Gastronomisk resa till norra Italien

Datum: 27-30 augusti 2018
Pris 12 600 SEK (11 800 för prenumeranter) SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk guide.

Boka resa

I samarbete med

  • Flyg t/r Stockholm-Milano
  • Buss med chaufför för transfer t/r flygplats och utflykter
  • 3 övernattningar i dubbelrum inkl frukost på hotell
  • 3 middagar och 2 luncher inkl dryck
  • Diverse provsmakningar
  • Vinprovning
  • Stadspromenad i Parma och Bologna
  • Besök på FICO Eataly
  • Matmagasinets chefredaktör Maud Onnermark är ciceron på resan
  • Svensk reseledare under vistelsen
  • Tillägg enkelrum 1 100 SEK
  • Flyg Köpenhamn och Göteborg på förfrågan

 

Dagsprogram

Missa inte denna gastronomiska resa i norra Italien som vi gör tillsammans med Maud från Matmagasinet och specialister inom italiensk matkultur! Fyra härliga dagar med generöst innehåll för alla sinnen, inte minst gommen.

Emilia Romagna som ibland kallas ”Italiens mage” är en av Italiens rikaste regioner och dess kök är ett av Italiens mest karakteristiska. Den berömda parmaskinkan och parmesanosten får vi smaka på och lära oss om produktion tillsammans med Matric.
Ett annat spännande besök är hos Mutti då vi kommer mitt i tomatskörden. Här får vi se hur tomaterna processas från fält till paketering.

FICO Eataly,världens största italienska matmarknad, bjuder Granarolo på färskostar och annat gott. Sen hinner vi med att titta lite på Bologna som är landets kulinariska huvudstad i den region som kallas Italien mage. Det är en vacker stad i röda toner där medeltid och nutid skapar en kultiverat elegant miljö. Stortorget, Neptunus och de lutande tornen är kända landmärken.

Efter att ha sett glada grisar som blir till ekologisk skinka åker vi till en annan vacker stad, Parma. Här tar vi en promenad i den gamla stadsdelen för att se den vackra katedralen och baptisteriet.

Ingen gastronomisk resa är komplett utan en vinprovning och detta inslag sker i regionen Lombardiet. Ca dei Frati plockar fram sina bästa viner, från spumante till dessertvin, under besök i vinkällaren.

Avslutningsvis kommer vi till den vackra Gardasjön där vi övernattar och tar en kaffe vid vattnet innan flygresan hem från Milano med SAS.

Måndag

Glada grisar och Parma

Vi flyger med SAS till Milano Linate under morgonen och så fort alla har fått bagaget samlas vi för att med buss och reseledare snabbt ge oss iväg på våra mat-äventyr till den norra delen av regionen Emilia Romagna.

Först ska vi bekanta oss med de glada grisarna i Vigolzone Piacenza, charkuteristernas förlovade land, där natur och jordbruk samsas på bästa sätt. Här bjuds det på provsmakning av olika slags charkuterier samt dryck.

Dagen avslutas i Parma, den välmående lilla stad som genom sin kvalitativa livsmedelsindustri tryggat sin plats på gourmeters och gourmanders världskarta. Staden som vilar på romersk grund har haft flera storhetsepoker, t ex som medeltida stadsstat, då katedralen och baptisteriet byggdes. Vi promenerar i den historiska stadskärnan där byggnader från det tidigare hertigdömets styre i ljusröd marmor ger staden en helt unik stämning och atmosfär.

Efter att ha checkat in på hotell för natten samlas vi igen för en gemensam middag.

Tisdag

Röda tomater och den Röda staden

En lång och innehållsrik dag väntar oss! Under morgon och förmiddag följer vi den röda tråden som går från de godaste tomater till lika goda i olika förpackningar för att slutligen bli del av många traditionella maträtter både i Italien och i Sverige. Vi besöker Mutti strax utanför Parma där vi får en presentation, provsmakning av olika tomater, se skörden och kanske delta lite grand (om vädret tillåter) och besöka fabriken.

Efter gemensam lunch då traditionell tortellini serveras, så åker vi mot regionens huvudstad Bologna. Men innan vi kommer dit så gör vi ett besök i världens största italienska matmarknad och något av ett äventyrsland för italiensk gastronomi, FICO Eataly World. Här bjuds vi på en aperitif bestående av bl a de godaste färskostar.

