Följ med på en spännande resa till Campania Felix.

Campania Felix var romarnas smeknamn på den bördiga och rika region som lockade förmögna livsnjutare redan för över två tusen år sedan!

Vi gör ett flertal intressanta besök i det vackra landskapet runt Neapelbukten och Vesuvius fot. Vi förenar upplevelser för sinnet med kulinariska upplevelser. Förutom arkeologiska strövtåg i Pompeji, äter vi en lunch baserad på gamla romerska recept. Herkulaneum är en annan historisk världsstjärna, liksom Paestum, där vi gör klassiska besök under denna Grand Tour.

Vinprovning på Vesuvius sluttning och besök på lantgård där äkta mozzarella di buffala görs är andra gastronomiska delikatesser under resan. Sammanfattningsvis görs ett besök på det arkeologiska museet i Neapel. Vi bor centralt och bekvämt i Sorrento, den anrika semesterort som ännu har en fläkt av dolce vita, det ljuva livet.


ONSDAG

Vingård på Vesuvius sluttning

Efter ankomst till Neapel åker vi direkt till en vingård. På Vesuvius slutning ligger byn Boscotrecase i ett rikt jordbruksområde där man främst odlar vin. Under besöket hos Azienda Vinicola Sorrentino som producerar biologiskt vin får vi en introduktion till druvor och lokala metoder. Därefter får vi provsmaka vinet Lacrima Christo vilket serveras till en lättare middag.

Dryg timmes transfer till hotell i Sorrento där vi tar in på hotell för resans samtliga nätter.

Resa Pompeji


TORSDAG

Pompeji och Herkulaneum

Vesuvius’ vulkanutbrott lade den livliga och nöjeslystna staden Pompeji under aska och pimpsten. Mindre jordskalv och annan seismisk aktivitet var folk vana vid men år 79 blev det så mycket värre; hus störtade in, kolonner rasade, människor klämdes ihjäl eller kom till skada. Under ett och ett halvt tusen år låg staden begravd i en törnrosasömn.

Nu kan vi tack vare utgrävningarna som började 1748 stiga rätt in i antikens värld och få en inblick i romarnas dagliga liv. Vi gör en guidad promenad på gator anlagda under antiken, vidare mot forum med dess saluhallar, tempel och välbevarade privathem dekorerade med mosaiker och fresker.

Direkt efter dessa arkeologiska strövtåg beger vi oss till den moderna stadsdelen och ”Principe di Pompei”, en restaurang som har studerat gamla romerska recept och skapat menyer efter bl.a. Plinius och Horatius brev och skrifter. Som förrätt serveras t ex en pastarätt med fisksåsen garum, en populär smaksättare i det antika romerska köket. Till måltiden serveras ett glas av romarrikets främsta viner, Falernum, hyllat av Plinius.

Resa Millesgården

Herkulaneum är en av de absolut mest kända arkeologiska platserna i världen som fascinerat allmänheten ända sedan staden återupptäcktes på 1700-talet. Även här drabbades man av Vesuvius’ vulkanutbrott år 79. Denna förmögna stad, att jämföra med dagens Monte Carlo, låg begravd i ett och ett halvt årtusende innan den åter började se dagsljus. Herkulaneum sjönk ett antal meter och ligger idag lägre än havsytan. De svåra utgrävningarna genom hård tuffsten har resulterat i andra fynd än de gjorda i Pompeji; här finns även trä, textilier och livsmedel bevarade. Det är mycket mindre än Pompeji och de är helt olika i sina strukturer.

Transfer tillbaka till hotell i Sorrento och middag på egen hand.


FREDAG

Paestum och mozzarella

Söder om Salerno väntar dagens stora begivenhet och en annan av resans höjdpunkter. Paestum var ett centralt resmål redan för Goethe under hans berömda resa till Italien; ett besök här var ett viktigt inslag i en klassisk Grand Tour. Besökaren påminns om att södra Italien varit en central del av den antika grekiska världen. Flera av de antika grekiska filosoferna kommer faktiskt från Magna Grecia, så som södra Italien även kallats. Tre doriska tempel från åren 550 – 450 f Kr, av vilka Neptunustemplet är det allra bäst bevarade, och ett romerskt tempel från 200-talet f Kr står här i ensamt majestät på en sluttning mot havet och ruvar på outforskade hemligheter om den grekiska kolonisationen av Syditalien.

På en lantgård med mejeri får vi smaka äkta mozzarella di buffala, den porslinsvita mjälla ost som görs på mjölk av buffel, en specialitet i södra Italien sedan mitten av 1700-talet. Kombinerad med Medelhavsdietens eldröda drottning, tomaten, serveras den idag som uppskattad förrätt på restauranger världen runt.

Kvällen är ledig att utforska Sorrento på egen hand.

Resa Pompeji


LÖRDAG

Neapel och arkeologiska museet

Kampaniens huvudstad Neapel är inte som andra italienska städer utan har sin egen historia, karaktär och melodi. Staden ligger längs en av Medelhavets vackraste bukter i skuggan av den väldiga vulkanen Vesuvius som blivit dess främste symbol. Här är kontrasterna stora mellan soliga piazzor och mörka gränder, anrika barockkyrkor och futuristiska skyskrapor.

