Mat och vinresa i Friulien

Datum: 16-20 maj 2018
Pris 14 700 SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk guide.

Boka resa
  • Flyg Stockholm/Köpenhamn-Venedig och transfer t/r
  • 4 nätter inkl frukost i dubbelrum på 3* hotell
  • Buss för transfer och utflykter
  • Vin-, olivolje- och grappaprovningar
  • 2 luncher och 2 middagar
  • Utflykter enligt program
  • Svensk färdledare med under hela vistelsen
  • Tillägg för enkelrum 1 100 SEK

Dagsprogram

Gastronomiska delikatesser och en unik atmosfär

En av Italiens minst kända men mest spännande regioner! Friulien bjuder på ett varierande landskap och en unik atmosfär, olik resten av Italien. Norditalien har länge varit en vägkorsning mellan den latinska, tyska och slaviska kulturen så att Friulien har kallats Mitteleuropa är inte så konstigt. Flera städer har karaktär av sekelskiftsflärd med italiensk piazza och österrikisk arkitektur.
Här stoltserar man med att ha ”det bästa av det mesta” och man har sannerligen ett rikt utbud av såväl kultur som vacker natur och gastronomiska delikatesser.

Onsdag

Benvenuti! Välkomna till Italien!

Flyg till Venedig där reseledare och buss möter upp för att åka till ett destilleri där vi får smaka Italiens älskade digestivo, grappa, och även ta del av kunskapen om hur den framställs. Grappa har blivit alltmer raffinerat och efterfrågat på senare år och lämnat sitt rykte som brännande finkel bakom sig. Det är ursprungsskyddat och måste vara destillerat i Italien och av italienska druvskal.

Därefter går resan vidare till Cormóns. Här checkar vi in på vårt hotell för resans samtliga fyra nätter. Efter att vi har installerat oss möts vi för en välkomstmiddag tillsammans.

Torsdag

Idag besöker vi staden Cividale del Friuli som grundades av Julius Ceasar. Denna lilla pittoreska stad med målade husfasader var områdets huvudstad under medeltiden och då som nu var Piazza del Duomo mötesplatsen. Vi gör en promenad och ser bl a den medeltida ”djävulens bro”.

I det stora grönområdet Bosco Romagno ligger familjen Paolinis gård bland vinrankor och annan grönska och här serveras du en rustik och riklig lantlunch baserad på gårdens egna produkter.

Därefter fortsätter vi till zona Collio, ett område som en gång tillhörde det tysk-romerska riket men som nu ligger både i Italien och i Slovenien. Härifrån kommer det vita vin som anses tillhöra Italiens bästa. Unika väderleksförhållanden skapas av svala vindar från de ungerska slätterna som möter den varmt fuktiga adriatiska vilket resulterar i ett ständigt grönskande landskap. De vinranksklädda runda kullarna skyddas från kall vind av höga snöklädda berg i norr och klimatet skapar förutsättningar för unika viner. På det eleganta slottet Spessa provar vi flera av Collios viner. Ledig kväll.

Fredag

Poetens slott och författarens stad

Vi börjar dagen med att åka till slottet Duino som byggdes på 1300-talet över romerska ruiner. Slottet med den fantastiska utsikten och vackra trädgård ägs sedan sekler tillbaka av släkten von Thurn och Taxis. Under deras värdskap var poeten Rainer Maria Rilke gäst här och skrev Duinoelegierna. Den promenad vi gör tillsammans kallas Rilkestigen.
Därefter åker vi till en gård för att smaka lite lokalt vin och olivolja innan en typisk lätt lunch serveras, s.k. osmizza.

Friuliens huvudstad Trieste ligger vackert belägen i skuggan av den höga bergsplatån Carso alldeles vid havet. Detta var tidigare Medelhavets största inkörsport främst för kaffe som fortfarande är speciellt viktigt här, nästan som den dyrbaraste nektar. Självklart tar vi oss tid för besök på en av de traditionella cafeteriorna vid Piazza Unità d’Italia, världens enda torg med en sida öppen mot havet. James Joyce står staty i staden efter att ha arbetat här som engelskalärare och då troligtvis skrivit första delen av ”Ulysses”.
Tillbaka till Cormons och ledig kväll.

Lördag

Kulturstaden Udine och venetiansk villa

Sista utflyktsdagen börjar med ett besök i Udine, en charmig stad med riklig vittnesbörd om då den lydde under det venetianska hertigdömet under 1400-talet. Praktfulla monument omgärdar Piazza della Libertà. Kanske lockar en liten espresso, eller varför inte ta en Moretti, den öl som har sitt ursprung här.

Vi fortsätter till Villa Manin, en superb venetiansk 1600-talsvilla som var siste dogen av Venedigs residens men även tillfälligt boende för Napoleon Bonaparte.
På kvällen samlas vi för en gemensam avskedsmiddag.

