Paris och Loiredalen – Da Vinci 500 år

Datum: 24 oktober 2019
Pris 15 750 SEK SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk guide.

Boka resa
  • Flyg t/r Stockholm eller Köpenhamn – Paris
  • Buss för transfer t/r flygplats och utflykter
  • 4 övernattningar i dubbelrum inkl frukost på hotell
  • 2 middagar och 2 luncher inkl. dryck
  • Utflykter och inträden enligt program
  • Svensk reseledare under vistelsen
  • Tillägg enkelrum 2 500 SEK
  • Flyg Göteborg på förfrågan

Dagsprogram

Da Vinci jubileumsresa

I år så uppmärksammas mästaren Leonardo da Vinci extra mycket då det är 500 år sedan han dog under sin vistelse i Loiredalen. Med anledning av detta jubileum har vi nu en resa i Leonardos franska fotspår. Han var ju italienare men år 1516 tog sig detta åldrande geni över Alperna (på en mulåsna sägs det!) med tre av sina tavlor i bagaget. Dessa är nu klassiker som ingår i Louvrens permanenta samling, men Louvren har också lånat in flera verk till sin nya utställning under hösten.
Leonardo da Vinci kom till Frankrike inbjuden av kung Frans I, som gav honom besittningsrätt över Château Clos Lucé nära kungens eget slott i Amboise i Loiredalen. Da Vinci tillbringade sina sista tre år i Amboise som kungens konstnär, ingenjör och arkitekt. Han njöt av kungens erbjudande att ”gratis få drömma, tänka och arbeta”.
I dag är Clos Lucé ett museum helt tillägnat Leonardo da Vinci som vi besöker under resan.
Val de Loire, Loiredalen, ett namn som associerar till franska konungars lättsammare liv borta från politikens Paris. Här lät de bygga majestätiska slott med prunkande trädgårdar till sina älskarinnor nära villebrådsrika jaktmarker. Detta kulturlandskap med en air av renässansens ljuva liv är numera klassat som världsarv av Unesco.

I harmoni med naturens förutsättningar har människorna kultiverat dalgången och Loiredalen är ett av Frankrikes kända vindistrikt. Under vår resa provar vi naturligtvis också områdets lätta och friska viner.

Torsdag

Bienvenue à Paris!

Ankomst Paris under förmiddagen. Vi gör direkt en panoramisk rundtur via det moderna området La Défense med bl. a den kända Grande Arche, den ”stora bågen” som går i rak linje med Triumfbågen och den mindre Carrousel vid Louvren.

Vi fortsätter rundturen längs boulevarder och kända monument och byggnader innan vi når hotellet. Välkomstmiddag på restaurang inom gångavstånd.

Fredag

Louvrens hyllning till Leonardo da Vinci

Vi beger oss till Louvren där man under senhösten 2019 har en unik utställning för att fira 500-årsjubiléet. Förutom Louvrens egna tavlor av Leonardo da Vinci (”Johannes Döparen”, ”Anna själv tredje” och ”Mona Lisa”) har man lånat in ett stort antal av mästarens kända verk.

Med vår kunniga guide tar vi oss tid att beundra dessa och andra av muséets mästerverk som t ex Venus från Milo och Nike från Samothrake.

Gemensam lunch.

Ledig eftermiddag och kväll.

Lördag

Loiredalen, slott och da Vinci

Vi lämnar Paris och beger oss till Loiredalen. Vi gör ett besök i Orléans där vi besöker katedralen och hör om nationalhelgonet Jeanne d’Arc som ju kom att kallas Jungfrun av Orléans.

Därefter fortsätter vi till Amboise. Leonardo da Vinci kom till Frankrike inbjuden av kung Frans I, som gav honom besittningsrätt över Château Clos Lucé nära kungens eget slott i Amboise. Den minnesmärkta och restaurerade byggnaden används till utställningar om regionens historia och da Vincis liv och verk. En av slottets utställningar, ”Leonardo da Vinci och Frankrike”, handlar om den tio år långa relationen mellan tre franska kungar (Karl VIII, Ludvig XII och Frans I) och mästaren från Toscana.

Vi tar in på hotell för två nätter i Tours.

Söndag

Kvinnornas slott Chenonceau och vinprovning

Ett slott som inte får förbises är det magnifika, tidiga renässansslottet Chenonceau från 1520-talet, som speglar sig narcissistiskt i bifloden Cher. Det kallas Kvinnornas slott då det beboddes av älskarinnor, drottningar och olyckliga änkor under fyra sekel. Först ut var adelsdamen Diane de Poitiers som fick slottet 1547 i present av kung Henrik II, vars mätress och politiskt bollplank hon var.

