Skottland, den mytomspunna skönheten

Datum: 20-24 september 2018
Pris 13 900 SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk guide.

Boka resa
  • Flyg t/r Stockholm alt Köpenhamn – Edinburgh
  • Buss för transfer t/r flygplats och utflykter
  • 4 övernattningar i dubbelrum inkl frukost på hotell
  • 2 middagar och 2 luncher inkl dryck
  • Whisky- och ölprovningar
  • Utflykter och inträden enligt program
  • Svensk reseledare under vistelsen
  • Tillägg enkelrum 2 400 SEK
  • Flyg Göteborg på förfrågan

Dagsprogram

Skotska slott, design och goda drycker

Skottland är väl värt en resa, det tyckte redan de gamla vikingarna som härjade längs kusterna. På vår betydligt mer fredliga resa utforskar vi detta fascinerande land, beryktat för sin kontrastrika vackra natur, vilda historia, romantiska slott, anrika pubar, whisky, män i kilt som spelar säckpipor. Allt detta förevigat i filmer och tv-serier som t ex succén Outlander vars keltiska toner lockar besökare till nya tidigare smått okända orter.

Skottland har också stått för en hel del innovativ konst och design vilket vi får smakprov av när vi besöker det nyöppnade Victoria & Albert Museum i Dundee, The Lighthouse i Glasgow med Charles Rennie Mackintoshs verk och inte minst världens största hästskulpturer, The Kelpies, i Falkirk.
Skottarna har framställt mycket i form av vetenskap och industriella uppfinningar som t ex tv:n, telefonen, cykeln, penicillin, radar och regnrocken!
På vår resa kombineras det gamla och nya Skottland, genuin mat och dryck med dramatisk historik och spännande myter, landsbygd och storstad.

Torsdag

Välkomna till Skottland!

Vi flyger med SAS till Edinburgh. När alla har samlats åker vi med vår buss till Falkirk och The Helix Project där Skottlands nyare kännetecken ståtar. Två stycken 30 meter höga hästhuvuden bildar monumentet The Kelpies, en hyllning till Skottlands jordbruks-arv med hästen i centrum. I mytologin är Kelpies vattenhästar som kan utföra tunga arbeten men också lura människor ner i djupt vatten.

Här gör vi ett fotostopp innan vi fortsätter till Glasgow där vi tar in på ett centralt beläget hotell för två nätter.

Välkomstmiddag serveras på en lokal restaurang.

Fredag

Mackintosh i Glasgow och båttur Loch Lomond

Glasgow är en mycket gammal keltisk stad med anor från 600-talet. Först under 1700-talet kom stadens blomstring, delvis som en viktig handelspartner med Nordamerika. Industrialiseringen och rederier vid floden Clyde gjorde Glasgow till en av världens största hamnstäder. Efter en nedgångsperiod efter andra världskriget är det nu en energisk och levnadsglad stad tack vare stor satsning på kultur. Inte mycket finns kvar av det medeltida Glasgow förutom katedralen som vi ser under vår stadsrundtur. I stadskärnan ser vi de viktorianska husen som rustats upp men ur arkitektonisk synpunkt är Glasgow mest känd för jugendarkitekten Charles Rennie Mackintosh vars verk vi ser i The Lighthouse. F.d. Glasgow Herald huvudbyggnad, hans första offentliga byggnad och nu museum. Just i år är Mackintosh extra aktuell i Glasgow, då 2018 markerar 150-årsjubileet av Charles Rennie Mackintoshs födelse.

Efter gemensam lunch åker vi den vackra vägen till Loch Lomond, Skottlands största sjö. Vi stannar vid Balloch för en båttur på den vackra sjön.

Innan vi återvänder till Glasgow besöker vi ett destilleri för att smaka på lokal whisky!

Lördag

Ölbryggeri, Stirling slott och nya V&A i Dundee

Vi lämnar Glasgow för en innehållsrik dag då vi reser österut mot det forna kungariket Fife som med sin rika historia och spännande natur blev passande miljö för inspelningar av den populära tv-serien Outlander.

Efter en dryg timmes resa gör vi ett besök på ett litet mikrobryggeri där vi får prova några av deras olika ölsorter. Därefter fortsätter vi till det närbelägna Stirling, känd som Gateway to the Highlands där det platta skotska låglandet möter det bergiga höglandet.
Vi tar en titt på nationalmonumentet Stirling Castle, ett av de största och historiskt viktigaste slotten i Skottland. Flera kungar och drottningar har krönts här, bl. a Maria Stuart år 1543.

De brittiska öarnas mesta konstinstitution, Victoria & Albert Museum i London, har expanderat till Skottland. Landets första designmuseum öppnar i Dundee den 15 september 2018. Byggnaden ser ut som en korsning mellan ett surrealistiskt kryssningsfartyg och en sågtandad klippa.

Här i Dundee ligger också skeppet RSS Discovery förtöjt, fartyget som tog Robert Falcon Scott och Ernest Shackleton på expeditionen till Antarktis 1901-1904.

Vi lämnar Fife när vi åker över det Unescoskyddade ingenjörskonstverket Forthbron som är en av Europas största hängbroar.
Vid sidan över fjorden Firth of Forth ser vi den splitternya bron Queens Crossing som invigdes 2016.

I Edinburgh tar vi in på hotell för två nätter.

Söndag

Royal Mile i Edinburgh och Outlander i Hopetoun House

Efter frukost gör vi en stadsrundtur med lokalguide i Skottlands huvudstad, Edinburgh. Edinburgh kallas – ”Nordens Aten” och anses vara en av Europas vackraste huvudstäder. UNESCO har tagit upp både det nya och gamla distriktet i sin helhet på världsarvslistan.

Förutom en rundtur med buss så vandrar vi en bit på den kullerstensbelagda gatan Royal Mile som är just en engelsk mile lång. Den är kantad av smala gränder, butiker och barer men också ett flertal sevärdheter finns här. Tillsammans besöker vi ätten Stuarts forna maktcentra Edinburgh Castle som dominerar staden med sitt läge uppe på en kulle. I slottet finns bl.a. de skotska kronjuvelerna.

Ledig tid för shopping och den som vill fördjupa sig i whiskyns gyllenbruna värld kan besöka The Scotch Whisky Heritage Center. Avslutningsvis gör vi ett besök på Hopetoun House, bl. a känt som en av inspelningsplatserna av den populära serien Outlander!

Måndag

Bye, bye Scotland!

Efter lite sovmorgon transfer till flygplatsen. Flyg till Stockholm kl.11:25 med ankomst kl.14:35. Köpenhamn via ARN.

Tack för denna gång och på återseende!

Boende

4* hotell i Glasgow

3* hotell i Edinburgh

Reseledare

Svensk reseledare

Region

Skottland