Mille Miglia och Motordalen med Classic Motor

Datum: 14-18 maj 2019
Pris 16 950 SEK SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk guide och ciceron från Classic Motor.

Boka resa

I samarbete med

  • Flyg utresa Stockholm -Verona och hem från Bologna
  • Buss för transfer flygplats och utflykter
  • 4 övernattningar i dubbelrum inkl frukost på hotell
  • 2 middag och 2 luncher exkl dryck
  • Provsmakning av parmesanost och parmaskinka
  • Utflykter och inträden enligt program
  • Ciceron från Classic Motor med på resan
  • Svensk reseledare under vistelsen
  • Tillägg enkelrum 1 800 SEK
  • Flyg Köpenhamn och Göteborg på förfrågan, ev tillägg

Dagsprogram

Mille Miglia och Motordalen

Följ med Classic Motor på en resa till Italien med fokus på vackra bilar! Vi börjar i Brescia där vi ser veteranbilar uppradade innan starten av det klassiska loppet Mille Miglia.

Efter besök på Museo Nicolis, ett av landets bästa motormuseum, kommer vi till den italienska matens högborg, Emilia Romagna som också är känt för sina vackra bilar. I denna region har man passion för både motorfordon och mat av högsta kvalitet och under några dagar får vi smakprov av såväl Ferrari som parmaskinka och osten parmigiano reggiano. Nytt för 2019 blir besök hos Pagani. Resan avslutas med att vi ser deltagarna i Mille Miglia under återfärden till Brescia efter att de har varit i Rom.

Tisdag

Välkomna till Italien!

När alla har fått sitt bagage åker vi in i centrum av Verona för att se den berömda romerska arenan och kanske ta en titt på den balkong som sägs vara Julias när hon uppvaktades av Romeo.

Vi tar in på hotell i Verona för två nätter och ses efter en stund för gemensam middag.

Onsdag

Start Mille Miglia i Brescia

Vi gör en utflykt till Brescia för att se starten av Mille Miglia 2019 efter att bilarna har visats upp på Piazza della Loggia.

Mille Miglia är den mest klassiska av de historiska biltävlingar som körs i världen. Tävlingen går i maj varje år från Brescia till Rom och tillbaka, en sträcka på 160 svenska mil.

En olycka i 1957 års tävling då tio åskådare dödades blev slutet för Mille Miglia. Men 1977, femtio år efter premiärloppet, återupplivades den klassiska landsvägstävlingen, nu som ett poänglopp där genomsnittsfarten begränsades till blygsamma 50 km/tim och där tävlingsmomenten består i att hålla farten exakt på sekunden.
Sedan 1988 går Mille Miglia i maj varje år med start och målgång i Brescia och ingen bil får vara tillverkad senare än 1957. Mer om detta får vi veta på Mille Miglia muséet beläget i Santa Eufemia-klostret.

Tillbaka till Verona för middag och övernattning.

Torsdag

Bilmuseum, parmesanost och parmaskinka

Dagen börjar med ett besök på ett av Italiens absolut bästa motormuseum, Nicolis, där hundratals bilar, motorcyklar och cyklar visar de senaste två hundra årens utveckling.

Nu åker vi in Emilia Romagna som har ett gott rykte som ”Italiens mage” och vi börjar med ett besök hos en s k prosciutificio där man gör den berömda parmaskinkan. En lättare lunch serveras i samband med visningen.

Vi befinner oss i ett område som kallas ”Terra dei Motori” för här finns några av världens mest eftertraktade bilar.

Vi börjar med familjen Paninis privata samling av Maserati, här finns några fina klassiska bilar och motorer. Familjen är också producent av den berömda parmesanosten så naturligtvis får smaka på den efter att ha sett lagret där ostarna är staplade på hyllor upp till taket.

Vi tar in på hotell i Bologna för de sista två nätterna.

Fredag

Maranello och Mille Miglia igen

Vi åker till Modena och det relativt nyöppnade Pagani-museet, eller snarare fabriken där man numera släpper in besökare. Här byggs exklusiva sportbilar, även skräddarsydda för de som har råd med extra nollor på prislappen.

Vi provar ett par viner hos Vini Chiarli innan gemensam lunch.

