Romance Resa i Skottland

Datum: 2-6 maj 2019
Pris 15 400 SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk guide Simona Ahrnstedt

Boka resa
  • Flyg t/r Stockholm alt Köpenhamn – Edinburgh
  • Buss för transfer t/r flygplats och utflykter
  • 4 övernattningar i dubbelrum inkl frukost på hotell
  • 2 middagar och 2 luncher exkl. dryck
  • Whisky- och gin-provningar
  • Utflykter och inträden enligt program
  • Ciceron Simona Ahrnstedt med på resan
  • Svensk reseledare under vistelsen
  • Tillägg enkelrum 2 500 SEK
  • Flyg Göteborg på förfrågan

Dagsprogram

Romantik, dramatik och myter i Skottland

Skottland snålar inte med dramatisk historia och romantiska intriger, vare sig i fiction eller fakta. Detta är en resa för dig med fäbless för berättelser, helst med lyckliga slut!

Skottland är väl värt en resa, det tyckte redan de gamla vikingarna som härjade längs kusterna. På vår betydligt mer fredliga resa utforskar vi detta fascinerande land, beryktat för sin kontrastrika vackra natur, vilda historia, romantiska slott, anrika pubar, whisky, män i kilt som spelar säckpipor. Allt detta förevigat i filmer och tv-serier. Mel Gibson som Braveheart fick oss att drömma om vilda män i kilt. Ännu större succé har tv-serien Outlander blivit vars keltiska toner lockar besökare till tidigare smått okända orter.

På vår resa kombineras det romantiska böckernas land med det modernare feel-good Skottland, genuin mat och dryck med dramatisk historik och spännande myter, landsbygd och storstad.

Resan erbjuder lite verklighetsflykt med litterära nedslag i olika tidsepoker där Simona läser utvalda delar ur böcker som har anknytning eller kan associeras till de platser vi besöker eller ser.

Torsdag

Välkomna till Skottland!

Flyg från Sthlm kl.12:55 och landar 14:10

När alla har samlats åker vi med vår buss till Falkirk och The Helix Project där Skottlands nyare kännetecken ståtar. Två stycken 30 meter höga hästhuvuden bildar monumentet The Kelpies, en hyllning till Skottlands jordbruks-arv med hästen i centrum. I mytologin är Kelpies vattenhästar som kan utföra tunga arbeten men också lura människor ner i djupt vatten.

Här gör vi ett fotostopp innan vi fortsätter till Glasgow där vi tar in på ett centralt beläget hotell för två nätter. När vi har packat upp och putsat näsan lite så är det dags för en välkomstdrink innan middagen.

Fredag

Feministisk promenad i Glasgow och romantisk båttur på Loch Lomond

Glasgow är en mycket gammal keltisk stad med anor från 600-talet. Först under 1700-talet kom stadens blomstring, delvis som en viktig handelspartner med Nordamerika. Industrialiseringen och rederier vid floden Clyde gjorde Glasgow till en av världens största hamnstäder. Efter en nedgångsperiod efter andra världskriget är det nu en energisk och levnadsglad stad tack vare stor satsning på kultur.

Vår stadsrundtur görs i samarbete med Glasgow Women’s Library som fokuserar på de ibland bortglömda kvinnornas betydelse för staden.

Lunch serveras på The Willow Tea Room som designats av den berömde Charles R Mackintosh 1903. Chans att prova på Haggish som är betydligt godare än sitt rykte!

Efter gemensam lunch åker vi den vackra vägen till Loch Lomond, Skottlands största sjö. Vi stannar vid Balloch för en båttur på den vackra sjön.

Innan vi återvänder till Glasgow besöker vi ett destilleri för att smaka på lokal whisky! Ledig kväll.

