Matresa i norra Italien, Emilia Romagna

Datum: 20-24 september 2017
Pris 17 000 SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk guide

Boka resa
  • Flyg t/r Stockholm/Köpenhamn-Bologna
  • Fyra övernattningar i dubbelrum inkl frukost på hotell 4*
  • Buss med chaufför för transfer flygplats och utflykter
  • Utflykter och provsmakningar enligt program
  • Fyra middagar inkl dryck
  • Tre luncher inkl dryck
  • Matlagningsklass med lunch/dryck tillägg 1 600 SEK
  • Svensk färdledare med under vistelsen
  • Tillägg enkelrum 1 600 kr

Dagsprogram

Kulinariska äventyr i Italiens mage

Följ med på en matresa till en av Italiens rikaste regioner vars kök är ett av Italiens mest karaktäristiska. Ett av flera smeknamn är Italiens mage. Härifrån kommer den berömda parmaskinkan, parmesanosten, mortadella och balsamvinäger.

Bologna är landets kulinariska huvudstad i den region som kallas Italien mage. Det är en vacker stad där medeltid och nutid skapar en kultiverat elegant miljö med lättsamma inslag av det folkliga. Det senare visar sig främst på den smala marknadsgatan som bjuder på ett färgsprakande överdåd av grönsaker och frukt. UNESCO har placerat flera av städerna i regionen och deras unika byggnader på sin lista över världskulturarv.

Onsdag

Bologna, den röda, feta och lärda

Flyg Stockholm Arlanda kl.06:10-07:25 via Köpenhamn kl.08:10-10:00 ankomst Bologna.
Välkomna till Emilia Romagna och dess huvudstad Bologna, kärleksfullt kallad såväl den feta som den röda och den lärda.
Direkt från flygplatsen åker vi in i Bolognas vackra medeltida centrum som är ett av Europas mest välbevarade. Vi flanerar under arkadbeklädda gator och tittar på de två lutande tornen från 1100-talet innan vi äter en lätt lunch baserat på typiska antipasti hos Tamburini.
För några år sedan öppnades ett glassuniversitet med museum strax utanför Bologna. Här finns massor av rekvisita och provsmakning bjuds det naturligtvis på.

Vi checkar in på ett centralt beläget hotell för fyra nätter. Efter att ha installerat oss så möts vi igen och möjligtvis träffar vi här en lokal journalist för lite avslappnat utbyte av idéer och tankar om italiensk/svensk gastronomi.
Därefter stiger vi ombord på vår buss för en kort transfer till den omtalade restaurangen Bottega di Franco där vi äter första middagen på vår matresa.

Torsdag

Parmesanost, skinka och middag ”hemma hos”

Sin kulinariska styrka har Emilia Romagna bland korvar, skinkor och parmesanost som ju är världsberömd. Denna populära ost har anor från 1100-talets enkla kloster men kom under renässansen att finna vägen till de förnäma slotten och idag finns den hos varje finsmakare med självaktning. I Parma-distriktet besöker vi en caseificio där vi får se hur osten produceras innan provsmakning.
På Antica Corte Pallavicina gör man specialiteten culatello vilka hänger på rad i källarvalven. Den gamla gården är vackert belägen vid floden Po och vi strosar runt bland vallgravar, innergårdar och odlingar innan det är dags för lunch.
Vi fortsätter till Villa San Donnino, en elegant historisk byggnad som bl.a. figurerade i filmen ”1900”. Nu hyser den en acetaia där man tillverkar den traditionella och lagrade balsamvinägern som apoteken förr sålde som hälso- och livselixir. Endast några droppar av den här söta, aromrika tjockflytande vinägern på t ex ostbit kan ge den en absolut fulländad smak.

Innan vi återvänder till Bologna gör vi ett besök på pastatillverkaren Barillas fabrik.
Middag Case delle Cesarine vilket betyder att vi äter hemma hos familjer som lagar mat åt oss. Troligtvis delas vi upp i två mindre grupper då. (delle Cesarine är ett fenomen som har blivit populärt i Italien och nu finns i flera områden men som troligtvis började i Bologna.)

Fredag

Mosaiker och piadina i Ravenna

Vi gör en utflykt till Ravenna där vi bländas av de guldglänsande mosaikerna i San Vitale-basilikan och kejsarinnan Galla Placidias mausoleum. Dessa konstverk och utsmyckningar från 400- och 500-talet anses vara de förnämsta från tidigt kristet skede.
Stadens specialitet är brödet piadina som har anor från romartiden. Vi ser hur den tillagas och njuter sedan en välsmakande lunch som serveras på Palazzo Rasponi från 1400-talet där restaurangen Ca’ de Ven finns sedan 1975.

Mora romagnola är en svinart ursprungligen från Romagna och numera slow food produkt. Vi besöker en anläggning där de svarta grisarna föds upp. Efter provsmakning återvänder vi till Bologna.
Middag på en klassisk Osteria i Bolognas centrum avslutar dagen på vår matresa.

