Västerbotten, en kul-tur-resa från kust till fjäll

Datum: 26-29 juni 2018
Pris 8 500 SEK SEK
Del i dubbelrum exkl. flyg/tåg. Svensk guide.

Boka resa
  • Resa med buss i Västerbotten
  • Tre nätter i dubbelrum inkl frukost
  • Inträden och utflykter enligt program
  • Tre middagar och fyra luncher exkl. dryck
  • Diverse provsmakningar
  • Ciceron Ella Nilsson med på resan
  • Tillägg för enkelrum 1 000 SEK

Dagsprogram

Västerbotten, en kul-tur resa från kust till fjäll

Exotiskt i det egna landet lockar! I alla fall känns det exotiskt för oss som bor ”söderut” i Sverige. Vem kan bättre leda oss på en kulinarisk kul-tur-resa än Ella Nilsson, Västerbottens hedersdoktor och matambassadör som är känd från Café Umeå! Några av hennes berömda förkläden är förstås med på bussresan liksom anekdoter från program och tidigare mat-upplevelser.

Västerbottens leende landskap bjuder på fjäll, skogar, forsar och havskust men också ett mångbottnat kulturliv och prisbelönt matkonst.

I Västerbotten frodas mathantverket. Här prisas samiska matkreatörer och själen i hantverket lever i allra hösta grad. Det rika skafferiet lockar matintresserade från hela världen och Go Slow Travel har därför valt detta område som första destination i Sverige. De lokala produkter vi smakar på är bl. a ren, älg, sik, hjortron, mandelpotatis, tunnbröd och givetvis västerbottenost.

Tisdag

Välkommen till Västerbotten!

Vi möts i Umeå under förmiddagen (tåg alt flyg bokas på egen hand) och börjar med en rundtur i denna stad som senaste åren vuxit ordentligt. Det nya kulturhuset Väven, mitt emellan citykärnan och Umeälven, är ett helt kvarter där olika kulturyttringar vävs samman och på Kulturtorget samsas serveringar med bageri och torghandel. Vi tar en närmare titt på den vackra glasmosaiken Lev!- ett 170 m långt glas konstverk i gång- och cykeltunneln under järnvägen. Konstverket är fullt med citat av författarinnan Sara Lidman.

Därefter lämnar vi Umeå och far längs den vackra vägen 363 till Vindeln, Västerbottens pärla.
Dagens lunch äter vi på Hotell Forsen, vackert beläget vid Vindelälvens brusande forsar. Vindelälven är en av fyra nationalälvar som är skyddade mot utbyggnad. Det sägs att Evert Taube hade Vindelälven i tankarna när han skrev ”Änglamark” där han hyllar den fria otyglade älven.

Middag och övernattning på Källan Spa och konferenshotell i Åmliden. Hotellet ligger omgivet av trolsk granskog och är beläget på Västerbottens högsta berg.

Onsdag

Torgny Lindgren och Sta Anna

Efter frukost åker vi den korta biten till författaren Torgny Lindgrens museum i Raggsjö där vi får en guidad visning. Här finns utställningar som presenterar författaren och inslag från hans verk i både ljud och bild.

I det lilla gruvsamhället Kristineberg besöker vi den berömda underjordskyrkan St. Anna som bjuder på en så speciell stämning. Vår guide berättar legenden om kyrkans tillblivelse, hur i mitten av 1940-talet, i samband med en sprängning, en Kristusgestalt uppenbarade sig på bergsväggen.

Vidare till Lyckseles Vagga, Gammplatsen, vackert belägen på en halvö i Umeälven. Vi gör ett besök på det intressanta Skogsmuseet där vi efter att ha fått en introduktion går på egen hand bland utställningarna som visar skogsbrukets epoker med människor, redskap och teknik från 1800 talet fram till våra dagar. Museet har norra Europas största samling av skogsmaskiner!

Efter lunchen åker vi E12:an, den så kallade Blå vägen i nordvästlig riktning med Umeälven som ständig följeslagare. Fotostopp vid Stensele kyrka (Lappmarkskatedralen) som är en av Nordens största träkyrkor.

