England i Bloomsburygruppens fotspår

Datum: 27 maj 2019
Pris 15 700 SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk guide och ciceron Ingela Lind.

Boka resa
  • Flyg t/r Stockholm eller Köpenhamn-London Heathrow
  • Buss för transfer t/r flygplats och utflykter
  • 4 övernattningar i dubbelrum inkl frukost på hotell
  • 2 middagar och 2 luncher inkl dryck
  • Vinprovning och matvandring
  • Utflykter och inträden enligt program
  • Ciceron Ingela Lind med under vistelsen
  • Svensk reseledare under vistelsen
  • Tillägg enkelrum 1 200 SEK
  • Flyg Göteborg på förfrågan, ev tillägg

Dagsprogram

Bohemiskt liv och vin!

Denna unika resa i Sydöstra England blandar vacker natur, brittiskt rikt kulturarv, en spektakulär kustlinje, berömd trädgård och annat smått och gott.

Men själva temat på resan är att komma närmare Bloomsburygruppen, sin tids nytänkare. Ciceron på resan är författaren och konstkritikern Ingela Lind som skrivit böcker om gruppen och dessutom var curator för den fina utställningen Bloomsbury Spirit på Artipelag. Med Ingela och vår reseledare kommer vi att besöka flera av de platser som var betydande för bohemkollektivet. Naturligtvis besöker vi gården Charleston där man kluddade färg på precis allt, men även Monk’s House där paret Woolf bodde och en av de mest berömda och omskrivna trädgårdarna, Sissinghurst Castle and Gardens.

Områdets kritjord har möjliggjort att några av Englands finaste vingårdar kunnat anläggas och produktionen av mousserande viner konkurrerar med Champagne i Frankrike. Vi testar och njuter hos Chapel Down.

Brighton, vars smeknamn är London by the Sea, är en charmig stad där vi bor vid havet och ser den berömda numera nedbrunna piren. Vi strosar i shoppingdistriktet The Lanes med anor från 1600-talet och vi besöker det kungliga slottet och ikoniska byggnaden Royal Pavilion innan vi avslutar med gastronomiska smakprov i olika butiker.

Måndag

Brighton "London by the sea"

Tidig avresa till London Heathrow. Samling med reseledare och vår ciceron konstskribenten Ingela Lind när alla har fått sitt bagage. Under bussresan ger Ingela en kort sammanfattning av Bloomsbury-gruppen och deras verk som är temat dessa dagar.

Vårt första besök görs ett besök på The Denbies Estate’s prisbelönta vingård. Efter en 45 minuters tur med ett litet tåg genom vinfälten serveras en lätt lunch.

Dagen avslutas i Brighton, en både modern och traditionell stad som kallas ”London by the sea”, där vi tar in på hotell Hilton Brighton Metropole för två nätter. Gemensam välkomstmiddag.

Tisdag

Kunglig paviljong och smakfull promenad i Brighton

Dagen börjar med en promenad i Brighton genom de gränder med anor från 1600-talet som kallas The Lanes. Under 1700-talet förvandlades den obetydliga fiskebyn till en fashionabel badort. Den vidlyftige prinsen av Wales, sedermera Georg IV, lät uppföra ett lustslott med orientaliska influenser, Royal Pavilion. Vissa paralleller kan göras med ”Bloomsberries”, som Ingela kallar dem, då de också präglades av en lekfullhet och mycket av deras konst hade inslag av orientalism.

Stadspromenaden fortsätter som en vandrande avsmakningsmeny då ni besöker olika små matproducenter. Här bjuds på smakprov av allt från salt till sött vilket blir en lättare lunch. Ledig eftermiddag.

Onsdag

En dag med Bloomsbury-gruppen i fokus

Vi lämnar Brighton och reser en dryg halvtimme österut. Dagens första besök i Bloomsbury-fotspår blir Charleston Farmhouse som tidigare var Vanessa Bell och Duncan Grants sommarhus. Här vistades Bloomsburygruppen ofta och hela huset är ett enda konstverk, kraftfullt bemålat av sina innehavare. Här visas vi runt av en guide i den miljö som ni kanske sett i tv-serien Life in Squares eller på den fina utställningen på Artipelag där Ingela Lind var curator?

