Mille Miglia och Motordalen med Teknikens Värld

Datum: 15-20 maj 2018
Pris 18 200 (17 700 för prenumeranter) SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk guide och ciceron från Teknikens Värld.

Boka resa

I samarbete med

  • Flyg utresa Stockholm -Verona och hem från Bologna
  • Buss för transfer flygplats och utflykter
  • 5 övernattningar i dubbelrum inkl frukost på hotell
  • 1 middag och 3 luncher exkl dryck
  • Provsmakning av parmesanost och balsamvinäger
  • Utflykter och inträden enligt program
  • Ciceron från Teknikens Värld med på resan
  • Svensk reseledare under vistelsen
  • Tillägg enkelrum 2 000 SEK
  • Flyg Köpenhamn och Göteborg på förfrågan, ev tillägg

Dagsprogram

Mille Miglia och Motordalen

Följ med Teknikens Värld på en resa till Italien med fokus på vackra bilar! Vi börjar i Brescia där vi ser veteranbilar uppradade innan starten av det klassiska loppet Mille Miglia.

(OBS att en extra dag har lagts till efter att loppet flyttades fram en dag. Nu är resan sex dagar och inkluderar en ledig lördag.

Efter besök på Museo Nicolis, ett av landets bästa motormuseum, kommer vi till den italienska matens högborg, Emilia Romagna som också är känt för sina vackra bilar. I denna region har man passion för både motorfordon och mat av högsta kvalitet och under några dagar får vi smakprov av såväl Ferrari som parmaskinka och osten parmigiano reggiano. Resan avslutas med att vi ser deltagarna i Mille Miglia under återfärden till Brescia efter att de har varit i Rom.

Tisdag

Välkomna till Italien!

Vi landar på kvällen och åker direkt från flygplatsen i Verona in mot centrum där vi tar in på ett centralt beläget hotell för två nätter.

Onsdag

Start Mille Miglia i Brescia

Vi gör en utflykt till Brescia för att se starten av Mille Miglia 2018 efter att bilarna har visats upp på Piazza della Loggia.

Mille Miglia är den mest klassiska av de historiska biltävlingar som körs i världen. Tävlingen går i maj varje år från Brescia till Rom och tillbaka, en sträcka på 160 svenska mil.

En olycka i 1957 års tävling då tio åskådare dödades blev slutet för Mille Miglia. Men 1977, femtio år efter premiärloppet, återupplivades den klassiska landsvägstävlingen, nu som ett poänglopp där genomsnittsfarten begränsades till blygsamma 50 km/tim och där tävlingsmomenten består i att hålla farten exakt på sekunden.
Sedan 1988 går Mille Miglia i maj varje år med start och målgång i Brescia och ingen bil får vara tillverkad senare än 1957. Mer om detta får vi veta på Mille Miglia muséet beläget i Santa Eufemia-klostret.

Tillbaka till Verona för middag och övernattning.

Torsdag

Bilmuseum, parmesanost och balsamvinäger

Vi åker till ett av Italiens absolut bästa motormuseum, Nicolis, där hundratals bilar, motorcyklar och cyklar visar de senaste två hundra årens utveckling.

Vi äter lunch tillsammans innan bussresan fortsätter till nästa region, Emilia Romagna, och det område som kallas ”Terra dei Motori”. Här finns några av världens mest eftertraktade bilar och vi börjar med familjen Paninis privata samling av Maserati. Familjen är också producent av den berömda parmesanosten så naturligtvis får smaka på den efter att ha sett lagret där ostarna är staplade på hyllor upp till taket.

Vi fortsätter till Villa San Donnino, en elegant historisk byggnad som bl.a. figurerade i filmen ”1900”. Nu hyser den en acetaia där man tillverkar den traditionella och lagrade balsamvinägern som apoteken förr sålde som hälso- och livselixir. Endast några droppar av den här söta, aromrika tjockflytande vinägern på t ex ostbit kan ge den en absolut fulländad smak.

Vi tar in på hotell i Modena för de sista tre nätterna.

Fredag

Maranello och Mille Miglia igen

Utflykt till Maranello, staden som förknippas med den svarta hästen och den röda färgen som i sin tur är symbol för bilarnas bil, Ferrari. Denna lilla stad är ett mecka för entusiasten då allt handlar om den stegrande hästen. Här ringer kyrkklockorna närhelst en Ferrari vinner ett lopp någonstans i världen!