Lördag

Marknad och matlagning

Vi börjar dagen med ett besök hos ett av de klassiska bagerierna i närheten där vi får veta lite av hemligheterna bakom traditionella bröd som t ex montasù, ragnini och spighe.
Sedan 1796 tillverkas choklad hos Majani och under 1800-talet var de inte bara hovleverantör hos Umberto I utan även hos andra europeiska kungafamiljer. 1911 lanserades chokladen Fiat i samband med bilen Tipo 4. Presentation och provsmakning.

Dagen fortsätter med gemensam tur till marknaden för att inhandla de produkter som ska användas i förmiddagens matlagning. Här finns möjlighet till att konversera lite extra med grönsaksförsäljarna som har sina små stånd runt hörnet från matpalatset Eataly där vi kan passa på att titta in. Lunch består av den egenhändigt lagade maten (främst pasta). Bokas och betalas separat.

Eftermiddagen är ledig för att besöka en av Italiens äldsta marknader, La Piazzola, där allt från köksredskap till trendigaste kläder säljs.
Avskedsmiddag på restaurang i centrum.

Söndag

Hemresa

Emilia och Romagna, två historiska distrikt som slagits samman men som än idag har distinkta karaktärer. Det sägs att när man är törstig så bjuds man på vatten i Emilia och på vin i Romagna.
Innan hemresan åker vi till Romagna och Dozza som är känd för sina målade fasader. Här har man nämligen sedan 1960 en tävling där konstnärer till allmänhetens förtjusning uppför sina verk direkt utanpå husväggarna. Här smakar vi på några av områdets olika viner med lättare tilltugg innan vi åker till flygplatsen för hemresa.

Avresa kl.20:00 för samtliga till Köpenhamn med ankomst kl.22:00, sedan vidare till Stockholm kl.22:45. Ankomst 23:30. Arrivederci!

Boende

Hotel Novecento 4*

Resledare

Lena Pålsson

Lena Pålsson, Go Slow Travels ägare och entusiastisk Italien-älskare. Kan inte laga mat men är både gourmand och gourmet. Har bott flera år i Bologna och var då delägare i en restaurang.

Region/Karta

Emilia-Romagna, den matglada regionen

Emilia-Romagna är en av Italiens rikaste regioner och dess kök är ett av Italiens mest karakteristiska. Dubbelnamnet kommer från två historiska distrikt som har slagits samman. Emilien i norr vid Apennninernas bergsrygg där kullarna planar ut mot Poslätten rymmer en rad kulturstäder med stolt historia. UNESCO har placerat flera av städerna och deras unika byggnader på sin lista över världskulturarv. Parmaprovinsen är känd bl a för sina gastronomiska produkter som parmesanost och den lufttorkade skinkan.

Staden Parma vilar på romersk grund och har haft tre storhetsepoker, den första som medeltida stadsstat, då katedralen och baptisteriet byggdes. Den andra inleddes på 1500-talet som huvudstad i familjen Farneses grevskap, med ytterligare monument som t ex kyrkan Madonna della Steccata. Den tredje guldepoken på 1700- och 1800-talen gav staden dess gemytliga atmosfär.

En annan känd stad är balsamvinägerns och det mousserande rödvinets (Lambrusco) hemstad Mòdena. Här passerar antikens Via Aemilia – idag Via Emilia – i sin originalsträckning rakt genom centrum, förbi torget Piazza Grande som med sina unika byggnader finns med på Unescos världsarvslista.

Norrut ligger Ferrara, filmskaparen Michelangelo Antonionis och modernisten Filippo De Pisis fascinerande hemstad. Kastellet med vallgravar i stadens mitt bildar gräns mellan de äldsta kvarteren där katedralen ligger, och den ”nya” staden, d v s renässanskvarteren, med bl a Palazzo dei Diamanti. Lyckosamma krig och giftermål gjorde staden starkare för varje generation. Konsten stod alltid i centrum, och det kan vi njuta av idag. Vi föreslår tre gator för att uppleva stadens historia: Corso della Giovecca som också har bra shopping, medeltida Via delle Volte, och så paradgatan Corso Ercole I d’Este.

Bologna är regionens huvudstad, och har de kända epiteten ”den feta” (tortellini med grädde, mortadella o s v), ”den röda” (vänstersäte av tradition, men också rödtonad bebyggelse) och ”den lärda” (västvärldens äldsta universitet, grundat år 1088). Här äter man alltså gudagott i vacker och lärd miljö! Staden har funnits i flera tusen år, långt innan romarna invaderade trakten, men då växte Bologna å andra sidan snabbt till att bli imperiets näst största stad; Bononia hette den då. Genom seklerna har staden behållit en stark position, och de arkitektoniska sevärdheterna är förstås många. Framför allt är det en ljuvlig stad att flanera i, känd för sina långa arkader med butiker och caféer. Starta från de båda närliggande torgen Piazza del Nettuno med Neptunusfontänen, stadens mesta mötesplats och symbol, och Piazza Maggiore med bl a den imponerande kyrkan S. Petronio, ett praktexempel på italiensk gotik. Inne i stadshuset vid samma torg finns ett museum tillägnat modernisten Giorgio Morandi. Du missar förstås inte heller stadens två medeltida lutande torn, det ena (Torre degli Asinelli) kan man traska upp i, bara 498 trappsteg.