Vackra bilar och NEC i England med Classic Motor

Datum: 7-11 november 2018
Pris 16 100 SEK SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk guide.

Boka resa

I samarbete med

  • Flyg inkl skatter t o r Stockholm/Köpenhamn – London med SAS
  • Fyra nätter i dubbelrum inkl frukost
  • Transfer med buss t o r flygplats och utflykter
  • Besök och utflykter enligt program (förutom inträde NEC)
  • Två middagar och två luncher exkl dryck
  • Gin-provning och pub-besök
  • Svensk reseledare med på resan
  • Ciceron från Classic Motor med på resan
  • Tillägg för enkelrum 2 500 SEK

Dagsprogram

Vackra fordon och veteranbilsmässa i England

Efter Italien, Frankrike och Tyskland vänder nu Classic Motor blicken mot de brittiska öarna och skönheter som Jaguar och Morgan.
Vi besöker London Motor Museum, Jaguar Heritage Museum, det anrika Brooklands Museum och har en heldag på Storbritanniens största veteranbilsmässa NEC.
Vi bekantar oss närmare med Blenheim Palace där Winston Churchill föddes, lärosätet Oxford och landets näst största stad Birmingham där vi också övernattar.
Självklart gör vi några pub-besök, smakar Oxford Blue Cheese liksom den klassiska engelska rätten Fish and chips. Vi besöker även ett gin destilleri som inkluderar provsmakning.

Onsdag

Bilar i London och öl i Oxford

Vi flyger med SAS till Heathrow utanför London. En kort bussresa tar oss till Hayes och London Motor Museum som har en av Europas största samlingar av klassiska bilar som t ex 1937 Auburn Speedster, 1937 Lincoln Zephyr men även ett par Batmobiles! Det finns också några bilar som blivit kända från filmer som Starsky and Hutch’s Gran Torino och James Bonds Lotus Esprit.

Dagens slutdestination är bildningens högborg Oxford, också känd för tv-serierna om kommissarie Morse och Lewis. Det är en labyrintisk liten stad med iögonfallande medeltida arkitektur vars tinnar och torn även lockat sagoberättare som Lewis Carroll (Alice i Underlandet) och Sagan om ringen-författaren J R R Tolkien.

Kanske hinner vi med en pint på puben The Turf Tavern där f.d. president Clinton INTE drog in någon rök när han provade marijuana som student här. Annars är det populärt att besöka The Bear Inn som är Oxfords äldsta pub med anor från 1242.

Vi tar in på hotell för en natt. Gemensam middag på närbelägen restaurang.

Torsdag

Winston Churchills födelseslott och gindestilleri

Vi lämnar Oxford och reser en kort bit till Blenheim Palace, ett av Storbritanniens största slott som sedan 1987 är med på Unescos lista över världsarv. Slottet skänktes som ”nationens gåva” till hertigen av Marlborough, John Churchill, efter dennes seger i slaget vid Blenheim i Tyskland år 1704. Slottet är också känt som födelseplats för landets kanske mest kände premiärminister, Winston Churchill.

Vi fortsätter norrut och efter gemensam lunch besöker vi ett gin destilleri för rundtur och provsmakning. Om tiden tillåter gör vi ett kortare stopp i Stratford-upon-Avon där Shakespeare ska ha fötts.

Kvällen avslutas i Birmingham i West Midlands där vi tar in på hotell för resterande tre nätter. Englands näst största stad var förr en industristad, och Birmingham är genomkorsat av vackra vattenleder där man transporterade varor och råmaterial till handelsplatserna. Här finns faktiskt fler kanaler än i Venedig!

Fredag

Morgan-fabrik och Jaguarer på British Motor Museum

Vi börjar dagen med att åka till Morganfabriken i Malvern Link, det urbrittiska familjeföretaget som producerat sportbilar i över hundra år. Och det görs fortfarande inte av hypermoderna robotar utan av erfarna hantverkare. Under en fabriksvisning får vi se hur detta går till.

Vi äter lunch tillsammans i Worcestershire. Staden anlades av romarna, och dess centrala läge gjorde den till en stad med livlig handel. Det är den fortfarande, och om man är mer intresserad av vackra, gamla hus från Tudortiden än butiker och inköp, ska man söka sig till de små gatorna bakom huvudstråket.

British Motor Museum har världens största samling av brittiska bilar och här besöker vi Jaguar Heritage Museum innan vi återvänder till Birmingham.

Lördag

Veteranbilsmässan NEC

Heldag på NEC CLASSIC MOTOR SHOW, Storbritanniens största veteranfordonsmässa. Alla brittiska bilmärken finns representerade vars tillbehör och reservdelar finns till försäljning. (Inträde inte inkluderat.)

För den som kanske föredrar att utforska Birmingham så finns här mycket att se.

På kvällen samlas vi för gemensam avskedsmiddag.

Söndag

Avslutning med anrikt motormuseum

Vi lämnar Birmingham efter frukost och beger oss till Brooklands, ett av Englands mest anrika motormuseum. Här befinner vi oss i en historisk miljö med racerbana, backbana, klubbhus och flygplats! Fyra av byggnaderna är skyddade av kulturminneslagen och platsen har ett förflutet som både flygfält och motorsportanläggning. Förutom bilar och motorcyklar finns här den andra Concorde som tillverkades, byggd av Brooklands and Toulouse under 1970-talet.

Transfer till flygplats och hemresa tidig kväll.

Tack för denna gång och på återseende!

Boende

Royal Oxford *** eller liknande

Malmaison Birmingham eller liknande

Ciceron och reseledare

Thomas Sjölund

Chefredaktör för tidningen Classic Motor. Passionerad cyklist numera men annars speciellt förtjust i alla vackra motorer!

Lena Pålsson

Er reseledare är Lena Pålsson. Hon har arbetat som guide runt om i världen och har även varit bosatt i London en kortare period.