Underbara Umbrien, Italiens gröna hjärta

Datum: 1-5 juni 2019
Pris 11 700 SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk guide.

Boka resa
  • Flyg inkl skatter t o r Stockholm – Rom med SAS och Norwegian
  • Fyra nätter i dubbelrum inkl frukost
  • Transfer med buss t o r flygplats och utflykter i Umbrien
  • Inträden och utflykter enligt program
  • Fyra middagar (varav en med matlagningsklass) och tre luncher inkl dryck
  • Diverse provsmakningar
  • Svensk reseledare med på resan
  • Tillägg för enkelrum 1 000 SEK

Dagsprogram

Umbrien, Italiens gröna hjärta

”Italiens gröna hjärta” är en gammal slogan, men nog så talande. Umbrien är Italiens mitt, och verkligen en grön oas, mestadels mjukt böljande, med vattendrag som genomkorsar det gröna.
Umbrien är den enda italienska region som saknar hav eller gräns till annat land. På den blygsamma ytan ryms dock stora kontraster: vidsträckta flodslätter, böljande kullar, skogsklädda bergsområden och dramatiska fjällmassiv.

Lite orättvist kallas Umbrien för Toscanas okända småsyskon för här finns samma smakrika mat (tänk vildsvin, tryffel, olivolja, fårost och kraftiga röda viner) och grönskande uråldriga kulturlandskap. Men utan trängsel och stress, och inte lika ansträngande för plånboken. Med bara en rännil av den turistström som forsar genom grannregionen Toscana framstår Umbrien som ett litet paradis i skymundan.

Under vår resa får vi njuta av det klassiska Umbrien med sina medeltida byar omgivna av lantlig miljö och en matlagningskonst som är omtalad för sin utsökta enkelhet. Vi besöker Assisi, Spoleto, Spello och Montefalco, njuter av skönhet i forntida arkitektur och konst samt regionens olika delikatesser.

Lördag

Välkomna till Umbrien!

Flyg med SAS på morgonen från Stockholm till Rom. Här möter reseledare upp och med egen buss åker vi till en av Italiens berömda kulturbygder, det genuina och gröna Umbrien. Vi lämnar Lazio och ser snart bergskedjan Apenninernas mjukt kuperade landskap.

Under resan stannar vi i Narni (känd från böckerna om Narnia) för lunch tillsammans.

Vår destination är den charmerande lilla staden Trevi där vi tar in på vårt 4* hotell för samtliga fyra nätter. Efter en välkomstdrink gör vi en liten guidad tur i Trevi för att lära känna staden. Om det är varmt så kan ett uppfriskande dopp i hotellets lilla bassäng locka. Middag på hotellet.

Söndag

Assisi, den helige Franciskus stad

Vi börjar dagen med en utflykt till Assisi, den helige Franciskus stad, som ligger mycket vackert på berget Subasios sluttningar. Här besöker vi katedralen som började uppföras en kort tid efter den helige Franciskus död år 1226. Italiens allra främsta dåtida konstnärer, med renässansmästaren Giotto i spetsen, har här målat en svit färgstarka fresker som en hyllning åt den katolska kyrkans superstjärna. Ett mästerverk som vi inte missar.

Vi strosar sedan runt i den gamla medeltida staden bakom vars höga stadsmurar man har en bedårande utsikt över landskapet.

Efter egen tid för lunch åker vi till Spello, känd som Blommornas stad och även med på listan över Italiens vackraste småstäder. Här gör vi en stadspromenad som inkluderar besök i kyrkan Santa Maria Maggiore för att se det berömda konstverket av Pinturicchio.

Vi återvänder till Trevi. Middag på hotellet.

Måndag

Umbriens svarta guld, tryffel

Liksom i alla andra regioner i Italien är Umbrien starkt fäst vid sina kulinariska traditioner. Nästan varenda by har sina egna specialiteter. Nu ska vi bekanta oss med Umbriens svarta guld, den mytomspunna tryffeln som endast finns på ett fåtal platser och är världens dyraste och mest åtråvärda svamp. Under antiken trodde man att tryffeln var frukten av ett blixtnedslag och legenden om dess afrodisiaka inverkan höjde tidigt priset. Vi får en demonstration av en tryffeljägare innan provsmakningen.

Dagen fortsätter med besök Spoleto vars gamla stadsdel, omringad av en gammal mur, är en harmonisk blandning av medeltid och renässans med inslag av romartid. Här tittar vi på den berömda bron ”Ponte delle Torri”, domkyrkan och den imponerande Albornozborgen.

Middag på hotellet.

Tisdag

Gastronomisk utflykt i Umbrien

Dagens gastronomiska utflykt går till Montefalco, en liten murbefäst stad som likt en hök vakar över områdets lantgårdar. Smeknamnet Umbriens balkong får sin förklaring av den fantastiska utsikten.

På kullarna runtom produceras några av landets finaste olivoljor som vi får chans att provsmaka under dagen.

