champagne, nu klassad som världsarv av UNESCO.

Landsbygden där varje tänkbar yta är täckt av vinstockar är häpnadsväckande. Öppna fält och sluttningar, landskapet som gett Champagne sitt namn; ordet campagna på latin betyder just öppet fält. Längs dikeskanterna markerar olika stenar vilken producent som äger de smala fälten och skyltar visar vägen till champagnehusen och dess exklusiva hemligheter.

Med den populäre radioprofilen Loogna ger vi oss ut på turer bland champagnehus i olika storlekar samt tar några avbrott från bubblorna för att prova choklad, kakor och ost.

”I segerns stund förtjänar man det, i nederlagets stund behöver man det” sa Napoleon.

Fredag

Vi börjar med ost och champagne!

Morgonflyg till Paris med SAS. Vi åker med egen buss in i Champagne.

Innan vi kommer fram till Reims stannar vi i Jouarre och besöker Fromagerie Ganot. Här gör man brie-ost sedan 1895 vilket en video berättar om innan vi smakar på osten med ett glas vin.

Efter ytterligare en halvtimmes resa är det dags för vårt första bubblande besök och det blir hos den lilla producenten Champagne Bernard Figuet. Här får vi en visning och förstås smakprov av deras drycker. Kanske blir det en första direktsändning i Skärgårdsradion med Loogna?

Vi checkar in på hotell i Reims för tre nätter och möts vi igen för att äta middag tillsammans.

Lördag

Champagne på museum och champagne i choklad

Vi börjar dagen med att besöka vinmuseet Le Phare de Verzenay för att bli lite av experter på Champagne och dess historia. Det är en spännande interaktiv utställning som kan avslutas med att man går upp i det ståtliga tornet för att njuta av utsikt över vinfält i alla väderstreck.

För att tillfälligt helt byta inriktning åker vi till ett litet bryggeri där de gör sin egen öl. I samband med lunchen får vi också smaka av det närbelägna destilleriet Guillons drycker. Sedan 1997 producerar de bl a single malt whisky i gamla champagne-ekfat. (OBS att detta besök inkl.lunch är beroende av väder då servering endast finns utomhus.)

Vi besöker sedan en liten chokladfabrik där man tillverkar de kända Bouchons au Marc de Champagne, fyllda med likörer från regionen. Vi provar själva på att få till de små chokladkorkarna som kanske inte blir så vackra men goda!

 

Ledig kväll i Reims där det finns gott om restauranger och förstås champagnebarer!

Söndag

Från champagnens vagga Hautvilliers till dess huvudstad Epernay

Vi gör en stadspromenad i Reims och ta en titt på den fantastiska katedralen, Notre Dame de Reims, klassat som världskulturarv av UNESCO är det ett måste när man är i Champagne. Av de magnifika blyinfattade fönstren är de nyaste av Marc Chagall.
Här har 33 franska kungar krönts, och det var genom den långa altargången som Frankrikes nationalhelgon Jeanne D’Arc kom inridande som överbefälhavare när Karl VII skulle krönas mitt under brinnande hundraårskrig mot britterna.

Med vår buss åker vi till det som brukar kallas champagnens vagga, Hautvillers. Det var här som munken Dom Pérignon var vinskänk på Benediktinerklostret och till att börja med gjorde allt för att bli av med de envisa bubblorna!
Vi gör ett besök i kyrkan där Dom Pérignon ligger begravd.

Reims i all ära men Epernay är den verkliga champagnehuvudstaden, en liten stad längs med floden Marne, som har ett stort inflytande på mikroklimatet i vinregionen. I underjordiska källare ligger miljontals flaskor glada i korken medans de väntar på att bjuda oss på pigga bubblor!

Längs pampiga Avenue de Champagne finner man alla de stora världsberömda champagneproducenterna som: Moët & Chandon, Mercier, De Castellane, Esterlin, Perrier-Jouët, Pol Roger.

Efter lunch besöker vi Champagne Mercier. Vi åker bekvämt i ett litet tåg i de kilometerlånga lagringstunnlarna innan det bjuds på champagneprovning.

Därefter återvänder vi till Reims där vi har avskedsmiddag.

Måndag

Kakor och champagne på hemvägen

Sista dagen tillsammans börjar vi med Reims andra symbol som enligt viss också passar ihop med champagne, den lilla rosa och söta kakan Rose de Reims. Hos Biscuit Fossier får vi en visning av produktionen.

Tillbaka på hotellet hämtar vi vårt bagage och lämnar Reims med vår buss.