Dagens slutmål är Världsmästarbyn Tärnaby. Övernattning och middag på Tärnaby fjällhotell som bjuder på en fantastisk utsikt. (För de som orkar görs en liten världsmästar-vandring upp till Ingemarbacken där vi får höra lite om Tärnabys alla världsmästare och historien om när hela Sverige stannade.)

Torsdag

Fjällbotaniska trädgården och Ellas förkläden

Efter frukost besöker vi Trolltrumman i Tärnaby, en butik med genuint konsthantverk med samiska förtecken.

Knappt två mil härifrån ligger skidorten Hemavan vars sommar-linbana snabbt och enkelt tar oss upp och ner på fjället. Vi vandrar ner till Naturum och Fjällbotaniska trädgården, en liten diamant i fjällvärlden med sitt stora utbud av fjällväxter. Det är en av världens nordligaste botaniska trädgårdar.

Efter att ha njutit lunchen i det fria vänder vi söderut och passerar de trakter som Bernhard Nordh och Linnea Fjällstedt beskrev i böcker om nybyggarnas hårda liv. Landskapet ändrar karaktär ju längre västerut vi kommer.

Fem km söder om Saxnäs finns den vackra Trappstegsforsen som är ett av landets märkligaste vattenfall, formad till en trappa där Kultsjöns vatten kastas utför i imponerande kaskader. Forsen lär vara ett av landets mest fotograferade motiv så givetvis gör vi ett fotostopp här.

I Saxnäs besöker vi konstnärshemmet Ricklundgården som idag är museum och residens för konstnärer och kulturarbetare. Saxnäsgården blir vårt hem denna natt och här har vi en hisnande utsikt över fjällen som speglar sig i Kultsjöns klara vatten. En uppfriskande promenad i de vackra omgivningarna rekommenderas före middagen och medan Ella förbereder visning av tio av sina vackraste TV- förkläden från sin tid i Café Umeå.

Fredag

Sameslöjd och skulpturpark

Efter frukost lämnar vi Saxnäs och åker i riktning mot Vilhelmina och ett spännande första besök. Sameparet Risfjäll bjuder på förmiddagskaffe i sitt hem i Malgonäs. Aktiviteter som slöjd och jojk bjuds det på innan lunch och efter den besöker vi sameslöjdsbutik och samemuseum i Vilhelmina.

Vi färdas nu längs Konstvägen Sju älvar som är världens längsta konstutställning med 13 olika konstverk mellan hav och fjäll. I Vännäs gör vi ett stopp vid Slöjdarnas hus som ligger precis där Umeälven ”gifter sig” med Vindelälven.

Innan vår resa når sitt slut besöker vi en av Europas förnämligaste skulpturparker som ligger i Umeå på området Umedalen. 200 framstående svenska och internationella konstnärer har genom åren ställt ut sina verk i parken på det f.d. mentalsjukhus-området.

Dags att ta adjö av ressällskapet. På återseende önskar Ella och Goslowtravel!

Boende

Ciceron

Ella Nilsson Västerbotten-buffet

Ella Nilsson

Ella Nilsson är sedan 2016 hedersdoktor vid Umeå Universitet. Hon blev känd för en bredare allmänhet som tv-kock i det direktsända programmet Café Umeå med start 1987, men var redan tidigt en uppskattad lärare som engagerade sig för lokalproducerade råvaror. Under perioden 2000–2010 var hon vd för Svensk köttinformation och driver nu företaget Ella Nilsson Mat & Prat AB.
Ella Nilsson är bl a ledamot i Kungl. Skogs- och lantbruksakademien, ordförande för Sveriges matjournalister Matmaffian och hedersmedlem i Norrlandsförbundet samt styrelseledamot i Västerbottens Gille i Stockholm.

Som kuriosa kan nämnas att hon ansvarade för det norrländska smörgåsbordet på Världsutställningen i Sevilla 1992. Hon var även ansvarig för förtäringen vid kungaparets Eriksgata längs Inlandsbanan i mitten av 1990-talet, projektledare för Gastro Botnia och inte minst har hon i 26 år varit värdinna och inspiratör vid de numera väl etablerade Västerbottensveckorna på Grand hotell i Stockholm.