Lombardiet, vackra villor och sköna sjöar

Datum: 22-26 maj 2019
Pris 16 800 SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk guide.

Boka resa
  • Flyg inkl skatter t o r Stockholm – Milano
  • Fyra nätter i dubbelrum inkl frukost
  • Transfer med buss t o r flygplats och utflykter
  • Inträden och utflykter enligt program
  • Två middagar och två luncher
  • Diverse provsmakningar
  • Svensk reseledare med på resan
  • Tillägg för enkelrum 2 000 SEK

Dagsprogram

Lombardiet, vackra villor och sköna sjöar

Den norditalienska regionen Lombardiet är kanske mest känd för alla dess vackra sjöar, såsom Gardasjön och Comosjön, sin fantastiska mat och de goda vinerna. Det är också den rikaste regionen i Italien, och en av de rikaste regionerna i Europa vilket syns i de många eleganta villor som kantar vår resa. Några av dem besöker vi och tas emot av värdfolket som kan berätta om historik och konsten vi ser.
En dagsutflykt går till Comosjön som charmar oss med sina storslagna herrgårdar, anlagda parker och frodiga vegetation. Bland stämningsfulla städer passar vi på att besöka Bellagio som har blivit kallad för Italiens vackraste stad.
Längre österut ligger Bergamo, en trevlig stad med många historiska sevärdheter och monument som vi också besöker.

Lombardiet är känt för sina sprudlande mousserande viner som idag har samma kvalitetsklassning som champagnen. Vi provar olika varianter som aperitif och andra lokala viner till våra inkluderade måltider.

Under resan bor vi alla fyra nätter på samma hotell, behagligt och bekvämt i en naturpark.

Onsdag

Välkomstmiddag i historisk villa

Efter ankomsten till Milanos flygplats samlas vi och resan går med vår buss till Merone i Como-provinsen där vi tar in på, hotellet Il Corazziere. Vi befinner oss nu i naturparken Valle del Lambro vars behagliga omgivningar av pinjeskog och floden Lambro inbjuder till promenader.

Tid finns annars för avkoppling i den stora trädgården med uppvärmd utomhusbassäng eller i hotellets spa-avdelning.

På kvällen serveras middagen i en av områdets mest betydande historiska byggnader, den neoklassiska Villa Antona Traversi från början av 1800-talet. Greven själv tar emot och bjuder på en aperitif innan middagen serveras i en vacker sal dekorerad med fresker.

Torsdag

Sjön Pusiano och Villa Agnesi Albertoni

Idag gör vi en utflykt till den närbelägna sjön Pusiano där Napoleons adoptivson Eugène de Beauharnais, vicekung av Italien, en gång hade sitt sommar-residens.

Vi stiger ombord på en båt och åker till den vackra privatägda ön, Isola dei Cipressi. Nuvarande ägare till ön tar emot oss för en visning som avslutas med en lättare picknick i det gröna.

Under eftermiddagen besöker vi sedan Villa Agnesi Albertoni som är vackert belägen bland kullarna i regionalparken Montevecchia. I denna aristokratiska villa tillbringar vi en trevlig stund med provsmakning av områdets viner.

Vi befinner oss i ett område med gamla vinstockar, dessutom planterade på kullar som har former av pyramider skapade av människor för mycket längesedan. Detta intressanta fenomen som kallas piramidi syns från trädgården.

Fredag

Charmerande städer vid Comosjön

Lombardiet är känt för sina vackra sjöar och nu är det dags för en tur till den vackra Lago di Como. Här börjar vi med att besöka en av de äldsta villorna vid sjön, Villa Pizzo i Cernobbio. Efter att ha beundrat den eleganta tidstypiska inredningen går vi ut i parken som är den största vid sjön.

Vi fortsätter med vår buss längs sjön upp till Menaggio, en av sjöns vackraste städer med vacker allé nere vid vattnet. Med båt far vi över till Bellagio beläget på en udde just där sjön delar sig i två södergående förgreningar. Länge var Bellaggio en favoritplats för nobla kulturpersonligheter och de vackra patriciervillorna är ett tydligt minnesmärke från den tid som flytt.

Sista stoppet på dagens utflykt blir i staden Como som gett sjön dess namn. Gemensam lunch. Sedan 1500-talet är provinsen säte för sidentillverkning och här finns ett museum om silkesmaskarnas och tillverkningens historia.

Här i Como kan vi stöta ihop med såväl italienska näringslivsmagnater som hollywoodstjärnor då många valt att ha semesterbostad vid Comosjön.

Efter en aperitif tillsammans i en byggnad från 1930-talet, ritad av arkitekten Terragni som anses vara grundaren av stilen rationalism återvänder vi till Merone.

Lördag

Utflykt till Bergamo och fler eleganta villor

Vi lämnar sjöarna och åker till staden Bergamo som ligger i gränslandet mellan berg och slätt. Här finns två distinkta stadsdelar och vi tar bergbanan från den nyare delen Bassa upp till den äldre som kallas Alta. Här strosar vi runt de rofyllda gränderna fram till Piazza Vecchia där vi ser det medeltida stadshuset och den närbelägna romanska kyrkan S.Maria Maggiore.

