24 maj 2017 av Author10

Resa Normandie maj 2017

En gastronomisk resa i impressionisternas fotspår

Vår resa började med Monets vackra trädgård i Giverny. Inte minst tulpanernas färger accentuerades i regndiset och dessutom gjorde vädret att det var lugnare än vanligt.

Kvällens middag avnjöts på La Petite Marmitte där ”det normandiska hålet” uppskattades innan efterrätten.

Resa Normandie

Bayeux ståtar med charmiga korsvirkeskvarter men den stora skatten är en ca 70 meter lång brodyr som skildrar Slaget vid Hastings 1066 och denna står för en tredjedel av stadens inkomster. Besöket här är pedagogiskt upplagt med film och utställningar samt hörlurar där en röst på svenska berättar om varje sekvens på brodyren.

Vikingaättlingen Vilhelm Erövrarens invasion av Hastings och England kan i viss mån liknas med D-dagen många sekler senare, båda två var krigsoperationer med ofattbart många skepp och människor inblandade.

Pointe du Hoc, en omöjlig uppgift kan tyckas med den 30 m höga klippan men uppgiften klarade elittruppen av. Värre var det att undsättningen dröjde två dygn. Hemska öden väntade även de unga amerikaner som landsteg allra först på Omaha Beach, vi fick se platsen i nästan lika hård blåst som då….

Färden fortsatte i Jean-Marcs varma bekväma buss till den amerikanska kyrkogården där de vita marmorkorsen bland tallarna vid havet utgör ro för själen trots sitt skrämmande antal.

Resa Normandie Resa Normandie
 Vid besöket vid ostronodlingen La Calvadosienne var intresset stort för Brigittes information om ostronets hermafrodit tillvaro och könsbytet i oktober! ”Kyssen från havet” smakade spännande och gott med lite sött i bussen efteråt, Mini Saint Eve, en specialitet från Bayeux.

Resa Normandie

Vi reste in i regionens hjärta Pays d’Auge för ett besök hos ostproducenten La Fromagerie Graindorge. Här lärde sig alla klockans betydelse: kl.12 Pont l’Eveque, kl.15 Camembert, kl.18 Livarot och kl.21 Neufchatel. Olika smaker för olika tillfällen, alla normandiska förstås!

Ost i Normandie

Calvados från Chateau de Breuil blev populär, mitt cocktailtips, Serendipity, minns ni? 7-8 myntablad krossas lätt i handen med lite socker, calvados, äppeljuice, mousserande vin och en limeskiva. Julius H Comroe beskrev serendipity som att leta efter en nål i en höstack och komma ut med bondens dotter!

Resa Normandie resa Frankrike och Normandie

Sedan åkte vi till den charmiga gamla hamnstaden Honfleur som alltsedan impressionisterna är en populär miljö för konstnärer. Ett härligt eftermiddagslugn infann sig vid makliga promenader bland caféer och butiker. Att lapa sol med en kall dryck inom räckhåll är skön avslappning.

Resa Normandie Impressionister i Honfleur

Rouen är en charmerande flanörvänlig stad vilket vi inte minst kände under stadspromenaden med vår guide i Frederic som imponerade stort med sin berättarförmåga och kunskap. Besök både på Musee des Beaux Artsoch kyrkan vid Au Vieux Marché där Jeanne d’Arc brändes på bål år 1431.(Fisk eller eldslåga?)

Avskedsmiddagen serverades på La Couronne som enligt egen utsago är Frankrikes äldsta, en charmig korsvirkesbyggnad vid torget med smala lätt vinda trappor.

 Resa impressionismens fotspår Resa Normandie

Den 7 maj var en spännande dag. Franska presidentvalets andra, avgörande omgång. Skulle den unge Emmanuel Macron motsvara förväntningarna eller skulle opinionsundersökningarna visa sig vara felaktiga? Landet och vi höll andan, några av oss besökte även en vallokal.

Vi tog även tempen på röstande parisare och intog paradgatan Champs Elysées på vår väg till Charles de Gaulle flygplatsen. Vid landning hemma kom så resultatet: Macron valdes till Republiken Frankrikes nye president! Bonne chance! önskar vi honom.

Normandie i impressionisternas fotspår

Dags att säga hejdå till nya vänner, men vi kanske ses igen?

Matresa i Frankrike

Sagan fortsätter, kanske redan till hösten i Sydöstra England? Välkomna tillbaka!

Tack alla glada, Au revoir! Suzanne och Go Slow Travel

Skriv en kommentar


lnga kommentarer

Våra ciceroner

Go Slow Travel jobbar med flera välrenommerade ciceroner, var och en expert inom sitt område med breda kunskaper om mat och vin samt regionens traditioner och kultur. Läs deras reseskildringar, få tips om mat, dryck och hur man lever det goda livet.

Lena Pålsson

8 juni 2017

Mille Miglia, resa med Classic Motor 2017

Klassiska motorer, mat och vackra bi ...

Suzanne Skillemar

7 juni 2017

Pärlor i Sydöstra England 2017

Resa i Kent och Sussex med SvD accen ...

Suzanne Skillemar

24 maj 2017

Resa Normandie maj 2017

En gastronomisk resa i impressionist ...

Suzanne Skillemar

17 maj 2017

Sydöstra England april 2017

Resa i Kent och Sussex med SvD accen ...