Vi avslutar dagen i staden Bologna som kallas den lärda, den röda och den feta. Lärd för sitt universitet som är ett av världens äldsta, röd för dess politiska tradition och färgen på husen och fet för den goda matens skull. Vi ser den stora kyrkan vid Piazza Maggiore och de aristokratiska medeltida tornen Asinelli 100 meter högt och det lutande Garisenda-tornet. Vi ser marknadsgatorna, vackra medeltida palats och strosar sedan genom några av de arkader som slingrar sig ca 40 km runtom i centrum.

Vi checkar in på hotell och samlas för middag i närheten sedan.

Onsdag

Ostar och vin har dagens huvudroll

Morgonstund har ost i mun och vi är uppe i ottan! Sin kulinariska styrka har Emilia Romagna bland korvar, skinkor och inte minst parmesanosten som ju är världsberömd. Denna populära ost har anor från 1100-talets enkla kloster men kom under renässansen att finna vägen till de förnäma slotten och idag finns den hos varje finsmakare med självaktning.

I Rio Saliceto besöker vi en caseificio, Fratelli Rossi, där vi får se det hantverk som ligger bakom denna världsberömda ursprungsskyddade ost som vi i Sverige kallar parmesanost. Vi ser kossorna som ger mjölken, den fina anläggningen, färdiga ostar i höga staplar och får se hur man undersöker ostarna med ”trumpinne” innan de får sin kvalitetsstämpel. Och sen smaka den förstås!

Resan fortsätter i vinguden Bacchus fotspår, och nu reser vi till grannregionen Lombardiet och vingården Ca dei Frati i Lugana di Sirmione. Här tas vi emot för en generös vinprovning till lunchen som börjar med gårdens egna mousserande vin och via både vitt och rött når vi fram till dessertvinet Tre Filer. Därefter besöker vi vinkällaren och smakar på ytterligare några goda viner.

Vi åker längs Gardasjön till Desenzano där en paus för en stark och god espresso på torget passar ypperligt innan vi checkar in på hotell för vår sista övernattning.

Vi möts igen framåt kvällen för att äta middag tillsammans.

Torsdag

Gardasjön innan hemresa

Den morgonpigge hinner med en promenad vid sjön innan det är dags att åka till Milano Linate för att flyga hem.

Go Slow Travel och Matmagasinet med partners tackar för denna gång!

Boende

Starhotel du Parc****

Starhotels Du Parc ligger i Parma, i direkt anslutning till Parco Ducale via en bro. Detta hotell är inrymt i en historisk byggnad som kallas för Isfabriken. Här finns restauranger, en bar och gratis WiFi i alla utrymmen.

Rummen på Du Parc har luftkonditionering, klassisk inredning, en minibar, en stor satellit-TV och eget badrum med kostnadsfria badprodukter och hårtork.

Parmas centrum med berömda Teatro Regio och Parmas katedral ligger 1 km från Starhotels Du Parc.

Hotel Re Enzo***

Hotel Re Enzo ligger i den gamla stadskärnan inom gångavstånd till flera sevärdheter. Luftkonditionerade rum med minibar och tv. Privat badrum med badkar eller dusch, gratis toalettartiklar och hårtork. Gratis wi-fi.

Hotel Desenzano****

Detta moderna, 4-stjärniga hotell ligger 750 meter från centrala Desenzano del Garda. Alla rum har luftkonditionering, gratis WiFi och en balkong.

Rummen på Hotel Desenzano har modern eller klassisk inredning och parkettgolv. De har platt-TV, en minibar och ett eget badrum med hårtork.

Frukost serveras som en varierad buffé med nybakat bröd, bakverk, flingor, juice och varma drycker. Den moderna baren är öppen hela dagen.

Hotellet har en liten utomhuspool och en möblerad solterrass på sommaren. Till sjöns stränder promenerar du på 10 minuter.

Ciceron och reseledare

Maud Onnermark och Lena Pålsson

Detta blir den fjärde resan som vi gör tillsammans i Italien, ett land vars matkultur vi båda uppskattar till fullo! Maud kan dessutom laga maten och Lena kan språket efter att ha bott i Bologna flera år.