Vi besöker Galleria Ferrari där man bl.a. har en utställning av ett större antal bilar, vinstpokaler och naturligtvis en butik med alla sorters souvenirer. På allt från modellbilar till barnkläder finner vi den berömda logotypen.

Efter gemensam lunch åker vi till Parma och är på plats i den vackra medeltida staden innan de deltagande bilarna i Mille Miglia rullar in. Ledigt för middag på egen hand då de mest intresserade säkert stannar för att se så mycket som möjligt av bilarna.

Sent på kvällen återvänder vi till Modena

Lördag

Ledig dag i Modena

Ledig dag i Modena. Här finns mycket att se men kanske att man koncentrerar sig på bilar och gör ett besök på Museo Enzo Ferrari som handlar om motorsportprofilen och olika milstenar i hans liv.

Titta gärna på UNESCO:s världsarvslistade Duomo, 1100-talskatedralen som anses vara en av Italiens allra vackraste romanska byggnader. Även Piazza Grande med det ståtliga stadshuset från slutet av 1100-talet är mer än sevärt och här kan man njuta av något gott att dricka och se på folklivet. Möjligheten finns att träffa representanter från den lokala Scuderia Ferrari Club Enzo Ferrari, den enda som av legenden själv har fått tillstånd att använda hans namn.

Söndag

Lite Lamborghini innan hemresan

Dagen börjar med besök på Museo Ferruccio Lamborghini som öppnade portarna maj 2014. Här finns exempel på allt som Lamborghini har tillverkat, från traktorer till prototyper och grundarens egen Miura SV.

Vi åker sedan till Bolognas vars vackra medeltida centrum är ett av Europas mest välbevarade. Vi flanerar under arkadbeklädda gator och tittar på de två lutande tornen från 1100-talet.

Gemensam lunch och ledigt innan transfer till flygplatsen utanför Bologna. Avresa från Bologna kl.19:00.

Boende

Hotel Verona*** i Verona

Hotel Verona ligger 5 minuters promenad från Arena di Verona. Detta boutique- och designhotell har modern inredning. Rummen har LCD-TV, och i de flesta finns även gratis WiFi.
I receptionen finns även en gratis internethörna.

Verona Hotel har en elegant bar och en lounge med surfplattor.

Hotel Estense*** i Modena

Hotel Estense ligger mitt i centrum av Modena, inom 15 minuters promenad från Modenas katedral. Här erbjuds gratis Wi-Fi och rum med platt-TV.

De luftkonditionerade rummen på Estense Hotel har soffa, kabel-TV samt trägolv eller heltäckningsmatta. I det egna badrummet finns hårtork och badprodukter.

Ciceron och reseledare

Linus Pröjtz

Er ciceron Linus är reporter på Teknikens Värld och specialist på bl a klassiska bilar.

Lena Pålsson

Er reseledare är Lena Pålsson. Hon har arbetat som guide runt om i världen och har även varit bosatt i denna del av Italien under en längre period.
Det italienska köket är en favorit!

Region och karta

Lombardiet, Veneto och Emilia Romagna

Lombardiet är en region mellan Alperna och Poslätten i norra Italien. Ytan omfattar 23 857 kvadratkilometer och invånarantalet var cirka 10 miljoner. Detta gör Lombardiet till den folkrikaste italienska regionen. Milano är regionens huvudstad och kallas ibland Italiens ”moraliska huvudstad” (la capitale morale).

Veneto är en av de främsta vinproducerande regionerna i Italien, både när det gäller kvalitet och kvantitet. Regionen rymmer många spår av romarna och i området kring Venedig är de bysantinska influenserna tydliga. Landskapet är vackert med stora skiftningar, från bergen i norr till de breda sandstränderna vid kustområdena. Regionens huvudstad sedan över 1000 år är det sägenomspunna Venedig, en sann reseupplevelse som trots myller av turister har en magi som få andra städer.

Emilia-Romagna är en av Italiens rikaste regioner och dess kök är ett av Italiens mest karakteristiska. Dubbelnamnet kommer från två historiska distrikt som har slagits samman. Emilien i norr vid Apennninernas bergsrygg där kullarna planar ut mot Poslätten rymmer en rad kulturstäder med stolt historia.
Bologna är regionens huvudstad, och har de kända epiteten ”den feta” (tortellini med grädde, mortadella o s v), ”den röda” (vänstersäte av tradition, men också rödtonad bebyggelse) och ”den lärda” (västvärldens äldsta universitet, grundat år 1088). Här äter man alltså gudagott i vacker och lärd miljö!