Efter förmiddagskaffe/te i trädgården åker vi till den lilla byn Berwick för att titta in i kyrkan St. Michael and all angels som dekorerats av Duncan Grant.

Efter gemensam lunch i Firle åker vi till Monk’s House dit Virginia Wolf med maken Leonard flyttade från det hektiska Londonlivet delvis på grund av hennes bräckliga hälsa. Här finns flera intressanta målningar förutom Virginias skrivarlya i den vackra trädgården.

Senare färdas vi längs kusten fram till de kritvita klipporna vid Beachy Head. Ett flertal filmer har spelats in här och platsen var även bakgrund för David Bowies musikvideo ”Ashes to ashes”. Beachy Head är en del av nationalparken South Downs där flera medlemmar av Bloomsbury-gruppen tyckte om att vandra. Ett arv från Aristoteles som menade att man då tänkte bäst. Här tar vi en promenad för att njuta av den hisnande utsikten innan vi avslutar dagen på vårt hotell i Sedlescombe.

Torsdag

Omskriven trädgård och prisbelönt vin

Dagen börjar med ett besök i den förtrollande trädgården Sissinghurst Castle Garden i Cranbrook. Skapad av författarinnan Vita Sackville-West och Sir Harold Nicolson har den haft en enorm betydelse för engelsk trädgårdsdesign. Det förfallna slottet, som också varit fängelse, köptes av paret 1930 och här skapade de en av världens mest omskrivna och romantiska trädgårdar. Vita var Virginia Woolfs väninna och hon lever vidare som könsöverskridare i Virginias roman Orlando.

Vi fortsätter sedan till The Chapel Down Winery. Det är allt vanligare att besöka de vingårdar i Kent och Sussex som t o m utmanar Champagne med sitt mousserande vin. Under en blindprovning i London härom året provades tolv mousserande viner, tre från södra England och resten från Champagne. De brittiska bubblorna knep både första och andra platsen! Så ni får själva bilda er en uppfattning under besöket hos den populära Chapel Down vingård för en visning och provsmakning av de viner som serverades vid prins William och Kates bröllop.

På kvällen äter vi en avskedsmiddag tillsammans.

Fredag

Sista dagen på vår resa tar vi först ett fotostopp och kort bensträckare i Hastings. I närheten ligger fältet Battle där det berömda Slaget vid Hastings utkämpades den 14 oktober år 1066 på numera gröna fridfulla fält.

Vi lämnar kusten och åker till Knole House, slottet från 1400-talet omgivet av en hjortpark som under sekler ägdes av familjen Sackville. Här fick Virginia Woolf, god vän till Vita Sackville-West, inspiration till sin roman Orlando.

Bussen fortsätter till Heathrow i lagom tid för hemresa med flyg till Sverige under kvällen.

Boende

The Brickwall Hotel***

The Brickwall Hotel ligger i den vackra byn Sedlescombe i East Sussex, och erbjuder lagad frukost och gratis Wi-Fi. Hotellet har en lummig trädgård, utomhuspool och restaurang.

The Brickwall, som ligger i en Tudorbyggnad, erbjuder rymliga rum med eget badrum och traditionell inredning. Rummen har te-/kaffekokare, hårtork och TV med satellitkanaler.

Loungebaren med ekpanel erbjuder ett urval av drycker och snacks, och i den vackra matsalen med takbjälkar serveras en traditionell brittisk meny. En komplett engelsk frukost erbjuds också varje morgon.

Brickwall Hotel har en stor trädgård, en solterrass och en rymlig lounge.

