Kambodja och södra Vietnam

Datum: 16 november 2019
Pris 29 250 SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk guide och ciceron Benny Rosenqvist.

Boka resa

I samarbete med

 • Flyg t/r Stockholm alt Köpenhamn – Siam Reap via Bangkok utresa, hem från Saigon
 • Buss för transfer t/r flygplats och utflykter
 • Samtliga flygskatter och bränsletillägg
 • 9 övernattningar i dubbelrum inkl frukost på hotell
 • 9 måltider exkl. dryck samt måltider under flygresor
 • Utflykter och inträden enligt program
 • Inrikesflyg Siam Reap till Phnom Penh
 • Benny Rosenqvist och Madeleine Walles från NÄRA med på resan
 • Svensk reseledare under vistelsen
 • Engelsktalande lokalguider under utflyktsdagarna
 • Tillägg enkelrum 5 000 SEK
 • Flyg Göteborg på förfrågan

Dagsprogram

Resa i mångskiftande länder

Följ med på en magisk resa tillsammans med Nära och Benny Rosenqvist till Kambodja och Vietnam.
Vi börjar med att besöka Angkors storslagna tempelkomplex som är på Unescos världsarvslista sedan 1922. Djungeltempel med associationer till Hollywood, meditation, möte med munkar och Tonlesap-sjön innan vi reser till Phnom Penh. Tragisk nutidshistoria möter oss på de s.k. Killing Fields men också en framtidstro och energi i själva staden.

Expressbåt och så befinner vi oss i Vietnam! Här bekantar vi oss närmare med Mekongdeltat, flytande marknad, tempel och huvudstaden Ho Chi Minh med där franska kolonialtidens Saigon syns i arkitektur och mat. Vietnamkriget gör sig påmint i Cu Chi-tunnlarna men besök hemma hos en Feng Shui-mästare samt Bennys föreläsningar om framtidstro ger oss hopp och ro.

Lördag den 16 november

Avresa från Skandinavien

Vi flyger med Thai Airways via Bangkok till Siam Reap i Kambodja. Nattflyg. Måltider ombord inkluderade.

Söndag den 17 november

Ankomst Kambodja och besök Angkor Wat

Ankomst med morgonflyg till Siem Reap. Visum vid ankomsten. Transfer hotell. Incheckning och vila i samband med Bennys pool-meditation (då rummen kanske inte är klara vid så tidig ankomst.)

Nu börjar vi vår rundtur i khmerernas gamla magnifika tempelstad, Angkor Wat. Staden hade sin storhetstid från 1000-talet till mitten på 1400-talet och övergavs sedan i flera hundra år tills den franske arkeologen Henri Mohout i slutet på 1800-talet fann platsen och grävde fram den ur djungeln. Området är ett av världens största tempelområden och tillhör idag ett av Unescos världsarv.

Vi börjar med att se det mest storslagna och mest kända templet Angkor Wat med sina fantastiska basreliefer och vackra Apsara danserskor som berättar för oss hur livet levdes här för ca 1000 år sedan.

Dagen avslutas med gemensam middag.

Måndag den 18 november

Djungeltemplet Tha Prum och Angkor Thom

Vi fortsätter att utforska världsarvet som är påtagligt bevis på Kambodjas blomstring under första årtusendet. Först med att besöka Tha Prum, det enda av de gamla templen som har fått stå orört som det såg ut när Henri Mohout anlände. Man får en känsla av att vara med i en Indiana Jones film! Eller från Tomb Raiders där Angelina Jolie springer längs murarna. Naturen tar över och lianer och luftrötter växer över murar och tempel.

Stämningen är magisk. Det lugn som präglar tempelområdet blir en perfekt miljö för en stunds meditation med Benny.

Gemensam lunch. I den forna huvudstaden Angkor Thom med det fantastiska Bayontemplet vandrar vi sen omkring bland enormt stora, fridfullt leende stenansikten och häpnar över den otroliga byggnadskonst som khmererna besatt. Stenansiktena föreställer de khemeriska kungarna som ansågs vara inkarnationer av himmelska gudar.

Ledig kväll.

Tisdag den 19 november

Tonlesap-sjön och lycka på färden av munkar

Efter frukost åker vi med de lokala små öppna taxibilarna ”tuk tuk” för att träffa buddhistmunkar som gör en ceremoniell ritual för att önska oss lycka och trygghet på vår resa. Därefter besöker vi konstnärsområdet Artisan D’Angkor där unga kambodjaner får en chans att lära sig och utöva olika konsthantverk. I sidenbyn kan vi följa silkeslarvens resa från kokong till färdigt sidentyg.