Med sitt strategiska läge nära Paris har Champagne under århundradenas lopp förvandlats till krigsskådeplats ett flertal gånger. Det är svårt att åka runt i Champagne utan att se minnesmärken från främst Första Världskriget. Efter en dryg halvtimme anländer vi till Parc du Chateau i Dormans där ett minnesmärke över slagen vid Marne under första världskriget med tillhörande kapell finns. Fotostopp.

En sista champagneprovning hinner vi med! Vi stannar till i Château-Thierry och besöker Champagne Pannier.

Dags sedan att åka tillbaka mot Paris och flygplatsen för hemresa under kvällen.

Au Revoir!

Bo i hjärtat av Reims

Ciceron och reseledare

Martin Loogna

Skärgårdsradion ger dig en känsla av skärgården dygnet runt året om! Med nyheter, kustväder, reportage och intressanta gäster blandat med en skön musikmix presenterat av radiolegenderna Jesse, Loogna , Rolf Arsenius, Ted Johansson mfl.
Du hör oss på ”gammelradio” i Stockholm på 90,2 och Roslagen 107,8 MHz samt digitalradion DAB över hela stockholms län. Du kan självklart lyssna i mobilen eller webben på Skärgårdsradion.se

Martin Loogna är Skärgårdsradions ankare och actionreporter som gärna gör bryggnedslag och reportage när du minst anar det. Martin Loogna har tillsammans med kollegan Jesse Wallin (Jesse och Loogna) arbetat i snart 30 år på radiostationer som Mix Megapol, RIX FM och STAR FM men startade för 15 år sedan den egna kanalen Skärgårdsradion. Skärgårdsradion fick nyligen utmärkelsen det ”Stora radiopriset” av radioakademin för sitt egna unika uttrycksätt.

Varje fredag och lördag fokuserar Skärgårdsradions på livets goda med kocken Anders Leven som ger inspirerande tips på mat och dryck som sedan publiceras i radions app och hemsida.

Lena Pålsson

Er guide på resan är Lena Pålsson. Hon har arbetat som guide runt om i världen i 17 år och har även varit bosatt i Paris under en längre period. Champagne är favoritdrycken. Lyssnar ofta och gärna på Skärgårdsradion, allra mest under vistelserna i Stockholms skärgård.

 

Champagne

Distrikt och dryck

Champagne bildades på 900-talet i samband med att grevskapen Troyes och Meaux slog samman till ett större grevskap. Det kom snart i händerna på huset Blois.
Under perioden 1100-1300 utgjorde Champagne ett centrum för handeln mellan Syd- och Västeuropa, innan en mer betydande sjöhandel mellan Medelhavet och Atlantkustområdet tagit fart. Grevarna av Champagne utgjorde länge ett hot mot den franske kungen genom att dess domäner omringade Parisbäckenet, men 1284 förmäldes Filip den sköne med Johanna I av Navarra, arvtagare till grevskapet och 1314 införlivades det med de kungliga domänerna.
Under hundraårskriget härjades Champagne svårt och marknaderna som tidigare varit en betydande del i regionens rikedom förföll.

Men mest är området berömt för drycken med samma namn. Champagne är mousserande vin från vindistriktet med Reims och Épernay som huvudorter för produktionen. Det är vanligt att namnet används i plagierande syfte för att marknadsföra mousserande vin från andra platser i världen. Det är däremot endast vin från distriktet Champagne i norra Frankrike som får lov att kallas Champagne i kommersiella sammanhang, eftersom detta är en skyddad ursprungsbeteckning.

Enligt myten var Champagne den plats där man skapade det första mousserande vinet, men bevisligen gjorde britterna det sex år före fransmännen.
Champagne är däremot den vinregion som har producerat mousserande vin under längst tid, med en oavbruten produktion ända sedan 1700-talet med samma metod Méthode Champenoise. Det är en vintillverkningsmetod då vinet jäser en andra gång på flaskan, vilket skapar högre tryck i flaskan, fler bubblor och krämigare textur. Jästfällningen ger även en tydlig ton av bröd.

Området Champagne, med sitt strategiska läge nära Paris, har under århundradenas lopp många gånger förvandlats till krigsskådeplats och många är de krigsherrar som har stärkt sig med traktens viner. Första världskriget var inget undantag. Vingårdarna förvandlades till slagfält, men trots det fortsatte tillverkningen och många skördearbetare, bland dem många barn, dödades under sitt arbete. På 1920-talet kom depressionen och den inhemska försäljningen av champagne halverades. Under andra världskriget gjorde champagnetillverkarna tyst motstånd bland annat genom att bygga falska väggar i vinkällarna för att gömma undan flaskorna för tyskarna. Det sägs att nazisterna ville spränga alla champagnekällare i luften efter kriget för att ge de tyska sektfabrikanterna ett försprång. Lyckligtvis gick den planen i stöpet.