Turin och det kungliga Piemonte

Datum: 21-25 mars 2019
Pris 15 600 SEK SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk guide.

Boka resa
  • Flyg t o r Stockholm – Turin via Frankfurt med LH (inkl flygskatter)
  • Tillägg flyg från Köpenhamn 600 SEK
  • Fyra nätter i dubbelrum inkl frukost
  • Transfer med buss t o r flygplats och utflykter
  • Inträden enligt program
  • Två middagar och två luncher
  • Tryffel- och vinprovningar
  • Ciceron Hans Lepp med på resan
  • Svensk reseledare med på resan
  • Tillägg för enkelrum 2 150 SEK

Dagsprogram

I kungarna av Savojens fotspår

Dags för en ny härlig resa med kunglig konst och historia i fokus! Turin är idag huvudstad i regionen Piemonte, men från 1500-talet var hon huvudstad för kungariket Savojen, och när Italien enades 1861 blev Torino Italiens första huvudstad. Så staden ståtar med en rad vackra palats och i omgivningarna finns ett antal kungliga jaktvillor och barockslott.
Vår ciceron Hans Lepp berättar som alltid med passion och inlevelse om huvudpersoner och händelser i den aktuella italienska historien! Piemonte är en region känd för devisen; Man äter inte för att leva, utan man lever för att äta! Här samsas traditionell husmanskost vid sidan av modernare kokkonst vilket ger rena, njutbara kulinariska smakupplevelser. Vi glömmer inte vinerna då Kungen av italienska viner kommer härifrån. Vi besöker en vingård och provar naturligtvis de mest kända vinerna; Barolo, Barbera, Nebbiolo och Spumante.
Kulinariska höjdpunkter saknas inte heller, och det var just här i Piemonte som man började protestera mot Fast Food. Slow Food slår vakt om lokala traditioner och genuina råvaror och har idag vuxit till en uppskattad internationell organisation.

Torsdag

Välkommen till Turin i Piemonte!

Flyg med Lufthansa via Frankfurt till Turin. Vi landar tidig eftermiddag och har en kort transfer in till centrum.

Välkomna till Turin som bjuder på grandiosa kulturella, historiska och kulinariska intryck! Vi börjar med att åka upp på berget Monte dei Cappuccini. Turin är stort men överskådligt, floden Po och bergen bildar naturliga avgränsningar.

Vi tar in på vårt 4* hotell i centrum för fyra nätter. Vi träffas sedan för välkomstmiddag på närbelägen restaurang.

Fredag

Stadspromenad i det kungliga Turin

Kungliga palatset, katedralen med Jesu liksvepning, Egyptiska muséet, ja det blir en spännande dag!
Vi börjar vår stadsvandring med domkyrkan San Giovanni Battista där den duk från 1300-talet förvaras som påstås vara Jesu liksvepning.

Sedan fortsätter vi till Palazzo Reale vars portar vaktas av statyerna Castor och Pollux, mellan dessa sägs Turins mest magiska plats ligga. Vi går försiktigt in och beundrar den vackra inredningen i representations- våningarna och kanske hinner titta lite på den kungliga trädgården.

Besök på Egyptiska muséet är naturligtvis inkluderat då det är det näst största i världen efter det i Kairo!

Vid Piazza Castello ligger också Palazzo Madama som idag hyser ett konstmuseum.

Efter gemensam lunch är resten av dagen ledig. Kanske lockar besök på det fina filmmuséet eller Galleria Sabauda som inrymmer Prins Eugen av Savojens konstsamling?

Om intresse finns går vi till Teatro Regio för att se och höra ”Pinocchio” av Pierangelo Valtinoni. (Betalas separat efter bokning då pris inte är klart ännu.)

Lördag

Tryffel och kungligt vin

Endast på ett fåtal platser finner man den mytomspunna tryffeln, världens dyraste och mest åtråvärda svamp. I Piemonte finns den fina Albatryffeln, en raritet som endast växer mellan rötterna på kastanj, ek och lind. Under antiken trodde man att tryffeln var frukten av ett blixtnedslag och legenden om dess afrodisiaka inverkan höjde tidigt priset.

Idag får vi följa med en trifolau, tryffeljägare, och hans väldresserade hund på jakt efter ”det vita guldet”. Ett tips är att ha bra oömma skor under vandringen i skogen. Som värdig avslutning på besöket bjuds det på några delikatesser som t ex tryffelfylld salami till lunch.

