Smakrik resa på Sicilien med Matmagasinet

Datum: 8 oktober 2019
Pris 15 400 (14 900 för prenumeranter hos Aller Media) SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk guide och ciceron från Matmagasinet.

Boka resa

I samarbete med

  • Flyg t/r Stockholm – Palermo
  • Buss för transfer t/r flygplats och utflykter
  • 4 övernattningar i dubbelrum inkl frukost på hotell
  • 2 middagar exkl. dryck och 2 luncher inkl. dryck
  • Diverse provsmakningar
  • Utflykter och inträden enligt program
  • Ciceron Maud Onnermark med på resan
  • Svensk reseledare under vistelsen
  • Tillägg enkelrum 1 900 SEK
  • Flyg Köpenhamn och Göteborg på förfrågan

Dagsprogram

Smaker från Siciliens solsmekta jord

Följ med Matmagasinet och vår ciceron, Maud Onnermark, på en smakrik och lustfylld resa på Sicilien. Solens, smakens och sinnenas ö bjuder på en charmig blandning av vulkanlandskap, välskötta vinodlingar och pittoreska bergsbyar.

På denna unika kulinariska resa fokuserar vi lite extra på oliver och viner samt lär oss om mattraditioner som gått i arv generation efter generation.

Sicilien är en mångfacetterad ö, där årtusenden av främmande kulturers inflytande gör sig gällande på många olika sätt än i dag. Hit reser vi i oktober månads skördetid.

Vinodlingen är som så mycket annat en rent antik historia på Sicilien. Greker, romare, morer och spanjorer har nyttjat den bördiga, solsmekta jorden för vinframställning. Det sicilianska köket är inte heller det ett undantag.

Tisdag

Tastannu! Välkommen till Sicilien!

När samtliga har anlänt och hämtat ut sitt bagage möts vi för att åka in i Palermos medeltida centrum för en guidad rundtur efter ledig tid för lunch. Under medeltiden var Siciliens huvudstad Palermo en av Europas mest betydande kulturstäder.

Stadsrundturen tar oss med till de mest kända platserna; bland annat katedralen där de normandiska kungarna ligger begravda. Vi ser det vackra medeltida Palazzo dei Normanni och Cappella Palatina, sen åker vi till Monreale, beläget högt ovanför Palermo med en strålande utsikt över staden. Här finns kung Vilhelm II:s katedral från 1170-talet, ett praktexempel på medeltida kungamakt, vars lysande guldmosaiker med bibliska motiv tillhör Italiens största.

Transfer till vårt hotell i Castelvetrano. Efter incheckning och kanske lite vila möts vi igen för att äta middag tillsammans.

Onsdag

Erice, Marsala och saltbassänger

Längst ut på Siciliens västkust reser sig det mäktiga berget San Giuliano på vars topp den lilla byn Erice tronar. Med borgen från 1200-talet och annan medeltida bebyggelse som dekor promenerar vi in i en svunnen tid.

Nu är det dags att åka till Baglio Fontanasalsa där grevinnan Bulgarelli driver en gård där man producerar den finaste, ”gräsligt” god olivolja. Sedan antiken har här odlats oliver och Sicilien anses idag ha några av Italiens bästa olivoljor. Det bjuds på provsmakning innan lunch på lokala delikatesser.

Längs ett kustlandskap fyllt av saltbassänger går färden vidare söderut till Marsala, en stad mest känd för sina dessertviner. Vinodling är som så mycket annat en rent antik historia på Sicilien. Namnet Marsala, från arabiska ”marsa-Allah” minner också om stadens läge vid det afrikanska havet där avståndet till Tunisien är som kortast.

På en liten familjedriven gård lär vi oss mer om vinerna och får naturligtvis smaka på dem. Innebörden i uttrycket ”Vin är olja för själens lampa” börjar nu klarna.

Vi avslutar dagen vid kusten där saltet tronar som pyramider i bassängerna vilket blir extra vackert och pittoreskt under solnedgången. Här njuter vi av lugn och aperitif innan vi återvänder till hotellet i Castelvetrano.

Torsdag

Oliver och couscous

Förmiddagen ägnas åt oliver och olivolja! Nu får ni vara med och plocka oliver direkt från träden. Det är en skönt meditativ syssla men belöningen är förstås att sedan följa oliverna genom presseriet och få en egen flaska olja med hem! Vi smakar på oliver, olivolja, pesto och gårdens egen marmelad på Castelvetranos svarta bröd.

Sicilien är en ö som har påverkat av många olika kulturer vilket idag återspeglar sig såväl på tallriken som i glaset. Tack vare sin närvaro till Afrika stöter man ofta på couscous i och till maten på Sicilien. Vi besöker en gammal kvarn och får en demonstration av hur couscous tillverkas genom att durumvete eller spelt och vatten blandas och formas till små korn. Lunchen består delvis av couscous men även pasta trapanese som är en typisk lunchrätt här.

Vi återvänder till hotellet i Castelvetrano och har en ledig kväll.

Fredag

Segesta, manna och Cefalù

Såväl romare som greker har lämnat spår i dryckesvanor och gastronomi, men även i byggnadsverk. Idag börjar vi med att besöka den antika staden Segesta som troligen var bebodd av forntidsfolket elymerna.