Fotot är från en tidigare resa som gick till Apulien.

Regionen

Matkultur i norra Italien

Ena halvan av denna region består av Appeninnerna medan den andra består av slättland. De senaste 1500 åren har området varit under stor geologisk förändring vilket har betytt att våtmarker blivit till slättland och att havet har gått tillbaka 10 km. Viktigt att notera är att från denna provins härstammar många recept som har stor del i det italienska köket. Hela Emilia-Romagna är berömt för sin kokkonst, som har sina rötter i bondeköket, ofta med ingredienser såsom grädde, parmaskinka och parmesanost.

Balsamvinägern från Modena är internationellt känd, vilken lagras upp till sju år på ektunnor, för att få den mörka färgen och milda smaken. Regionen är även en stor svampregion, med bland annat svart tryffel och karljohansvamp.

Traditionella måltider i Italien innehåller sällan färre än 3-4 rätter. Måltiden ses som ett sätt att tillbringa tid tillsammans med vänner och familj och därför tar ofta de dagliga måltiderna upp mer tid än inom många andra kulturer. Under högtider kan många familjemiddagar vara i flera timmar. I många hem används den traditionella menyföljden endast vid speciella tillfällen (såsom bröllop) medan den vardagliga menyn endast innehåller en eller två rätter, sidorätt och kaffe. Moderna italienska kök erbjuder nu för tiden även enkla rätter (allt-i-ett rätter) innehållande både kolhydrater och protein samtidigt.

Innan maten kan man få en aperitivo, en aperitif som vanligtvis tjänar som aptitretare innan stora måltider och kan bestå av Campari, Cinzano, Prosecco, Aperol, Spritz eller en Vermut. Förrätten i en italiensk middag, antipasto, är mycket olika beroende på var i landet man befinner sig eller vilken säsong som råder. Antipasto betyder ordagrant ”före måltiden” och består av varma eller kalla smårätter som tjänar som aptitretare. Som regel kan något kallskuret som parmaskinka med melon serveras, grillade grönsaker marinerade i olivolja är också stående inslag. Andra typiska antipasti är carpaccio (tunna skivor marinerat rått oxkött med olivolja, basilika och kryddor), caprese (mozzarella med tomater), frutti di mare (fisk och skaldjur), arancini (fyllda friterade bollar av ris), vitello tonnato (kalvfilé med en tonfisksås).

Efter detta kommer första varmrätten, primo piatto. Den vanligaste primon är pasta (exempelvis spaghetti, bucatini, capelini, penne, fettuccine, tagliatelle eller fyllda varianter som tortellini), men andra populära primi är gnocchi (där det förutom durumvete finns potatis), risotto, polenta, risi-e-bisi (ärt- och rissoppa), minestrone eller annan soppa. Vanligtvis ingår inget kött eller fisk i primon, möjligen endast i små mängder som smakförhöjare. Därefter serveras secondo piatto, som är andra varmrätten och består av kött (kött, fisk eller fågel). Vanligtvis kalv, fläskkött eller kyckling, som är de mest populära köttsorterna, särskilt i norr. Efter andra världskriget har emellertid nötkött blivit allt populärare och vilt är väldigt populärt, särskilt i Toscana. Vilken fisk som serveras beror till stor del på vilka lokala fisksorter som erbjuds. Till detta beställs alltid separata tillbehör, contorni, ”sidorätt”, och kan bestå av en sallad eller kokta eller grillade grönsaker.

Sedan följer efterrätten som består av ost och frukt eller sötsaker. Formaggio e frutta, ”ost och frukt”. Bland de mer namnkunniga ostarna kan nämnas parmesan, den något mer särpräglade grana padano eller den fårmjölksbaserade pecorino. Lokala ostsorter kan även vara en del av antipasto eller contorno. En söt efterrätt, benämnd il dolce, kan bestå av en tårta, kakor, pannacotta eller en tiramisù.

På detta följer en espresso och en digestivo. Digestivon är en stark spritsort eller likör som anses gynna matsmältningen, exempelvis grappa, amaro, limoncello, sambuca, nocino, ibland kallat ammazzacaffè (”kaffemördare”).