Barnbarns-resa med aktiviteter i Bologna

Datum: 10-12 maj och 2-4 nov 2018
Pris 9 700 barn 5-12 år 7 500 SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk reseledare.

Boka resa
  • Flyg t/r Stockholm och Köpenhamn-Bologna
  • Buss för transfer t/r flygplats och utflykt till Carpignani
  • 2 övernattningar i dubbelrum inkl frukost på hotell
  • 2 middagar och 1 lunch exkl dryck
  • Matlagningsklass inkl lunch
  • Choklad- och glassprovning
  • Svensk reseledare under vistelsen
  • Tillägg enkelrum 1 200 SEK
  • Flyg Göteborg på förfrågan, ev tillägg

Dagsprogram

Kulinariska äventyr med barn!

Välkommen med på en kort resa till en av Italiens rikaste regioner vars kök är ett av Italiens mest karaktäristiska. Ett av flera smeknamn är Italiens mage. Från området kommer den berömda parmaskinkan, parmesanosten, mortadella och balsamvinäger.

Bologna är en vacker stad där medeltid och nutid skapar en kultiverat elegant miljö med lättsamma inslag av det folkliga. Det senare visar sig främst på den smala marknadsgatan som bjuder på ett färgsprakande överdåd av grönsaker och frukt. UNESCO har placerat flera av städerna i regionen och deras unika byggnader på sin lista över världskulturarv.

Tänk så mysigt att resa med barn eller barnbarn när allt inklusive aktiviteter är planerade! Dessutom i sällskap av andra barn med deras föräldrar eller nonni som vi säger i Italien. Resans behållning kan bli både nya vänner och en upplevelse för livet förutom mer kunskap om det italienska köket.

Torsdag

Bologna, den feta, den röda och den lärda

Vi landar tidigt i staden Bologna som kallas den lärda, den röda och den feta. Lärd för sitt universitet som är ett av världens äldsta, röd för dess politiska tradition och färgen på husen och fet för den goda matens skull.

Vi åker direkt till Piazza Maggiore där de arkader som slingrar sig ca 40 km runtom i centrum lämpar sig ypperligt för att i sakta mak strosa runt i utan att störas av bilar.

Till lunch serveras olika sorters pizzor som delas i mindre bitar så det blir en sorts pizza-provning. Sedan 1796 tillverkas choklad hos Majani och under 1800-talet var de inte bara hovleverantör hos Umberto I utan även hos andra europeiska kungafamiljer. Efter en kort presentation får vi smaka på deras godbitar.

Av de aristokratiska torn som under medeltiden var karaktäristiska för de rika städerna i centrala Italien finns i Bologna två välkända exemplar kvar, Asinelli och det lutande Garisenda. För att smälta pizza och choklad kan vi gå upp för 498 trappsteg i Asinelli-tornet och se ner över staden. Den som inte orkar med trapporna väntar förstås på nedre delen. Reseledaren följer med barnen.

Middag på en Osteria och bums i säng!

Fredag

Glass i stora lass och marknad

Efter lite sovmorgon åker vi till ett glass-museum! Gelato museum i Carpigiani öppnade för några år sedan i anslutning till ett glass-universitet. Här finns massor av rekvisita och maskiner som har utvecklats genom sekler. Förutom provsmakning får vi prova på ett göra egen glass på italienskt vis.

Eftermiddagen är ledig för att kanske besöka en av Italiens äldsta marknader, La Piazzola, där allt från köksredskap till trendigaste kläder och skor säljs. Annars kan en tur med minitåg locka.

Vi möts igen för att äta middag tillsammans på en restaurang nära hotellet.

Lördag

Pastamatlagning för barn

Efter frukost beger vi oss till en liten lokal där det är dags för barnen att stoppa händerna i degen.

Mycket pedagogiskt förklarar och visar Giuliana hela processen hur tre olika sorters pasta ska göras. Barnen får förkläden och egna platser där mjöl, ägg och övriga ingredienser läggs fram. De vuxna är stolta åskådare men får smaka av slutprodukten då det bjuds som lunch.

Sen är det dags att säga hejdå till Bologna och Italien för denna gång. Transfer till flygplatsen och kvällsflyg hem.

Boende

hotel re enzo

Hotel Re Enzo***

Hotel Re Enzo ligger i den gamla stadskärnan inom gångavstånd till flera sevärdheter. 51 luftkonditionerade rum med minibar och tv. Privat badrum med badkar eller dusch, gratis toalettartiklar och hårtork. Gratis wi-fi.

http://www.mchotels.it/reenzo/en/home-2

Reseledare

Lena Pålsson

Lena Pålsson, Go Slow Travels ägare och entusiastisk Italien-älskare. Glad att ha ett gäng bonus-barnbarn som följt med på resor.
Tidigare bosatt i Bologna och var då delägare i en restaurang.