Hilton Brighton Metropole****

Hotellet ligger vid strandpromenaden och du promenerar till The Lanes på tio minuter.
Den storslagna viktorianska byggnaden kombinerar originaldetaljer med moderna bekvämligheter. Fitness center, inomhuspool och spa finns.

Ciceron och reseledare

Ingela Lind

Ingela Lind

Ingela Lind är författare och konstkritiker. Hon har arbetat på radio, TV och Dagens Nyheter sedan 1970-talet, skriver fortlöpande recensioner och är kritiker på Kulturnyheterna. Hennes senaste böcker är : Leka med modernismen. Virginia Woolf och Bloomsburygruppen, Blod i salongerna, Övermod och Ta sig frihet. Bloomsburygruppen, Indien och konsten att leva. Hon var också curator för utställningen Bloomsbury Spirit på Artipelag 2018.

Suzanne Skillemar

Er guide på resan är Suzanne Skillemar som har rest världen över både som flygvärdinna och guide för t ex Temaresor. Stora intressen förutom resor är konst, trädgårdar och litteratur.

Region

Englands sydöstra del

Inbäddat mellan London och kontinenten ligger grevskapet Kent – känt för sin vackra natur, sitt rika kulturarv och sin spektakulära kustlinje. Du kan uppleva världsberömda trädgårdsparadis och några väl dolda pärlor i Englands äldsta grevskap. På ett sätt är Kent en enda gigantisk trädgård – så full är den av äpplen och körsbär, päron och plommon, humle och vinstockar. Det är ingen tillfällighet att kung Henrik VIII utsåg grevskapet till Englands trädgård efter att han provsmakat en skål med körsbär från Kent. Idag finns det i Kent hela 180 trädgårdar som är öppna för besökare. Många av trädgårdarna sköts av National Trust inklusive Winston Churchills tidigare hem på Chartwell. Förutom de många skatterna i huset finns det 80 tunnland skog, en köksträdgård och sjöar att njuta av under en promenad på egen hand eller på en arrangerad utflykt.

En av stiftelsens finaste trädgårdar är Sissinghurst Castle där Vita-Sackville West på 1930-talet skapade en serie av doft- och blomsterprydda uterum, inramade av varma, vittrande murar och krönta av ett ikoniskt torn.
I Hever Castle bodde Anne Boleyn, kung Henrik VIIIs andra hustru. Slottet stoltserar med hela 125 tunnland av vackra trädgårdar som röstats fram som sydöstra Englands mest romantiska dito av Gardener’s World. Den har till och med en egen ros, som lanserades av stjärnan i James Bond-filmerna, Dame Judi Dench. Här sker också regelbundna evenemang inklusive tornerspel och en triathlon.

Sydöstra England är en administrativ region i England, Storbritannien. Regionen består av 8 administrativa grevskap och 11 enhetskommuner (unitary authorities). Innan slutet av 1990-talet ingick utöver de nuvarande delarna även Essex, Hertfordshire, Bedfordshire och Greater London. Regionen är tillsammans med Greater London den mest välbärgade i Storbritannien. Sussex gränsar i norr till Surrey, i nordöst till Kent, i söder till Engelska kanalen och i väster till Hampshire. En höjdsträckning av kalkformation, kallad South Downs, löper igenom Sussex från öster till väster och slutar med det tvärbranta, 159 m höga Beachy Head. Genom denna delas Sussex i två skilda partier, den ytterst bördiga kusten och den norra, med återstoden av den i forna tider vittomfattande skogbevuxna delen, kallad ”the Weald”, som genomdras av Forest Ridge, som i Crowborough Beacon når 243 m.

Det traditionella grevskapet motsvarar ungefär det gamla kungariket Sussex. Sussex var det första engelska landskap, som erövrades av sachsarna och erhöll namnet Sussex som kungarike för sydsachsarna. Länge behöll det även, mer än något annat engelskt grevskap, sachsiska namn och sedvänjor. 1066 landsteg Vilhelm Erövraren i Sussex och segrade 14 oktober samma år vid slaget vid Hastings.