Vi åker tillbaka till hotellet för att njuta lite vila vid innan vi beger vi oss till Sydostasiens största och mest fiskrika sjö, Tonlesap sjön. Här bor både vietnamesiska flyktingar och kambodjaner på hus som flyttas med vattennivån.

Onsdag den 20 november

Phnom Penh och Killing Fields

Morgon flyg till huvudstaden Phnom Penh som har riktig storstadspuls samt gamla franska kvarter och kolonialbyggnader. Lunchen serveras på Bopha Titanic restaurang vackert belägen vid strandpromenaden.

Vi åker till ”The Killing Fields”, en tragisk påminnelse om Kambodjas dramatiska nutidshistoria. Under åren 1975-79 tror man att närmare två miljoner människor utrotades under de röda khmerernas regim. Det var stadsbefolkning med utbildning och intellektuella som drabbades. Vi besöker också Tuol Sleng Museet (fängelset S 21) som vittnar om brutala avrättningar och folkmord under Pol Pot skräckvälde. Fler än 17 000 människor avled i denna tortyrkammare innan de dumpades i massgravar.

Efter dessa besök som berör oss djupt håller Benny en föreläsning om det positiva i livet. På kvällen tar vi en drink på FCC, Foreign Correspondence Club, idag en institution i Phnom Penh. Det var här alla journalister samlades.

Torsdag den 21 november

Båt på Mekongfloden till Vietnam

Vi tar expressbåten mot gränsen till Vietnam. Resan tar ca 5-6 timmar. (Pass stämplas men visum behövs inte.)

Vid tvåtiden kommer vi fram till Chau Doc och vårt hotell som befinner sig nära Kambodjas heliga berg, Nui Sam. Här samsas olika religioner i ett dussintals tempel; cham, buddhism, hinduism och naturreligioner. Här passar vi på att njuta av denna spirituella och rofyllda miljö genom att på små stigar besöka olika helgedomar.

Middag.

Fredag den 22 november

Mekongdeltats flytande byar

Tai Chi klass med instruktör på morgonen.

På floden ligger den berömda flytande byn där
de flesta människor lever av fiskodlingar som de har under husen.
Dessa fiskar är en stor export produkt och Sverige är en stor importör.
 Innan lunch besöker vi en koranskola i cham-byn.

Vi fortsätter med buss mot huvudorten i Mekongdeltat Can Tho där vi checkar in på vackra Victoria Can Tho i kolonial stil. Middag. På kvällen håller Benny healing-klasser och föredrag.

Lördag den 23 november

Cai Rang flytande marknad

Vi stiger ombord på ett mindre fartyg där frukost serveras. Den flytande Cai Rang-marknaden är en upplevelse. Frukter och grönsaker som saluförs från båten hänger i masten som reklam för vad som säjs.

Vi ska också besöka ett Cao Dai tempel, eller katedral, en färgglad byggnad. Sekten Cai Dai, som grundades 1926, är starkt rotad i Mekongdeltat. Det är en slags blandning av alla världens religioner. Man tillber andar från både väst och öst. Victor Hugo är en av “gudarna” liksom kinesiske Konfucius. Med mindre roddbåtar åker vi genom de mindre kanalerna och äter lunch hos en familj i deltat.

På eftermiddagen reser vi mot Saigon eller Ho Chi Minh som staden egentligen heter idag. Incheckning på vårt hotell som ligger på gångavstånd till de gamla kända takterrass-barerna dit man kanske vill gå för att njuta av en dryck i karaktäristisk miljö. För på Caravelle och Rex hotell samlades journalisterna under kriget liksom även på anrika Hotel Majestics takterrass med utsikt över Saigonfloden.

Söndag den 24 november

Saigon och storseans

Saigon är en kosmopolitisk stad och Vietnams största stad. Vårt första besök är det gamla presidentpalatset eller som vietnameserna kallar det ”Reunification Palace ” där den sydvietnamesiska regeringen 1975 föll och nordvietnameserna tog över. Vi påminns återigen om Fransmännens Indokina när vi färdas på de stora trädkantade boulevarderna kantade med franska kolonialhus och med en öronbedövande trafik. Vi passerar den fina gotiska katedralen Notre Dame, ett av Saigons landmärken, liksom det gamla, berömda postkontoret där man idag kan köpa kartor, böcker, vykort etc.

