Toscana i Medicis fotspår

Datum: 21-25 mars 2018
Pris 14 900 SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk guide.

Boka resa
  • Flyg t o r Stockholm alt Köpenhamn – Florens.
  • Tillägg flyg från Köpenhamn 600 SEK
  • Fyra nätter i dubbelrum inkl frukost
  • Transfer med buss t o r flygplats och utflykter
  • Inträden enligt program
  • Två middagar och två luncher
  • Vinprovning
  • Ciceron Hans Lepp med på resan
  • Svensk reseledare med på resan
  • Tillägg för enkelrum 2 000 SEK

Dagsprogram

Mat, mode och mäktiga mentorer i Florens och Toscana.

Toscana är den italienska kulturens vagga, där det moderna Italien föddes genom Dantes, Petrarcas och Boccaccios stora litteratur, för att inte glömma konstens mästare Michelangelo och Da Vinci!
Släkten Medici hade stor betydelse för Florens, några av dem stöttade den konstnärliga riktning som kom att kallas Renässans då Florens blev ”Aten vid Arno”. Vår stadspromenad går här i deras fotspår.

Vår ciceron Hans Lepp berättar som alltid med passion och inlevelse om de giriga och konstälskande medicéernas uppgång och fall!

Onsdag

Stadspromenad i Florens

Flyg via München till Florens med ankomst kl.13:00.
Denna vänligt eleganta världsstad var under 1300- och 1400-talet ”penningens huvudstad” i Europa. Mäktiga köpmanna- och bankirfamiljer som t ex Medici var generösa mecenater till konstnärer, författare och filosofer. Detta bidrog till att göra Florens till det dåtida Europas främsta kulturcentrum. Här föddes renässansen och här levde stadens berömda mästare; målarna Fra Angelico och Botticelli, diktaren Dante, skulptörerna Donatello och Michelangelo och geniet Leonardo da Vinci. Samtliga har de med sina storverk bidragit till vårt europeiska kulturarv.

Under en stadspromenad besöker vi bl. a den magnifika domkyrkan Santa Maria del Fiore, ser dopkapellet med Ghibertis skulpterade bronsport, San Lorenzo-kyrkan, Piazza della Signoria dominerat av stadens rådhus Palazzo Vecchio.

Vi tar in på vårt centralt belägna hotell och äter middag tillsammans på kvällen.

Torsdag

Utflykt till etruskernas Volterra och tornens San Gimignano

Volterra är en av Toscanas absolut intressantaste städer med anor från etruskerna och romarna. Etruskerna utvecklade den första högkulturen på den Appeninska halvön och likt ett örnnäste ovan molnen och tiden ligger Volterra och ruvar hemlighetsfullt på sina etruskiska anor. Volterra var etruskernas mäktiga Velathri, en av tolv mäktiga städer i det etruskiska stadsförbundet.

Vi gör ett besök på det etruskiska museet, där miniatyr-sarkofager har motiv hämtade från den klassiska mytologin eller etruskernas föreställningar om livet efter detta. Volterra är även konstnärernas stad. I museet och överallt i staden ser vi föremål i alabaster, som är en av stadens specialiteter med etruskiska anor.

Att promenera i San Gimignano, den lilla ”staden med de många tornen”, är att stiga direkt in i medeltiden. Många privata hus har fortsatt kvar de höga medeltida försvarstornen, minnen från ett oroligt tidevarv. Dessutom erbjuder San Gimignano många fina platser för utsikt över det vackra toskanska landskapet med sina olivdungar och vinodlingar.

Gemensam lunch med vinprovning innan vi återvänder till Florens.

Fredag

Konst i Palazzo Pitti och Uffizierna

Idag börjar vi med en promenad över Ponte Vecchio, den enda originalbron över floden Arno. Vårt mål är Palazzo Pitti, den sista grenen av släkten Medicis hem. Här kan vi njuta av deras rikedomar i Pitti-galleriet som är Florens största konstmuseum. Av de sex museerna på Palazzo Pitti är La Palatina det mest berömda. Här finns rika samlingar av t ex Rafael, Tizian, Rubens.

Bakom palatset finns Boboli-trädgården som anlades av storhertiginnan Eleonora för att hennes barn skulle få lite frisk luft. Ett flertal statyer smyckar Boboli, en av de mest berömda är Fontana del Bacchino med den överviktige dvärgen som rider på en sköldpadda.