Söndag

Hemresa

Transfer till flygplatsen.

Go Slow Travel och Lena tackar för denna gång och hoppas på snart återseende!

Boende

Hotel del Felcaro

Det trestjärniga hotellet har ett lugnt läge strax utanför staden Cormóns. Hotellet ligger i en österrikisk-ungersk byggnad och har en restaurang som serverar traditionella rätter. Swimmingpool, biljardbord mm finns.

Reseledare

Lena Pålsson

Er reseledare är Lena Pålsson. Hon har arbetat som guide runt om i världen i 17 år och har även varit bosatt i Italien under en längre period. Det italienska köket är en favorit!

Region och karta

Friulien

Friuli Venezia Giulia i nordöstra Italien är en autonom region sedan 1963 och har drygt 1,2 miljoner invånare. Här finns fyra officiella språk: italienska, friulanska, slovenska och tyska. Det venetianska Friulien kom 1797 till Österrike, 1805 till det av Napoleon skapade kungariket Italien. År 1814 vann dock Österrike tillbaka hela Friulien. År 1866 tillföll det venetianska och 1920 det övriga Friulien kungariket Italien.

Från alpernas toppar ner till bördiga slätter med fruktodlingar och vinfält som avslutas med breda sandstränder, så ser Italiens nordöstligaste hörn ut. Ett landområde med många oväntade upplevelser.

Regionens huvudstad Trieste ligger allra längst österut, vid gränsen mot Slovenien. Staden vilar på romersk grund och glänste under medeltiden, men den absoluta storhetstiden var 1800-talet under Österrike-Ungern som imperiets enda hamnstad. Storslagna torget Piazza dell’Unità d’Italia vid hamnpromenaden, omgärdad av palats, ger en vink. Trieste var en intellektuell mötesplats, många författare och poeter lockades hit, t ex James Joyce, och de många klassiska caféerna är givna besök för turisten. De romerska monumenten lät Mussolini gräva fram för att stärka nationalpatoset hos detta folk som ännu inte kände sig särskilt italienska – först 1918 hade territoriet blivit italienskt. Gå Via del Teatro Romano som tar dig just till en romersk teater, och vidare längs Via Capitolina för en fin utsikt över staden och för att se stadens vackraste kyrka San Giusto. Strax utanför centrum ligger Castello di Miramare som byggdes av Maximilian av Österrike på 1800-talet. Soliga båtbryggor, restauranger, caféer och småstränder ramar in slottets park.

På en tur norrut från Trieste, förbi de gröna vinfälten, når du så småningom fram till ett par riktiga pärlor, just där slättlandet tar slut. Udine är en mycket trevlig stad, ca en timme med bil eller tåg från Trieste. Att bara strosa runt, botanisera i matbutiker, och ta en svalkande dryck på Piazza Matteotti (också benämnt Piazza delle Erbe eller Piazza San Giacomo – kärt barn har många namn) är ett riktigt trivsamt dagsprogram. Visste du att Moretti-ölen har sitt ursprung här? Monumenten runt torget Piazza della Libertà är magnifika, och kanske tittar du även in i katedralen och kollar konstsamlingarna i slottet. Udine har sin tidiga historia kopplad till Aquileia vid kusten, men från medeltiden finns bara enstaka byggnader kvar. I stället domineras stadsbilden av venetianska drag, Venedig erövrade trakten på 1400-talet. På 1700-talet lämnade venetianske målaren Tiepolo sina spår i kyrkor och palats.

Bara någon mil öster om Udine vid floden Natisone ligger Cividale del Friuli, en betydligt mindre stad men som på medeltiden faktiskt var området Friulis huvudstad. Cividale är mycket pittoresk med sina målade husfasader. Torget Piazza del Duomo är den självklara mötesplatsen, exakt här låg också stadens forum under antiken. Gatan Via Mazzini tar dig härifrån till livliga Piazza Paolo Diacono. Den mest välbevarade medeltida stadsdelen heter Borgo Brossana där du självklart inte missar Tempietto, ett mycket tidigt religiöst monument vars ursprung är omgärdat av frågetecken.

Gorizia ligger vid floden Isonzo, precis på gränsen mot Slovenien, 45 km från Trieste. Staden har en mestadels modern prägel, men borgen – Borgo Castello – är sevärd. Den omgärdas av 1500-talsmurar, och innanför väntar en liten stadsdel i venetiansk stil och så själva kastellet vars äldsta delar är från 1100-talet. Uppifrån muren har du vyer över första världskrigets slagfält. I lilla Passariano ligger Villa Manin med omgivande park, uppkallad efter Ludovico Manin, Venedigs siste doge. Hit till denna villa drog han sig tillbaka för att tillbringa sina sista år, i samband med att Napoleon intagit Venedig. En lantlig idyll smyckad av storslagen 1700-talsarkitektur.