Tillbaka till Bologna vars vackra medeltida centrum är ett av Europas mest välbevarade. Vi flanerar under arkadbeklädda gator och tittar på de två lutande tornen från 1100-talet. Sen ägnar vi oss återigen åt det klassiska loppet Mille Miglia kördes först mellan åren 1927 och 1957 och endast bilar från den perioden får än idag vara med och tävla. 1977 började man köra loppet igen och det har blivit en stor händelse för motorälskare över hela världen.

År 2019 går rutten från Rom via Bologna på väg tillbaka till Brescia.

Ledigt för middag på egen hand då de mest intresserade säkert stannar vid torget.

Tillbaka till Bologna vars vackra medeltida centrum är ett av Europas mest välbevarade.  Sen ägnar vi oss återigen åt det klassiska loppet Mille Miglia kördes först mellan åren 1927 och 1957 och endast bilar från den perioden får än idag vara med och tävla. 1977 började man köra loppet igen och det har blivit en stor händelse för motorälskare över hela världen. År 2019 går rutten från Rom via Bologna på väg tillbaka till Brescia

Vi är på plats i den vackra medeltida staden innan de deltagande bilarna i Mille Miglia rullar in. Ledigt för middag på egen hand då de mest intresserade säkert stannar för att se så mycket som möjligt av bilarna.

Sent på kvällen återvänder vi till Modena

Lördag

Ferrari innan hemresan

Vi åker till Maranello, staden som förknippas med den svarta hästen och den röda färgen som i sin tur är symbol för bilarnas bil, Ferrari. Denna lilla stad är ett mecka för entusiasten då allt handlar om den stegrande hästen. Här ringer kyrkklockorna närhelst en Ferrari vinner ett lopp någonstans i världen!

Vi besöker Galleria Ferrari där man bl.a. har en utställning av ett större antal bilar, vinstpokaler och naturligtvis en butik med alla sorters souvenirer. På allt från modellbilar till barnkläder finner vi den berömda logotypen.

Efter besöket åker vi till flygplatsen utanför Bologna.

Boende

Hotel San Marco**** i Verona

Detta boutique- och designhotell har modern inredning. Rummen har LCD-TV, och i de flesta finns även gratis WiFi.
I receptionen finns även en gratis internethörna.

Verona Hotel har en elegant bar och en lounge med surfplattor.

Hotel Re Enzo*** i Bologna

Hotel Re Enzo ligger i den gamla stadskärnan inom gångavstånd till flera sevärdheter. Luftkonditionerade rum med minibar och tv. Privat badrum med badkar eller dusch, gratis toalettartiklar och hårtork. Gratis wi-fi.

Ciceron och reseledare

Thomas Sjölund

Chefredaktör för tidningen Classic Motor. Passionerad cyklist numera men annars speciellt förtjust i alla vackra motorer!

Lena Pålsson

Er reseledare är Lena Pålsson. Hon har arbetat som guide runt om i världen och har även varit bosatt i denna del av Italien under en längre period.
Det italienska köket är en favorit!

Region och karta

Lombardiet, Veneto och Emilia Romagna

Lombardiet är en region mellan Alperna och Poslätten i norra Italien. Ytan omfattar 23 857 kvadratkilometer och invånarantalet var cirka 10 miljoner. Detta gör Lombardiet till den folkrikaste italienska regionen. Milano är regionens huvudstad och kallas ibland Italiens ”moraliska huvudstad” (la capitale morale).

Veneto är en av de främsta vinproducerande regionerna i Italien, både när det gäller kvalitet och kvantitet. Regionen rymmer många spår av romarna och i området kring Venedig är de bysantinska influenserna tydliga. Landskapet är vackert med stora skiftningar, från bergen i norr till de breda sandstränderna vid kustområdena. Regionens huvudstad sedan över 1000 år är det sägenomspunna Venedig, en sann reseupplevelse som trots myller av turister har en magi som få andra städer.

Emilia-Romagna är en av Italiens rikaste regioner och dess kök är ett av Italiens mest karakteristiska. Dubbelnamnet kommer från två historiska distrikt som har slagits samman. Emilien i norr vid Apennninernas bergsrygg där kullarna planar ut mot Poslätten rymmer en rad kulturstäder med stolt historia.
Bologna är regionens huvudstad, och har de kända epiteten ”den feta” (tortellini med grädde, mortadella o s v), ”den röda” (vänstersäte av tradition, men också rödtonad bebyggelse) och ”den lärda” (västvärldens äldsta universitet, grundat år 1088). Här äter man alltså gudagott i vacker och lärd miljö!