Det vackert belägna templet i dorisk stil Segesta byggdes aldrig klart men är inte mindre imponerande för det. En småsvettig promenad högre upp finns dessutom en välbevarad grekisk teater med vacker utsikt, som gjord för vilsam kontemplation.

Vi fortsätter till Castelbuono, en charmig stad i Madoniebergen. Här bjuds vi på manna, just det som omnämns i Bibeln att det skulle regna från himlen! Men först ska vi få lära oss hur denna slowfood-produkt utvinns och tillagas.

Efter lunch som består av regionala produkter, fortsätter vi till dagens slutdestination, staden Cefalù, känd för sin enorma normandiska katedral, påbörjad under Roger II:s tid på 1200-talet. Staden, bebodd redan under förhistorisk tid, ligger vid foten av en hög klippa på vars topp finns ruinerna av ett tempel från 800-talet f. Kr.

Avskedsmiddag på restaurang.

Lördag

Hemresa

Med sinnen och resväskor välfyllda med smaker och minnen checkar vi ut från hotellet för att resa till flygplatsen. Matmagasinet och Go Slow Travel tackar för denna gång och hoppas på snart återseende. På återseende – Arrivederci!

Boende

Agriturismo Case Latomie

Case di Latomie omges av grön jordbruksmark som är rik på citrus- och olivträd. Egen olivolja produceras här. Utomhusbassäng. Gratis Wifi i lobbyn.

Cefalù Sea Palace

Cefalù Sea Palace ligger vid strandpromenaden, en kort promenad från centrala Cefalù. Hotellets privata strand erbjuder gratis solstolar, parasoll, en bar, toaletter och duschar. Hotellet har även en egen utomhuspool med en hydromassagehörna. Spaavdelningen har bastu och turkiskt bad. Alla de luftkonditionerade rummen har satellit-TV, minibar och balkong. Gratis Wi-Fi finns tillgängligt i de allmänna utrymmena.

Ciceron och reseledare

Maud Onnermark och Lena Pålsson

Vi är nu ett strävsamt par som kör vår sjätte resa tillsammans. Båda älskar vi Italien, detta vackra land med så mycket gott att äta och dricka!

Region/karta

Sicilien

Sicilien, som är avskilt från det italienska fastlandet av Messina-sundet söder om den italienska ”stöveln”, är Medelhavets största ö och utgör en egen region i Italien. Genom historien har de flesta folkslag runt Medelhavet kastat lystna blickar mot ön, och dominanserna har skiftat från sekel till sekel.

Greker och fenicier slogs länge om detta land, sedan kom romarna förstås, och därefter bl a morerna (800-talet), normanderna (1000-talet), sveberna (1200-talet) och spanjorerna (1400-talet) – för att göra historien mycket kort! Och alla har de lämnat spår i konst, arkitektur, traditioner och gastronomi. ”Trinacria” är det klassiska namnet på ön. ”Tre huvuden” betyder det på gammelgrekiska, och anspelar på öns trekantiga form. Den östligaste udden når nästan fastlandet, bara det smala Messinasundet avskiljer. En bro har diskuterats och projekterats i årtionden, men idag tar man bilfärja från Reggio Calabria eller Villa San Giovanni. Även tågen rullar på färjorna.

Kullar och berg täcker in det mesta av ön. Riktigt höga toppar och högplatåer på närmare 2 000 m finns i de centrala massiven. Bitvis är det kargt, men palmer, kaktusfikon, citrusodlingar, vinfält och olivlundar sätter kontur och färg. Gamla lantgods med solblekta fasader blänker till i det gröna, och på vårvintern blommar mimosan innan mandelträdens rosa blomstring tar över. Vetefälten är inte lika stora som förr, när ön kallades för Medelhavets kornbod, men är fortfarande ett återkommande inslag. Sicilien har Europas högsta, aktiva vulkan: den 3329 meter höga vulkanen Etna, som har blivit ett kännetecken för Sicilien. Den är tre gånger högre än Vesuvius, vulkanen på fastlandet, och har utnämnts som världsarv av UNESCO.

På Sicilien finner man det italienska köket kryddat med särskilda sicilianska specialiteter. Färsk fisk, särskilt svärdfisk, och skaldjur är säkra kort. Tomatbaserade pastasåser, gärna med kapris, finns oftast på menyerna. Några typiska sicilianska rätter är: Pasta con le sarde, makaroner med färska sardiner, fänkål, russin och pinjenötter. Cozze alla marinara, musslor i en vinbaserad soppa. Insalata di arance, apelsin med olja och persilja. Pasta con i broccoli arriminati, pasta kokad med blomkål, ansjovispasta, pinjenötter och saffran. Pesce spada alla Ghiotta, svärdfisk kokad i tomatsås med kapris och oliver. Sarde a beccafico, sardiner fyllda med brödsmulor, nötter, torkad frukt och ansjovis. Scaloppini di maiale al Marsala, tunna skivor av fläsk som kokats i Marsalavin.

Sicilianare är också extremt förtjusta i efterrätter. Prova gärna pistage-glassen, mandeltårta eller/och cassata, gjord på ricottaost, socker och vanilj. Om man gillar dessertviner är Marsalavin, Moscato di Noto och Vino alla Mandorla tre heta tips. Nero d’Avola är den sicilianska druvan framför andra men druvsorterna är numera som finns hos lokala cantinas, såväl som hos större producenter.