Vi besöker det privata Palazzo Agliardi där vi visas runt i eleganta salar med tidsenliga möbler, fresker och olika konstverk. Innan vi återvänder till Merone bjuds det på en förfriskning i palatsets trädgård.

Vår avskedsmiddag blir en värdig avslutning på vår resa i det gröna och nobelt sköna sjö-distriktet. Festligt dukat bord välkomnar oss på Villa Sormani Marzorati Uva och en klassisk konsert bjuds efter middagen.

Söndag

Hemresa

Transfer till flygplatsen i Milano och hemresa.

Boende

Hotel Corazziere****

Hotellet Corazziere  

ligger omgiven av en stor välskött trädgård med en uppvärmd utomhuspool. Här finns också en traditionell restaurang och en stor vin- och spritkällare.

Rummen har härlig utsikt över pinjeskogen och Lambrofloden. Rummen är designade och inredda så att gästerna ska känna sig som hemma. De är bland annat utrustade med minibar, dusch, hårtork, säkerhetsbox på rummet, gratis vatten på flaska.

Du har också gratis tillgång till hotellets gym. På hotellet finns även en relaxavdelning med bastu och upplevelseduschar.

Vin- och spritkällaren har över 25 000 flaskor vin, 200 olika whiskymärken och 100 typer av konjak.

Gratis wifi.

Guide/reseledare

Lena Pålsson

Er reseledare är Lena Pålsson. Hon har arbetat som guide runt om i världen i 17 år och har även varit bosatt i Italien under en längre period. Det italienska köket är en favorit!

Region och karta

Lombardiet

Från mittfältet av de italienska Alperna, över de norditalienska sjöarna och ner på Poslätten sträcker sig regionen Lombardia, en spännande resa som innebär vitt skiftande upplevelser. I mitten tronar huvudstaden Milano, och runt omkring ligger ett antal små pärlor för kulturturisten utströdda.

Sjön Lago Maggiore i nordvästra delen av Lombardia sträcker sig in i regionen Piemonte och tittar i norr också in i Schweiz. Klimatet här vid sjön är milt, och genom århundraden har parker och exotiska trädgårdar anlagts och frodats. Västsidan i Piemonte är den livligaste, medan 1800-talsvillor sätter sin rofyllda prägel på Laveno-Mombello på sjöns östra sida. Härifrån tar du linbanan upp på berget Sasso del Ferro, för en fottur upp till en utsiktspunkt med strålande vyer över sjön. Många båtturer på sjön tar du också, t ex över till Stresa (regionen Piemonte) eller till eremitens S. Caterina del Sasso från 1200-talet.

Lago di Como är den sjö som är lättast att kombinera med besöket i Milano. Här väntar vilsamt vackra byar och städer inbäddade i en frodig grönska. Comoprovinsen är sedan 1500-talet silkets domäner, och området står idag för det mesta av Europas sidentillverkning. Självklart viker du lite tid åt sidenshopping, i Como med närområde finns flera factory outlets. Silkesmaskarnas och sidenindustrins historia har ett eget museum (Museo della Seta) inne i gemytliga och livliga Como, där den tusenåriga historien gör sig starkt påmind.

Just där sjön delar sig i två södergående förgreningar, ute på udden, ligger Bellagio, sedan århundraden platsen för patriciervillor och sommarnöjen för kulturpersonligheter. Du missar förstås inte Villa Serbellonis och Villa Melzis trädgårdar, och i den lilla söta bykärnan vindlar trånga gränder. Härifrån kanske du tar båten – som poeter i tiders tider gjort – över till lantidyllen i Tremezzo eller Varenna, med parker, historiska hotell och borgen Castello di Vezio.

Menaggio är en av sjöns vackraste städer, med smala kullerstensgränder i den övre delen och sköna alléstråk i 1800-talskvarteren nere vid vattnet. Det är också lätt att göra exkursioner ut i de gröna omgivningarna härifrån.

Den som ägnar tid åt traktens småvägar upptäcker att området vimlar av små medeltida kyrkor i det gröna. En av de vackraste är Basilica di San Pietro al Monte på berget Monte Pedale vid Civate, inte långt från Lecco.

Lockas du av flash och glamour, ta en tur till Europas största casino, i Campione d’Italia, en italiensk enklav på schweiziskt territorium vid Luganosjön, ett stenkast västerut från Comosjön.

Öster om Milano ligger Bergamo, som med sin flygplats klivit fram i rampljuset på senare år. Bergamo ligger just i gränslandet mellan berg och slätt, och har två tydliga stadsdelar,”Alta” och ”Bassa”. Uppe i Bergamo Alta snirklar sig de rofyllda gamla gränderna, hit upp tar du bergbanan från den nyare staden. Vid Piazza Vecchia ligger det medeltida stadshuset och strax intill den romanska kyrkan S. Maria Maggiore. Titta in i Cappella Colleoni, ett militärbefäls magnifika gravmonument, eller på konstgalleriet Pinacoteca dell’Accademia Carrara. Så spanar du in folklivet på Piazza Matteotti.