Loiredalens skönhet inspirerade poeter, författare men också berömda konstnärer som Eugène Delacroix och britten William Turner. Vi gör ett besök hos en nutida konstnär i hans ateljé i Montlouis strax utanför Tours. (Med reservation för ändring på grund av utställning). Vouvray är känt för sitt goda vita vin och innan vi återvänder till Amboise besöker vi en vingård för provsmakning.

Gemensam avskedsmiddag.

Måndag

Ett sista slott innan hemresan

Då flyget går först under kvällen hinner vi med ytterligare ett slott, nu det lite mindre kända Chateau de Villesavin. När Frans I lät uppföra jaktslottet Chambord fick projektchefen en ståtlig bostad i närheten, i folkmun kallad Byggbaracken. Den unika byggnaden är lägre och mer regelbunden än andra slott i Loiredalen. Intressant är också den svenska anknytningen då slottsherren heter Sparre vars förfader kom till Frankrike som svensk ambassadör och upphöjdes till fransk greve av Ludvig XIV.

Kort därefter gör vi ett fotostopp vid det imponerande renässansslottet Chambord.

Därefter åker vi till flygplatsen i Paris för hemresa.

Boende

Hotell Tilsitt Étoile i Paris

Det lätt 50-talsinspirerade hotellet är nära det trendiga 16:e arrondissementet, den berömda avenyn Champs Élysées och Triumfbågen. De luftkonditionerade rummen har satellit-TV, kassafack och minibar. Alla rum är klassiskt inredda, badrum har badkar eller dusch. Gratis Wi-Fi på rummen.
Tunnelbanestationen Charles de Gaulle-Etoile ligger ca 5 minuters promenad bort.

Hotell Artiste i Tours

Best Western L’Artist Hotel ligger 10 minuters promenad från Tours gamla stadskärna och 150 meter från centralstationen. Här erbjuds ett fullt utrustat gym.

Rummen på Best Western L’Artist Hotel har WiFi, välkomstbricka och platt-TV med satellitkanaler. Alla rum nås med hiss.

En stor frukostbuffé serveras dagligen på Best Western L’Artist Hotel. Hotellet har även en bar och en terrass.

Best Western L’Artist Hotel ligger 800 meter från katedralen Saint-Gatien och floden Loire.

Reseledare

Suzanne Skillemar

Suzanne Skillemar

Er guide på resan är Suzanne Skillemar som har rest världen över både som flygvärdinna och guide för t ex Temaresor. Stora intressen förutom resor är konst, trädgårdar och litteratur.

Region

Loiredalen

Loiredalen är området runt det mittersta avsnittet av floden Loire i centrala Frankrike. Denna grönskande och lummiga del av det franska inlandet genomkorsas av Frankrikes längsta flod, Loire. Loire har sin källa i centralmassivet och på sin väg mot Biscayabukten tillryggalägger den drygt hundra mil. Den allra vackraste delen av flödet finns mellan Orléans i öster och Angers i väster. Sedan millenniumskiftet är just den här delen av Loiredalen klassat som världsarv.

Loire är den längsta och historiskt mest berömda floden i Frankrike. Hundra mil lång rinner den upp i Cevennerna i sydöstra Frankrike, med källorna bara tretton mil från Medelhavskusten. Man kan följa hela flodsträckningen från Centralmassivet till Atlanten. Sanden från Cevennerna bidrar med sina avlagringar till dalens estetiska värden. Sandholmar skapade av stora mängder sediment som förts ned från bergen syns över ytan. Namnet Loire härleds faktiskt till ett uråldrigt ord i galliskan som betyder just slam.

Chambord är det största och mest imponerande slottet. Ett lysande exempel på renässansens byggnadskonst. Mindre grannslottet Chambord-Liqueur Royale är en helt svindlande syn när det dyker upp i slutet av en allée. Blois, med sin magnifika trappa, som kungen Frans I lät bygga på fasaden. Slottet har hyst sju kungar och tio drottningar. Cheverny, byggd av sten från grottorna i Bourré. Slottet stod modell för ”Moulinsart” i Hergés serie Tintin. Chenonceau, det mest romantiska av alla, med en lång bro som sträcker sig ut i floden Cher. Det här är kvinnornas slott. Under 400 år beboddes slottet av äkta hustrur, älskarinnor, drottningar och olyckliga änkor. Amboise, där den unge Frans I höll lyxiga fester, maskerader och kungliga jakter. Han var också intresserad av konst och bjöd in Leonardo da Vinci till Amboise och installerade honom i närliggande Clos-Lucé, där han dog 2 maj, 1519. Här finns flera teckningar och skisser bevarade och han ligger begravd i det lilla gotiska kapellet Saint-Hubert i Amboise. Azay-le-Rideau, ett underbart renässansslott med en lite gotisk siluett, vars tinnar och torn speglar sig i vattnet runtomkring. En annan stil och ett annat sekel: Saché är ett 1700-talsslott, där Balzac skrev sina bästa romaner. Balzacs sovrum står intakt och slottet rymmer originalmanuskript och andra minnen. Detta är bara ett litet urval, orkar man finns det över 400 hundra andra slott att besöka – lika intressanta.