Vi fortsätter till Serralunga d’Alba och det kungliga jaktslottet Fontanafredda. I denna vackra vinregion sjuder det av skaparglöd. Vi besöker en vingård med tradition, kunskap och nytänkande. Här får vi smaka på tre olika viner, inklusive Barolo.

Ledig kväll.

Söndag

Slott och bubbel

Kungafamiljen av Savojen lät uppföra ett flertal slott runt Turin och vi börjar dagen med att besöka Venaria Reale, ett grandiost komplex från 1600-talet. Med parker och trädgårdar skapade arkitekten Amedeo di Castellamonte en hel liten stad. Efter att ha använts som kasern under 1800-talet kom slottet att förfalla men har delvis återfått sin forna glans. Modern skulptur pryder salar och tillfälliga utställningar lockar många besökare. Sedan 1997 upptaget på Unescos världsarvslista.

Vi fortsätter till Stupinigi som började uppföras 1729 för att användas som ett jaktslott åt Viktor Amadeus II, då kung av Sardinien. Byggnaden har använts vid flera bröllop, bland annat när prinsessan av Savojen, Marie-Thérèse, 1773 gifte sig med bror till franska kungen Ludvig XVI och som senare själv blev kung av Frankrike med namn Charles X.

Dagen avslutas med lite festligt bubbel då vi åker till spumante-regionen och Canelli som är känd för mousserande vin. Först lite ledigt för lunch sedan besöker vi de s.k. underjordiska kyrkorna, dvs. stora lagerlokaler för vin och smakar på Asti spumante.

Tillbaka i Turin blir det på kvällen en klassisk vermouth på Piazza San Carlo innan avskedsmiddag.

Måndag

Arrivederci!

Med sinnen och resväskor välfyllda med smaker och minnen checkar vi ut från hotellet för att resa till flygplatsen.

Go Slow Travel, Lena och Hans tackar för denna gång och hoppas på snart återseende!

Boende

Hotellet i Turin

Hotell Concord****

Hotellet ligger 100 meter från Porta Nuova och en kort promenad från butiksgågatan i Turin. Hotellet har luftkonditionerade rum med minibar, samt en bar som serverar italienska och internationella drycker.
Rummen har klassisk inredning, en platt-TV med satellitkanaler och ett rymligt, fullt utrustat badrum. Det finns rum med heltäckningsmatta eller parkettgolv.Wifi finns.
Hotellet renoverades 2010 och ligger i en 4-våningars italiensk byggnad.

Ciceron och reseledare

Hans Lepp

Hans Lepp är kulturråd vid Svenska Institutet och en sann humanist. Han har varit museiintendent på Hallwylska museet och Kungliga Slottet i Stockholm. Hans har rest flitigt, inte för att bestiga jättelika berg, utan för att lära sig om människors kultur och sätt att leva.

Hans Lepp är fil. kand. i konst, arkeologi och folklivsforskning. Hans favoritämnen handlar om andra epoker, om Italien och särskilt Venedig, Florens, Rom och Neapel.

Lena Pålsson

Er reseledare är Lena Pålsson. Hon har arbetat som guide runt om i världen i 17 år och har även varit bosatt i Italien under en längre period. Det italienska köket är en favorit!

Region

Piemonte

Regionen Piemonte ligger i nordvästra Italien och gränsar i väster mot Frankrike och i norr mot Schweiz. Området är nästan lika stort som Dalarna. Området är mycket kuperat och en del insjöar finns. Här bor ca 4,3 miljoner invånare.

Regionshuvudstaden är Turin (Torino). Regionen har stora industriområden, bland annat i Turin där man tillverkar Fiat. Piemontes slätter är bördiga jordbruksområden, där man odlar b.la vete, ris, majs och vindruvor. Regionen är en av Italiens stora vinregioner. Mer än hälften av dess 70 000 hektar vingårdar har beteckningen DOC. Några av de mest kända vinerna är Barbera, Barolo, Barbaresco och Dolcetto. Piemonte är ansett av många att ha de överlägset bästa vinerna i Italien, t.ex Barolo.

Fantastiska viner vid Alpernas fot

I ett stort mat- och vinland som Italien är det naturligtvis många regioner som gör anspråk på att vara främst, men även bland utsocknes kan man erkänna att hjärtat i dagens gastronomiska Italien ligger i Piemonte.