Efter gemensam lunch fortsätter dagen i konstens tecken med besök på Uffizierna, ett av världens mest berömda tavelgallerier. Här hänger Botticellis berömda målningar Våren och Venus Födelse, den enda tavla man känner till av Michelangelo, en oavslutad målning av Leonardo da Vinci, Rafael, Tizian m fl. Det är en fascinerande vandring genom detta museum som på 1500-talet var kontor till Toscanas förste storhertig, Cosimo I de’ Medici.

Lördag

Utflykt till Siena

Av den vackra regionen Toscanas städer anses Siena konkurrera med Florens i skönhet och kultur. Dessa var de bittraste fiender och det var med våld som Cosimo I erövrade Siena och skapade storhertigdömet Toscana. Den medeltida innerstaden bjuder på en arkitektonisk helhet som är anslående. Till detta bidrar att husen är uppförda i tegel slaget av den speciella rödbruna lera från trakten, som gjort att denna färgnyans kallas just Sienarött. Det snäckformade torget Piazza del Campo domineras av rådhuset från 1200-talets slut. Två gånger om året går hästloppet Il Palio som har medeltida anor, av stapeln här. Vi strövar längs ringlande gator förbi senmedeltida palats och patricierhus och beundrar även domkyrkan, som av många anses vara en av Italiens absolut vackraste.

Ledig tid för shopping och lunch.

Tillbaka till Florens för lite vila innan vi åker till Ristorante Omero, favorit hos många internationella filmstjärnor, för avskedsmiddag. Här smakar vi Vin Santo som framställs från druvor som fått torka en tid efter skörden. Dessa djupt bärnstensfärgade droppar har en söt fruktighet som det passar ypperligt att doppa spröda mandelskorpor i.

Söndag

Arrivederci Toscana!

Transfer till flygplatsen i Florens. Avresa kl.14:20 och ankomst Arlanda kl.18:55 och Köpenhamn kl.19:10 efter mellanlandning i Zürich.

Go Slow Travel, Lena och Hans tackar för denna gång och hoppas på snart återseende!

Boende

Hotel Orto dei Medici***

Hotel Orto de ‘Medici har en charmig innergård från 1400-talet, och en panoramaterrass med utsikt över Florens. WiFi är gratis. Hotellet ligger 10 minuters promenad från domen.
Gästerna kan koppla av i loungen som pryds av originalfresker och antika möbler. Denna historiska byggnad har också en toskansk stentrappa och en vacker korridor med välvt tak.
Alla luftkonditionerade rum är inredda i klassisk florentinsk stil. Vissa har utsikt över de medeltida taken eller över trädgården. Här har du även satellitkanaler, en minibar och eget badrum.
http://www.ortodeimedici.it

Ciceron och reseledare

Hans Lepp

Hans Lepp är kulturråd vid Svenska Institutet och en sann humanist. Han har varit museiintendent på Hallwylska museet och Kungliga Slottet i Stockholm. Hans har rest flitigt, inte för att bestiga jättelika berg, utan för att lära sig om människors kultur och sätt att leva.

Hans Lepp är fil. kand. i konst, arkeologi och folklivsforskning. Hans favoritämnen handlar om andra epoker, om Italien och särskilt Venedig, Florens, Rom och Neapel.

Lena Pålsson

Er reseledare är Lena Pålsson. Hon har arbetat som guide runt om i världen i 17 år och har även varit bosatt i Italien under en längre period. Det italienska köket är en favorit!

Region och Karta

Toscana

Toscana är en region i mellersta Italien. Den gränsar mot regionen Lazio i syd, Umbrien och Marche i öst, Emilia-Romagna och Ligurien i norr och utgör kust mot Tyrrenska havet. Toscana räknas av många till ett av de vackraste landskapen i Italien. Det toskanska köket är känt över hela världen, liksom regionens fina viner från distrikten Chianti, Morellino di Scansano och Brunello di Montalcino. Ett jämförelsevis stort antal av Italiens renässanskonstnärer och författare härstammar härifrån, varför Toscana kan sägas vara ett centrum för den europeiskakulturutvecklingen under renässansen.

Toscanas huvudstad Florens (Firenze) är en vänligt elegant stad man gärna återkommer till, gång på gång. Staden är behändigt liten till ytan, så man promenerar glatt de vackra gatorna mellan stadens kyrkor och palats, tar en kaffe här och en glass där, dras villigt med in i butiker, vilar ut en stund på en vinbar nere vid floden Arno, och fortsätter sedan till dagens museibesök. Tiden flyger, och humöret hålls garanterat på topp. Medeltiden och renässansen var de epoker som satte sin prägel på staden, precis som staden satte standarden för kultur och trender i resten av Italien och ut i Europa.

