Mat och vinresa i vackra Veneto

Datum: 25-29 april 2018
Pris 15 400 SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk guide.

Boka resa
  • Flyg t/r Stockholm/Köpenhamn-Venedig
  • Buss för transfer och samtliga utflykter
  • Fyra övernattningar i dubbelrum inkl frukost på hotell
  • Två middagar (exkl dryck)
  • Två luncher på lokala restauranger (inkl dryck)
  • Utflykter och inträden enligt program
  • Olivolje-, skink- och vinprovningar
  • Svensk färdledare med på resan
  • Tillägg enkelrum 1 700 SEK

Dagsprogram

Följ med på en mat och vinresa i Veneto!

Välkomna till den vackra regionen Veneto som bjuder på vacker natur, fina viner, smakrik mat och generöst med kulturella skatter. Här finns många spår från romartiden som t ex arenan i Verona. De bysantinska influenserna är tydliga och för överklassen skapade Andrea Palladio vackra villor.

Vi reser från Vicenza till Bassano del Grappa, Montagnana och Verona med många goda stopp under vägen, förutom provsmakning av god skinka, grappa och olivolja så njuter vi av ett flertal goda viner i deras hemmiljö.

Onsdag

Benvenuti in Veneto!

Vi flyger till Venedig och åker direkt till Vicenza. Här gör vi ett besök på en av Andrea Palladio’s mest kända venetianska villor, Villa La Rotonda. Vi fortsätter med att besöka den världsberömda Teatro Olimpico inne i Vicenza samt Basilica Palladiana. Dagen avslutas med att vi åker till det närbelägna Gazzo Padovano för middag och övernattning.

Torsdag

Villa Barbaro, grappa i Bassano och schack i Marostica

Dagen börjar med en av Palladios kanske mest fulländade villor, Villa Barbaro i Masèr. Den byggdes för patriarken i Aquileia, Daniele Barbaro, som gav Andrea Palladio i uppdrag att göra om familjens medeltida bostad i Masèr till en elegant lantgård och rekreationsställe där ägarna bedrev studier samtidigt som de övervakade arbetet på de omgivande fälten. Villa Barbaro dekorerades av Paolo Veroneses magnifika freskomålningar föreställande landskapsbilder och mytologiska scener.

Resan går vidare till Bassano del Grappa för att se bron över floden Brenta ritad av Andrea Palladio. Ledigt för lunch varefter vi tillsammans provsmakar grappa, bondebrännvinet som en gång i tiden var tröst för själen för frusna vinbönder. Numera en uppskattad digestivo även i finare salonger.

Dagens sista besök görs i den lilla staden Marostica för att ta en kaffe vid det berömda torget Piazza degli Scacchi. Ända sedan år 1454 spelas schack med levande personer här i september. Vi återvänder till Gazzo Padovano och äter middag tillsammans.

Fredag

Vackra Verona och Medeltida Montagnana

Vi lämnar hotellet i Gazzo Padovano och når efter en timmes resa Verona. Den vackra staden är kanske mest känd som platsen för Shakespeares drama Romeo och Julia, men även för den välbevarade romerska amfiteatern där man har konserter under sommaren. Här gör vi en stadspromenad och äter sedan lunch tillsammans.

Dagen avslutas iden medeltida staden Montagnana som är känd för sin fina och välbevarade ringmur. I Montagnana gör man prosciutto Veneto Berico, en fin torkad skinka med ursprungsbenämningen DOP som liknar parmaskinkan. Vi besöker en familjedriven prosciuttificio där vi får information om produktionen plus förstås smaka av godbitarna.

Vi tar in på det charmiga hotellet Aldo Moro beläget alldeles runt hörnet från Piazza Vittorio Emanuele II där den vackra 1400-talskatedralen ligger.

Lördag

Vinprovning och barock trädgård

Idag gör vi en utflykt till de Euganiska kullarna, ett av Italiens natursköna områden som har inspirerat poeter som Shelley och Keats. Här levde den berömde 1300-talspoeten sina sista år, med favoritböckerna som huvudkudde!

Vi besöker en barockträdgård vars höga buxbomshäckar skymmer en flera sekel gammal labyrint. Här gör vi en avkopplande promenad fram till dammen där de stiliga svarta svanarna håller till.

Vi besöker en frantoio där den finaste olivolja produceras, vilken vi naturligtvis provsmakar. Därefter gör vi ett besök på vingården La Mincana för en vinprovning innan vi återvänder till Montagnana där vi senare på kvällen äter en god middag tillsammans.

Söndag

Hemresa

Transfer till flygplatsen i Venedig för hemresa.

Boene

Hotel Villa Tacchi

Det fyrstjärniga hotellet är inrymt i en praktfull italiensk villa byggd i palladiansk stil och vackert belägen i lantliga omgivningar. Parken runt hotellet bjuder på en imponerande botanisk trädgård med bl.a. ginkgo, tulpanträd och magnolia, damm, statyer, terrass och ett eget litet kapell.
Hotellet har en välrenommerad restaurang, sällskapsrum med TV, rum med öppen spis, trådlöst internet och 24 timmars rumsservice. De rymliga rummen har karakteristiska venetianska innertak med synliga träbjälkar. Gratis Wi-Fi finns i den eleganta lobbyn.

Hotel Aldo Moro

Mycket charmigt familjeägt hotell med bra kvalitet på frukost och middag. Under sommaren serveras måltiderna i den stora trädgården. Rummen på Hotel Aldo Moro är elegant inredda med kristallkronor och mörka trämöbler. Alla de luftkonditionerade rummen har plattskärms-TV och Wi-Fi.

Reseledare

Pia Dahlberg

Pia har arbetat som reseledare under flera år i Italien. För att få möjlighet att njuta av allt som sätter guldkant på tillvaron såsom mat, historia, ett vackert språk och en fantastisk kultur finns kanske inget bättre land att göra det i än just Italien! Förutom ett stort intresse för just Veneto är Pia en teaterfantast samt älskar musik och dans. Hon guidar också på Dramaten och i Stockholm med omnejd.

Region/Karta

Mångfacetterat landskap och kronjuvelen Venedig

Veneto är en av de främsta vinproducerande regionerna i Italien, både när det gäller kvalitet och kvantitet. Regionen räknar över 20 DOC zoner och en mängd underkategorier, många av dess viner, både torra och Spumanti.
Betydelsen av vinframställning i Veneto understryks av det här skapades den allra första italienska skolan för vinodling och oenologi. Dessutom var Veneto den första regionen att utgöra den första strada del vino eller ”vinvägen” som vi cyklar på vår resa.

Regionen rymmer många spår av romarna och i området kring Venedig är de bysantinska influenserna tydliga. Landskapet är vackert med stora skiftningar, från bergen i norr till de breda sandstränderna vid kustområdena. Regionens huvudstad sedan över 1000 år är det sägenomspunna Venedig, en sann reseupplevelse som trots myller av turister har en magi som få andra städer. Under 1100- till 1300-talet var Venedig en världsmakt, vars många palats nu har blivit till museer, hotell och bostäder.