Under förmiddagen besöker vi Napolis spännande arkeologiska museum där vi kan beundra fynd från Pompeji och Herkulaneum.

Resa Pompeji
Efter lite egen tid återvänder vi till Sorrento och har på kvällen en gemensam avskedsmiddag med härlig napolitansk sång och dans på Teatro Tasso.


SÖNDAG

Arrivederci!

Med sinnen och resväskor välfyllda med smaker och minnen checkar vi ut från hotellet direkt efter frukost för att resa till flygplatsen i Neapel.  Go Slow Travel tackar för denna gång och hoppas på snart återseende.

Svensk reseledare

Boende i Sorrento

Hotel Continental

Det 4-stjärniga Hotel Continental ligger i centrala Sorrento och nära havet. Utomhuspool samt panoramautsikt över Neapelbukten och Vesuvius. Gratis Wi-Fi finns i alla utrymmen.

De luftkonditionerade rummen på Continental Hotel har trämöbler, platt-TV, värdeförvaring samt badrum med badrockar och hårtork. De flesta rum har även balkong, och vissa har utsikt över Medelhavet. Privata hissar ner till stranden. Hotellet ligger bara 10 minuters promenad från torget Piazza Tasso.

Hotel Continental Sorrento

Kampanien, den lyckliga regionen

Kampanien, den lyckliga regionen Felix betyder lycka och det var kanske den känsla romarna fick när de kom till denna vackra region som utgör den bördiga halvmånen runt vikar i Neapel och Sorrento.

Redan antikens kejsare byggde sina sommarresidens i regionen Campania, och många har följt i deras spår, på jakt efter skönhet och vila. De varma källorna och det vackra landskapet är en oslagbar kombination, nu som då.

Huvudstad i regionen är Neapel känd för arkitektoniska pärlor men också för Pizza, Spagetti och Fotboll. Hela Neapel är en kultur i sig, med helt egna uttryck, mångfacetterad, färgstark och tonsatt. Vem har inte sjungit med i ”O sole mio” någon gång?

Kampanien bjuder på ett spännande arkeologiskt område med historiska världsberömdheter som den antika tragiska staden Pompeji, Herkulaneum och Paestum där historiens avtryck är förbluffande välbevarade.

Sorrento är en leende liten semesterstad, med shopping, uteserveringar, trivsamma promenad- stråk och parker med utsikt över blånande hav. Smala Via San Cesareo är stadens livliga huvudstråk för shopping, som utgår från Piazza Tasso med namn efter poeten Torquato Tasso, stadens son. Gatans sträckning drog redan romarna upp, och här ligger också några av de allra äldsta husen, som Sedile Dominova vars öppna valvbågar är mötesplats för stadens äldre gentlemän med lust till skvaller och kort- spel. Butikernas utbud i Sorrento är en skön blandning, från banala souvenirer till kvalitets- prylar och underklädesbutiker anno 1950. Intarsia är ett hantverk som sedan ett par sekler varit Sorrentos signum, och här finns såväl ett litet intarsiamuseum som saker att köpa. Den femhundraåriga katedralen är vacker, och rätt ställe för att studera just intarsia.

Kampanien är en av Italiens mest innovativa vinregioner. Från framför allt lokala druvsorter produceras en stor mängd olika viner, både röda och vita. Det bästa röda vinet är regionens enda DOCG, Taurasi, gjord på den karaktärsfulla och personliga druvan aglianico. Druvor odlas både vid kusten runt Neapel och Salerno och inne i landet. Klimat- och höjdskillnader ger stora skillnader också i vinkaraktär. En vinodlar-pionjär var Antonio Mastroberardino, idag den mest kände producenten i Kampanien.

Den lokala gastronomin innefattar läckerheter som mozzarella di bufala och goda tomater, ingredienser som förekommer i många italienska maträtter, pizza inte minst. I Kampanien odlas bland annat tomater, paprika, salladslök, potatis, kronärtskocka, fänkål, citroner och apelsiner, som alla får karaktäristisk smak av regionens vulkanjord. I Neapelbukten fångas färsk fisk och skaldjur. Durumvete används för att framställa regionens pastasorter. Kampaniansk mozarella anses vara väldigt fin då den tillverkas av mjölk från vattenbuffeln. De traditionella pizzorna är välkända för att använda regionens färska grönsaker och ost. Efterrätter i området är bland annat pastiera, sfogliatelle och romdoppad babà

Gå vidare och boka

Pompeji - en historisk resa i Campania Felix

15 300 kr inkl hotell/flyg

Datum: 18 april 2018


INGÅR I RESAN

 • Flyg t o r Stockholm-Neapel
 • Fyra övernattningar i dubbelrum inkl frukost
 • Buss för transfer och utflykter
 • Besök på vingård med middag
 • Utflykt till Pompeji och Herkulaneum inkl lunch
 • Utflykt till Paestum
 • Utflykt till Neapel
 • Ostprovnings-lunch
 • Avskedsmiddag med napolitansk sång och dans
 • Lokalguider under utflykter
 • Svensk reseledare
 • Enkelrumstillägg 1 100 SEK

För bokning, kontakta kundtjänst på tel 08-717 90 70, eller skicka en bokningsförfrågan om den här resan.

Bokningsförfrågan