Champagne, en sprudlande resa

Datum: 26-29 april 2019
Pris 14 500 (13 900 för prenumeranter hos Aller Media) SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk guide och ciceron från Matmagasinet.

Boka resa

I samarbete med

  • Flyg t/r Stockholm – Paris
  • Buss för transfer t/r flygplats och utflykter
  • 3 övernattningar i dubbelrum inkl frukost på hotell
  • 2 middagar och 2 luncher inkl. dryck
  • Diverse provsmakningar
  • Utflykter och inträden enligt program
  • Ciceron Maud Onnermark med på resan
  • Svensk reseledare under vistelsen
  • Tillägg enkelrum 1 800 SEK
  • Flyg Köpenhamn och Göteborg på förfrågan

Dagsprogram

Res med Matmagasinet till Frankrike i vår!

Missa inte denna sprudlande resa i Frankrike som vi gör tillsammans med Maud från Matmagasinet. Finns det någon annan dryck som lika starkt associerar till fest, glädje och glamour? Uppstickare finns men än så håller Champagne fanan högt och värnar om sina numera något utökade gränser. Namnet får bara användas för det vin som odlas i den franska provinsen la Champagne, nu klassad som världsarv av UNESCO.
Landsbygden där varje tänkbar yta är täckt av vinstockar är häpnadsväckande. Öppna fält och sluttningar, landskapet som gett Champagne sitt namn; ordet campagna på latin betyder just öppet fält. Längs dikeskanterna markerar olika stenar vilken producent som äger de smala fälten och skyltar visar vägen till champagnehusen och dess exklusiva hemligheter.
Vi bor centralt i Reims men ger oss ut på turer bland champagnehus i olika storlekar samt tar några avbrott från bubblorna för att prova sniglar, choklad och ost.
”I segerns stund förtjänar man det, i nederlagets stund behöver man det” sa Napoleon.

Fredag

Ostar och champagne!

Morgonflyg till Paris. Vi åker med egen buss in i Champagne.

Innan vi kommer fram till Reims stannar vi i Jouarre och besöker Fromagerie Ganot. Här gör man brie-ost sedan 1895 vilket en video berättar om innan vi smakar på osten med ett glas vin.

Efter ytterligare en timmes resa når vi Reims och då är det dags för vårt första champagne-besök hos producenten Palmer. Här får vi en visning och förstås smakprov av deras drycker.

Vi checkar in på hotell i Reims för tre nätter och möts vi igen för att äta middag tillsammans.

Lördag

Champagne och choklad!

Vi börjar dagen med att besöka vinmuseet Le Phare de Verzenay för att bli lite av experter på Champagne och dess historia. Det är en spännande interaktiv utställning som kan avslutas med att man går upp i det ståtliga tornet för att njuta av utsikt över vinfält i alla väderstreck.

Alldeles runt hörnet, i byn Verzenay, bor Jessica och Thierry Perrion som tar emot på sin gård. Thierry kommer från en gammal vinodlarfamilj och Jessica är förmodligen den enda svenska som är verksam i Champagne. Hur det kom sig får vi veta under besöket bland vinrankor och i källaren!
En lättare lunch med champagne serveras innan vi besöker en liten chokladfabrik där man tillverkar de kända Bouchons au Marc de Champagne, fyllda med likörer från regionen.

Vi återvänder till Reims för en ledig kväll.

Söndag

Katedral och champagne!

Vi gör en stadspromenad i Reims och ta en titt på den fantastiska katedralen, Notre Dame de Reims, klassat som världskulturarv av UNESCO är det ett måste när man är i Champagne. Av de magnifika blyinfattade fönstren är de nyaste av Marc Chagall.

Här har 33 franska kungar krönts, och det var genom den långa altargången som Frankrikes nationalhelgon Jeanne D’Arc kom inridande som överbefälhavare när Karl VII skulle krönas mitt under brinnande hundraårskrig mot britterna. Vi ser också triumfbågen från romartiden, Taupalatset och Saint-Remibasilikan.

Vi åker sedan till det som brukar kallas champagnens vagga, Hautvillers. Det var här som munken Dom Pérignon var vinskänk på Benediktinerklostret och till att börja med gjorde allt för att bli av med de envisa bubblorna! Vi gör ett besök i kyrkan där Dom Pérignon ligger begravd.

Reims i all ära men Epernay är den verkliga champagnehuvudstaden, en liten stad längs med floden Marne, som har ett stort inflytande på mikroklimatet i vinregionen. I underjordiska källare ligger miljontals flaskor glada i korken medans de väntar på att bjuda oss på pigga bubblor! Längs pampiga Avenue de Champagne finner man alla de stora världsberömda champagneproducenterna som: Moët & Chandon, Mercier, De Castellane, Esterlin, Perrier-Jouët, Pol Roger. Hos Champagne Mercier åker vi bekvämt i ett litet tåg i de kilometerlånga lagringstunnlarna innan det bjuds på champagneprovning.