Kanske vi passar på att besöka den medeltida kyrkan som nu är ett museum med freskcykel om den helige Franciskus liv av renässanskonstnären Benozzo Gozzoli som ett avbrott för att vila gommen? Eller kanske bara en espresso och glass på torget.

Efter det förflyttar vi oss till Caprai, en av Montefalcos många vingårdar och kanske den mest kända, för att provsmaka fyra olika sorters viner samt en lättare lunch. Sagrantino är en av de druvor som används och dess komplexitet och lagringspotential har gjort att den jämförs med Barolo från Piemonte. Vinerna härifrån anses numera ha högsta kvalitet och vi får nu göra egna bedömningar.

Under eftermiddagen återvänder vi till hotellet för en enklare matlagningsklass och middag. Vi lagar vår egen pasta och efterrätt som avslutning!

Onsdag

Arrivederci!

Efter frukost är det dags att lämna Trevi och Umbrien. Sinnen med sköna minnen och väskor fyllda med godsaker?

Transfer till flygplatsen i Rom. Flygresa under eftermiddagen till Stockholm med Norwegian.

Tack för denna gång och på återseende!

Boende

Antica Dimora alla Rocca****

Det fyrstjärniga hotellet mitt i Trevi bjuder på historisk miljö då det är inhyst i byggnad från 1700-talet. Trevlig interiör med vackra fresker och antika möbler. Rummen kan ligga i huvudbyggnaden eller i annexet. En del rum har snedtak, synliga takbjälkar och de högst upp kan ha takfönster. Alla rum är utrustade med dubbelsäng eller twinbädd, aircondition, minibar, Sat-TV, telefon, internuppkoppling samt badrum med dusch/badkar.

Reseledare

Carina Magnusson

Carina kommer ursprungligen från Jönköping. Åkte till Italien 1988 för att läsa italienska i Perugia och blev ”fast”. Har bott både i Perugia och Assisi, men sedan 1999 bor hon i Trevi med man och två söner och stortrivs verkligen. Har jobbat som reseledare och på turistbyrån i Assisi.
Carina är en glad och positiv person med stark känsla för service.

Region

Umbrien

Umbrien är en region i mellersta Italien med en yta på 8 456 km². Huvudstad är Perugia. Umbrien höjer sig i öster mot Apenninerna och genomflyts av övre Tibern. Det mjukt böljande landskapet är berömt för sin skönhet. Regionen Umbrien har fått sitt namn från det italiska folk, umbrer, som bodde där. De hade stark benägenhet för partikularism, varför städerna med områden blev nästan självständiga samhällen. Dessa var för övrigt i allmänhet små. Genom landet gick Via flaminia, från Rom till Ariminum (nuvarande Rimini). Boskapsskötsel och fruktträdsodling var huvudnäringarna. ”Italiens gröna hjärta”, en gammal slogan, men nog så talande. Umbrien är Italiens mitt, och verkligen en grön oas, mestadels mjukt böljande, med vattendrag som genomkorsar det gröna. Det är också en region där man lever ett riktigt bra liv, i små och mellanstora städer med stolta traditioner. En region som andas vänlighet och frid, kanske är det inte en tillfällighet att den Helige Franciskus (San Francesco) kom just härifrån. Dessutom, med ett läge mitt emellan Rom och Florens borde många fler hitta hit. Umbrien som är känt för sin fantastiska natur bjuder på stora sjöar, vackra berg, vinslott, imponerande kloster och katedraler. Umbrien är även känt som ”de tusen byarnas land”. Hit reser man för att återupptäcka sina slumrande sinnen. I Umbrien går själsligt och kroppsligt välbefinnande hand i hand. Regionen är känd för sina familjeägda trattorior med sofistikerat enkel mat. Umbriens charkuterier hör till Italiens mest uppskattade. Bland specialiteterna kan nämnas prosciutto di Norcia, lufttorkad skinka från Norcia, corallina, typisk umbrisk salami, coglioni di mulo, ordagrant ”åsnetestiklar”, men en speciell salami, barbozzo, svartpepparlagrad griskind och porchetta, helstekt spädgris. Umbrien har också ett rikt urval lokala ostar. Landskapets mesta kända är kanske caciotta, gjorde på komjölk, men det finns också ett rikt utbud av pecorino, fårostar.
 Tryffel, såväl vit som svart, hör också till Umbriens matskatt. Svart tryffel används i många regionala maträtter och sätter även smak på lokala ostar.
Från Umbriens jordar kommer linser från Castelluccio, de urgamla bönorna, fagiolina del lago, lök från Cannara och speltvete. Vid Trasimeno-sjön utkämpades ett stort historiskt sjöslag år 217 f Kr mellan Hannibals och de romerska styrkorna, ett område som nu andas lugn och ro. Sjön är rik på insjöfisk som karp, ål och abborre. Höga kullar, vinfält, olivträd, historia. Detta är Umbrien. I Toscana ser man på Umbrien som kusinen från landet. Lite rustikare, lite enklare men lika vackert om än lite mer vildvuxet!