Men Loiredalen är inte bara stenar och slott. Trädgårdarna är också riktiga konstverk. Villandrys återuppståndna trädgård är ett måste. Bland annat för köksträdgården med gammaldags grönsaker. Man kan köpa med sig färska grönsaker vid utgången. Chaumont-sur-Loire har en internationell trädgårdsfestival varje sommar. La Bourdaisière hyser ett tomatkonservatorium med över sexhundra sorters tomater och här går det att köpa hem plantor, när det blir några över. Sasnières har sin engelska park…

Landet där man lever skönt är också landet där man äter gott. Här finns en lång tradition med fina råvaror, ända sedan tiden då man var tvungen att tillfredsställa de kungligas aptit. Ett bra klimat, soliga sluttningar och bördiga marker, mer behövs inte för att Touraine ska kallas för Frankrikes köksträdgård. Rikt på grönsaker och frukt men också på vinodlingar som breder ut sig över flera mil från Sologne till Anjou. Rött, vitt, rosé, bubblande eller söta och lättdruckna viner. Ovanliga namn som ”Noble-Joué” finns med bland de mer kända ”Chinon” och ”Bourgueil”. Vinerna passar utmärkt till ortens berömda charkuterier, rillon (grillat och inkokt sidfläsk och revbensspjäll), rillette (griskött kokt i sitt fett), adouillette, (inälvskorv), blodkorv och pastejer av olika slag. Lantkycklingar, kaniner, gélinas (extra små kycklingar med mjukt förnämligt kött som lagas i vitvinsås). Och så vilt förstås, många Loireslott var ju framför allt kungliga jaktslott.

Även om Tours inte kan konkurrera med slotten i Loire har staden ändå sin charm. Gamla stan i Tours är jättefin med smala gränder och tegelhus med korsvirke, där ”Place Plum” utgör själva nerven, speciellt på kvällarna. I närheten ligger hallarna med den mest kända charkuteriaffären i Loire ”Hardouin”, nästan en institution, som säljer alla slags pastejer, charkuterier och griskött. Här finns också en osthandlare som blivit vald till världens bästa, år 2008, ”Rodolphe le Meunier”. Traditionellt finns ingen djuruppfödning här förutom getter. Den mest kända osten är den cylindriska, långa, lite blåaktiga osten Saint-Maure. En annan specialitet är förstås insjöfiskar. I Sainte Dyé ligger en liten butik, ”La Bourriche aux Appetits” som specialiserat sig på fiskkonserver från Loire. Gädda, gös, kräftor, ål, sik, flodnejonöga och karp bland annat. Viltkonserver har de också, rådjur, hare, vildsvin och rapphöna från Sologne. Bakom butiken ligger en fin liten restaurang som serverar specialiteter från trakten. Och slutligen, poire tapée, slagna päron. Under det underliga namnet döljer sig en konserveringsmetod för frukt från 1800-talet. Frukterna torkades i en bakugn, på mycket svag värme, och plattades sedan till med en träklubba innan de konserverades i Chinonvin och skickades på båtar på Loire ända bort till England. I kalkgrottorna i Rivarenne görs detta fortfarande på gammalt sätt. Bourré är i dag berömt för sina champinjonodlingar. Men det var här i gallerierna, 50 meter under jorden, som arkitekterna, under renässansen, började utgrävningarna av områdets speciella vita kalksten, som är mjuk att hugga ut men hårdnar när den torkar i det fria. Nu växer olika slags champinjoner där i sin naturliga miljö. I ett annat galleri har en hel underjordisk stad blivit skulpterad i stenarna, värd ett besök. Vill man se en verklig ”grottby” är det bara att åka norrut mot Trôo vid grannfloden Loir utan ”e” på slutet – och kanske samtidigt passa på att besöka den charmiga staden Lavardin.