Efter gemensam lunch gör vi ett hembesök hos en Master of Culture, specialist på taoism och Feng Shui.

På kvällen bjuder Benny in andevärlden till storseans, ett magiskt ögonblick.

Måndag den 25 november

Cu Chi tunnlarna

Morgonen och förmiddagen ägnar vi åt legendariska Cu Chi tunnlarna som byggdes av Vietcong (FNL) före och under kriget. I dessa kilometerlånga tunnlar i flera våningar bodde många människor under flera år. Tunnlarna möjliggjorde för FNL att kontrollera ett stort område, utföra överraskningsattacker mot amerikanarna och sen försvinna spårlöst genom de kamouflerade luckorna. Vi får möjlighet att krypa ner i gångarna och förundras över hur människor kunde klara att leva i dessa under flera år. Marken ovan bombades och förstördes med gift av amerikanarna. Än idag finns kemiska medel i denna jord.

Ledig eftermiddag.

På kvällen äter vi avskedsmiddag på en fransk restaurang. Kanske lockar det med en drink på någon av stadens kända takterrasser efter maten.

Tisdag den 26 november

Ledig dag i Ho Chi Min

Ledig dag för att utforska staden på egen hand, göra lite inköp eller bara koppla av. Inför den långa resan hem håller Benny ett meditationspass som avslutas med ett skratt-yogapass!

Onsdag den 27 november

Hemkomst

Ankomst Sverige tidig morgon.

Boende

Siem Reap Lotus Blanc

Lotus Blanc Resort ligger i hjärtat av Siem Reap. Här finns utomhuspool, gratis Wi-Fi och kostnadsfri hämtning på flygplatsen.

Rummen har luftkonditionering, balkong,värdeskåp, platt-TV med kabelkanaler och minibar. De har även en vattenkokare och en sitthörna. I de egna badrummen finns hårtork och gratis badprodukter. Det finns också ett fitnesscenter och spa där du kan få avkopplande massage.

Phnom Penh Harmony Hotel

Harmony Phnom Penh Hotel har takterrass med infinitypool och solterrass, 5 minuters promenad från kungapalatset. Gratis WiFi.

De luftkonditionerade rummen har parkettgolv och utsikt över staden. Rummets sällskapsdel har platt-TV, minibar och skrivbord. I det egna badrummet finns dusch, hårtork och kostnadsfria badprodukter.

Victoria Nui Sam Lodge

Victoria Nui Sam Lodge ligger på Nui Sam-berget och har en utomhuspool omgiven med utsikt över det spektakulära naturlandskapet. Gratis WiFi.

Rummen har himmelssängar, svala klinkergolv och trämöbler. I rummen finns även kabel-TV, minibar och kaffe-/tefaciliteter. Badrummet har dusch, badprodukter och hårtork.

Victoria Can Tho Resort

Victoria Can Tho Resort ligger i ett lugnt område i Can Tho City och har ett fantastiskt läge vid Hau-flodens strand. Här förenas kolonial arkitektur med moderna bekvämligheter. Anläggningen omges av exotiska trädgårdar, där du kan koppla av medan du njuter av mat och dryck.

Anläggningens spa Victoria ligger vid floden och har 7 behandlingsrum.
Här kan du som gäst njuta av en mängd olika behandlingar, från traditionell vietnamesisk massage till en komplett terapeutisk massage.

Grand Hotel Saigon

Grand Hotel Saigon ligger i en restaurerad kolonialbyggnad och har en utomhuspool och 2 restauranger. Gratis WiFi.

Rummen på Grand Saigon är inredda med klassiska franska detaljer, fina sängkläder och stilfulla möbler. De luftkonditionerade rummen med utsikt över staden eller poolen har kabel-TV, minibar och te-/kaffebryggare.

Som gäst här får du tillgång till hotellets spacenter och dess bubbelpool och bastu samt ett brett utbud av behandlingar.

Ciceron och reseledare

Benny Rosenqvist och Madeleine Walles

Med på resan till Bali är Benny Rosenqvist, ett av Sveriges mest kända medium, och Madeleine Walles från tidningen Nära. Det var de båda som grundade tidningen 2009.

Reseledare

Er svenska reseledare är Lena Pålsson, ägare till Go Slow Travel och tidigare guide/reseledare runt om i världen.

Första samarbete med Nära och Benny var en resa till Rom 2016 och nu sist Bali mars 2019.