Därefter återvänder vi till Reims där vi har avskedsmiddag

Måndag

Kakor och krigsmonument när vi lämnar Champagne

Sista dagen tillsammans börjar vi med Reims andra symbol som enligt viss också passar ihop med champagne, den lilla rosa och söta kakan Rose de Reims. Vi promenerar till Biscuit Fossier där vi får en visning av produktionen.

Tillbaka på hotellet hämtar vi vårt bagage och lämnar Reims med vår buss.

Med sitt strategiska läge nära Paris har Champagne under århundradenas lopp förvandlats till krigsskådeplats ett flertal gånger. Det är svårt att åka runt i Champagne utan att se minnesmärken från främst Första Världskriget.

Efter en dryg halvtimme anländer vi till Parc du Chateau i Dormans där ett minnesmärke över slagen vid Marne under första världskriget med tillhörande kapell finns.

Dags sedan att åka tillbaka mot Paris och flygplatsen för hemresa under kvällen.

Vi tackar för denna gång och hoppas på snart återseende!

Boende

Hotel de la Paix****

Hôtel de la Paix är ett designhotell i hjärtat av Reims. Hotellet ligger bara några minuters promenad från shopping och har en inomhuspool och ett hamam.
De luftkonditionerade rummen på Hôtel De La Paix är inredda i modern stil med harmoniska färgtoner. Alla rum har minibar och satellit-tv. Gratis wifi.
Du kan koppla av på solterrassen, träna i gymmet och äta i hotellets restaurang. Kontinental frukost serveras varje morgon. Detta miljövänliga hotell har även en bar med en privat terrass.

Ciceron och reseledare

Foto från vår resa i Italien 2018

Maud Onnermark och Lena Pålsson

Det här blir femte resan vi gör tillsammans men den första i Frankrike. Båda två älskar vi champagne!

Champagne

Distrikt och dryck

Champagne bildades på 900-talet i samband med att grevskapen Troyes och Meaux slog samman till ett större grevskap. Det kom snart i händerna på huset Blois.
Under perioden 1100-1300 utgjorde Champagne ett centrum för handeln mellan Syd- och Västeuropa, innan en mer betydande sjöhandel mellan Medelhavet och Atlantkustområdet tagit fart. Grevarna av Champagne utgjorde länge ett hot mot den franske kungen genom att dess domäner omringade Parisbäckenet, men 1284 förmäldes Filip den sköne med Johanna I av Navarra, arvtagare till grevskapet och 1314 införlivades det med de kungliga domänerna.
Under hundraårskriget härjades Champagne svårt och marknaderna som tidigare varit en betydande del i regionens rikedom förföll.

Men mest är området berömt för drycken med samma namn. Champagne är mousserande vin från vindistriktet med Reims och Épernay som huvudorter för produktionen. Det är vanligt att namnet används i plagierande syfte för att marknadsföra mousserande vin från andra platser i världen. Det är däremot endast vin från distriktet Champagne i norra Frankrike som får lov att kallas Champagne i kommersiella sammanhang, eftersom detta är en skyddad ursprungsbeteckning.

Enligt myten var Champagne den plats där man skapade det första mousserande vinet, men bevisligen gjorde britterna det sex år före fransmännen.
Champagne är däremot den vinregion som har producerat mousserande vin under längst tid, med en oavbruten produktion ända sedan 1700-talet med samma metod Méthode Champenoise. Det är en vintillverkningsmetod då vinet jäser en andra gång på flaskan, vilket skapar högre tryck i flaskan, fler bubblor och krämigare textur. Jästfällningen ger även en tydlig ton av bröd.

Området Champagne, med sitt strategiska läge nära Paris, har under århundradenas lopp många gånger förvandlats till krigsskådeplats och många är de krigsherrar som har stärkt sig med traktens viner. Första världskriget var inget undantag. Vingårdarna förvandlades till slagfält, men trots det fortsatte tillverkningen och många skördearbetare, bland dem många barn, dödades under sitt arbete. På 1920-talet kom depressionen och den inhemska försäljningen av champagne halverades. Under andra världskriget gjorde champagnetillverkarna tyst motstånd bland annat genom att bygga falska väggar i vinkällarna för att gömma undan flaskorna för tyskarna. Det sägs att nazisterna ville spränga alla champagnekällare i luften efter kriget för att ge de tyska sektfabrikanterna ett försprång. Lyckligtvis gick den planen i stöpet.