Smaka bara på namnet: PIE MONTE. Det betyder ‘vid bergets fot’ och det ligger verkligen vid foten av Alperna – med unika förutsättningar att skapa fantastiska viner!

Byar som Monforte d’Alba, Serralunga är ett måste, i synnerhet i klart väder. Alperna ligger som en fondvägg utanför byarna. Turin är ett kapitel för sig, med ett centrum som erbjuder allt man kan önska av sevärdheter, och här kan man besöka EATALY, en matgalleria bara för Slowfood. Och mitt emot kan man shoppa loss i FIATs gamla fabrikslokaler som nu är en gigantisk galleria Lingotto.

Slowfoodrörelsens ursprung

1987 grundades Slow Food-rörelsen av italienaren och eldsjälen Carlo Petrini. ”Gott, Rent och Rättvist”, så löd manifestet.
Det var dock inte förrän två år senare när snabbmatsgiganten McDonald ́s skulle öppna en restaurang vid Spanska trappen i Rom – som en motrörelse blomstrade ut på allvar. Som en protest mot snabbmatens intrång ordnades en rad kulturpersonligheter ett långbord uppdukat med italienska specialiteter och maträtter. Detta gav resultat – McDonald ́s bytte till en diskretare skylt och det är än idag förbjudet att äta en hamburgare på Spanska trappan!
1989 blev Slow Food en internationell organisation med 18 länder som medlem- mar. De arbetar för ekologisk produktion, bevarandet av lokala och regionala matkulturer och utvecklingen av ett jordbruk som varken utarmar jorden eller människorna som brukar den. Detta återspeglar sig i det piemontesiska köket och i den lilla staden Bra där rörelsen har sitt huvudsäte.

Gastronomi hämtad från skogen

Piemontes kök är intressant omväxlande. De är stora köttälskare och använder många olika slags köttslag tillsammans. Detta går att uppleva om ni beställer in en Bollito Misto som i normala fall består av endast en eller två sorters kött.
I det piemontiska köket använder de minst fyra sorter. Då ingår även kalvhuvud, grisfötter och cotechino, en kryddstark rå korv på griskött. Denna gryta serveras med bagnet verd, persiljesås och bagnet d’tomatiche, en sötsur tomatsås samt mostardo di Cremona, kryddheta kanderade frukter i senapslag.
Vildsvin, hare och dovhjort utgör även spännande inslag på menyn, samt kaninrasen coniglio grigio som är en omtyckt rätt speciellt omkring Turin.
Le Langhe, söder om Turin är ett gastronomiskt landskap och som under hösten är Piemontes högsäsong. Då vill alla komma hit för att få njuta av traktens vita tryffel från Alba.

Tryffeln – Jordens diamant

Dess doft och smak är genomträngande och ger en hint om att middagen kom- mer bli fantastisk. Den ärade tryffeln är en vanligt förekommande underjordisk svamp som anrättas på varierande sätt i det piemontesiska köket.
Jakten börjar i oktober och fortsätter till slutet av december. Tryffelplockare beger sig med sin specialdresserade hund vars känsliga nos kan lukta sig till var tryfflarna gömmer sig. Förr använda de sig även av svin, men de tenderade att förtära de åtråvärda svamparna. Svamparna väger mellan 50 – 100 g styck och kan uppgå till mellan 3000 och 7000 kronor hektot.
I vardagstal förekommer två olika tryffelsvampar, den vita och den svarta. Den svarta tryffeln finner Ni fem centimeter under jord intill en ek framförallt i nordliga Italien och södra Frankrike. Den vita tryffeln växer huvudsakligen i Alba i Piemonte. I och med att dessa små guldgruvor lever i symbios med träden de växer intill får de alla olika smakkaraktärer. Ekens anses ge tryfflarna den perfekta smaken. Så ut och leta efter ekar!
Svart tryffel brukar oftast tillagas medan de vita sorterna som är mildare i smaken oftare används råa, t.ex. riven över pasta- och osträtter, eller tillsätts alldeles mot slutet i tillagade rätter.
Gå inte miste om att njuta av en Risotta al tartufo – Tryffelrisotto eller Uova alla Piemontese con tartufo bianca – Stekt ägg med vit tryffel. Låter simpelt? Kan hända, men ack så gott!