Chiantidistriktet sträcker i stället ut sig i södra delen av Florens-provinsen och in på Sienas domäner. Historien är fylld av krig och kontroverser mellan dessa båda städer, ända fram till 1555 då Medici blev storhertig över Toscana. Med bil kan du följa två alternativa vägar i området, båda genom skönt böljande landskap och med pittoreska byar att besöka. Via Cassia var den väg de medeltida pilgrimerna följde mot Rom. Den kantas av kloster och kyrkor och går via karaktäristiska centrum som Certaldo(bydelen Alta), San Gimignano, Monteriggioni och Colle di Val d’Elsa.

Femton av de ursprungliga sjuttiotvå medeltida tornen står kvar i suggestiva San Gimignano, där saffran en gång var stadens stoltaste produkt. Från vackra Piazza della Cisterna strålar gränderna. Monteriggionis intakta murar ser ut som en kungakrona, du ser dem på långt håll. Parallellt genom landskapet löper vägen Via Chiantigiana, med Castellina in Chianti och Greve in Chianti som givna stopp, men lägg gärna till lilla Montefioralle alldeles invid Greve. Chiantivinet är vad det mesta kretsar kring här, och vinfälten är oemotståndligt vackra såväl vår som höst. En äkta Chianti Classico har en svart tupp på flaskan.

Siena, bankväsendets vagga och där man lär prata den mest korrekta italienskan, är en stad att ägna lite mer tid. Mest känt är stadens halvmåneformade torg il Campo där frustande hästkapplöpningar – il Palio – äger rum varje år den 2 juli och den 16 augusti. Festspelen inramas av färgstarka historiska korteger och ceremonier, tumult och glad hysteri. Vid detta torg ligger det ståtliga stadshuset Palazzo Pubblico med sina vackra salar (Museo Civico), men slå dig ner på ett café och njut först av den unika miljön torget bjuder. Renässanspalatset Piccolomini ligger strax intill, och sedan följer du Via di Città till den utsökta katedralen. Komplettera med Via Banchi di Sopra för mer butiker. Åtminstone en Panforte-kaka ryms säkert i resväskan. Den som stannar flera dagar har många stråk att utforska, och en rad intressanta museer, som Pinacoteca Nazionale med måleri från medeltid och renässans.

Volterra är en mycket vacker liten stad, ett av områdets absoluta måsten, grundad av etruskerna uppe på en klippa några mil inåt land. Här finns fina romerska ruiner, och ett gemytligt medeltida centrum med många butiker att botanisera i, liksom ett flertal intressanta historiska palats. Piazza dei Priori är stadens mitt. Kulturturisten tar sig säkert tid på det fina etruskmuseet (Museo Etrusco Guarnacci). Bearbetad alabaster är typiskt för staden.

Under forntiden var Toscanas omfattning större i söder och kallades Tyrrhenia, Etruria och Tuscia. Toscana förenades med Rom 351 f.Kr. och bildade den sjunde av de elva regioner, i vilka Italien indelades av Augustus för administrativa ändamål. Under Konstantin den store (300-talet) förenades det med Umbrien till en provins. Efter Västromerska rikets fall (476) kom Tuscien jämte andra italienska provinser under heruler, östgoter, bysantiner och langobarder. Toscana upplöstes så småningom i en mängd små stadsstater och de uppblomstrande städerna vann så småningom faktisk självständighet. De viktigaste av dessa toskanska republiker eller kommuner med självstyrelse var Pisa, Siena, Arezzo, Pistoia, Lucca och Florens, vilka på 1300- och 1400-talen till stor del förenades under ledning av släkten Medici och införlivades i släktens eget område. Kejsar Karl V förlänade 1531 Alessandro de’ Medici en ärftlig hertigtitel och påven Pius V gav Cosimo den store 1569 titeln storhertig av Toscana, en värdighet som 1576 tillföll hans son Frans och som bekräftades av tyske kejsaren. Ätten Medici med Johan Gaston utslocknade 1737. Viktor Emanuel II höll sitt intåg i Florens 16 april.

17 februari 1861 upphävdes den sista återstoden av Toscanas autonomi och landet uppgick fullständigt i det nya kungariket Italien.