Lördag

Vi lämnar Glasgow för en innehållsrik dag då vi reser österut mot det forna kungariket Fife som med sin rika historia och spännande natur blev passande miljö för inspelningar av den populära tv-serien Outlander.                                                               Den pittoreska lilla staden Culross som knappt har förändrats sen 1600-talet heter Cranesmuir i serien. Och bakom det senapsgula Culross Palace hittar vi den örtträdgård som i serien ligger vid Castle Leoch.Första avsnittet av Outlander inleds med en scen från 1940-talet, inspelad i den pittoreska staden Falkland som får figurera som den större staden Inverness.

Resan fortsätter över det Unesco-skyddade ingenjörskonstverket Forthbron som är en av Europas största hängbroar. Vid sidan över fjorden Firth of Forth ser vi den splitternya bron Queens Crossing som invigdes 2016.

Vi stannar för Afternoon tea på Hopetoun House, en pampig byggnad vilken i Outlander används som hem till hertigen av Sandringham. Strax utanför Edinburgh tar vi in på en romantisk ”herrgård” för två nätter.

Söndag

Det kungliga och litterära Edinburgh

Nu är det dags för ett besök i Skottlands huvudstad, Edinburgh kallad ”Nordens Aten”. UNESCO har tagit upp både det nya och gamla distriktet i sin helhet på världsarvslistan. Det är också en litterär stad där gränder dekorerats med citat och fraser från olika böcker. Författaren Robert Stevenson sa en gång ”Edinburgh är allt vad Paris borde vara….” (I Muriel Sparks bok ”Miss Jean Brodies bästa år” följer vi en excentrisk lärarinna och hennes studenter på vandring i ett välbärgat Edinburgh under 60-talet).

Förutom en rundtur med buss så vandrar vi en bit på den kullerstensbelagda gatan Royal Mile som är just en engelsk mile lång. Tillsammans besöker vi ätten Stuarts forna maktcentra Edinburgh Castle som dominerar staden med sitt läge uppe på en kulle. I slottet finns bl.a. de skotska kronjuvelerna.

Den gemensamma turen avslutas med ett glas champagne på Palace of Holyrood där de skotska kungarna bodde och nuvarande drottning bor när hon besöker Edinburgh.(Med reservation för att hon just då är på besök!)

Efter ledig tid i centrum åker vi tillbaka till vårt hotell och möts på kvällen för avskedsmiddag.

Måndag

Hemresa

Efter frukost är det dags att resa till flygplatsen för flyg till Stockholm kl.11:25. Kanske är resväskan fylld med nya romance-böcker? Annars har vi fått många tips och några härliga läsupplevelser av Simona och säkert nya vänner att dela reseminnen med. Tack för denna gång och vi hoppas på återseende!

Boende

4* hotell i Glasgow

Grand Central Hotel 

eller liknande

Dalmahoy****

Ciceron och reseledare

Simona Ahrnstedt (Foto: Anna-Lena Ahlström)

Simona Ahrnstedt

Simona Ahrnstedt, född 1967 i Prag, är romanceförfattare och leg. psykolog. När hon fyllde fyrtio bestämde hon sig för att bli Sveriges första romanceförfattare. Idag är hon en passionerad pionjär för den svenska romancevågen och anställd som konsult åt Bonnierförlagens nystartade romanceförlag, ett imprint inom Bokförlaget Forum. Hennes böcker har lovordats för sin humor, sitt starka samhällsengagemang och för sina mångfacetterade kvinnoporträtt. De ges ut i över 20 länder, bland annat USA, England och Tyskland, och har sålt i över 500 000 ex.
Hennes senaste roman heter Allt eller inget. 2018 var hon med och startade Romanceakademin. Simona är övertygad feminist, passionerad fikaälskare och bor utanför Stockholm med sina två tonåringar.

Lena Pålsson

Ägare till resebolaget Go Slow Travel och förutom passionerad resenär sedan barnsben bokslukare. Fick idén till denna resa efter en artikel om Romance och valet av Simona som ciceron var självklart!