Mille Miglia, mat och vackra bilar i Italien

Vi upprepar succé-resan med Mille Miglia och Classic Motor! Följ med på en resa till den italienska matens högborg, Emilia Romagna som också är känt för sina vackra bilar. Vi bjuder på en skön blandning av gastronomi och vackra fordon, under några dagar får vi smakprov av såväl Ferrari som parmesan.

T ex besöker vi Ducati och Enzo Ferrari-muséet samt smakar den finaste balsamvinäger. Provsmakning av lagrad parmesan inleder en spännande dag med både Paninis exklusiva samling och nya Museo Ferruccio Lamborghini. Kanske ändå att höjdpunkten är de vackra veteranbilar som deltar i det klassiska Mille Miglia-loppet!


Torsdag

Bologna, den feta lärda och Ducati, den snabba

Välkomna till Emilia Romagna och dess huvudstad Bologna, kärleksfullt kallad såväl den feta som den röda och den lärda. Direkt från flygplatsen åker vi in i Bolognas vackra medeltida centrum som är ett av Europas mest välbevarade. Vi flanerar under arkadbeklädda gator och tittar på de två lutande tornen från 1100-talet.

Efter ledig tid för lunch besöker vi Ducati-museet strax utanför Bologna. Sedan Livio Lodi med sin passion och engagemang tog över har ett besök här blivit ett måste för motorcykelälskare runt om i världen. På museet kan vi följa det världsberömda varumärkets historia från 1926 fram till våra dagar. Vi tar in på vårt centralt belägna hotell och möts senare igen för att äta middag på en av stadens klassiska restauranger.

Resa Mille Miglia 


Fredag

Parmesanost och Motordalen

Sin kulinariska styrka har Emilia-Romagna bland korvar, skinkor och parmesanosten som ju är världsberömd. Idag kommer vi att besöka en producent av den berömda parmesanosten och naturligtvis få smaka på den.

Här finns också ett område som kallas ”Terra dei Motori” för här finns några av världens mest eftertraktade bilar. Vi börjar med familjen Paninis privata samling av Maserati, här finns några fina klassiska bilar och motorer.

Dagen fortsätter med besök i Enzo Ferrari-museet i Modena. Bilen Ferrari har kvar sitt museum i Maranello, detta handlar om motorsportprofilen Enzo Ferrari och visar olika milstenar i hans liv. Det här är trakten där han växte upp och hade sin första verkstad.

Efter en gemensam lunch i Modena fortsätter dagen i bilens tecken med besök på Museo dell’Automobile di San Martino, ett litet men naggande gott bilmuseum som drivs av den passionerade Giovanni.

Vi avslutar dagen med en vinprovning av det för regionen typiska Lambrusco i närheten av Castelvetro. Från att ha varit ett vin som avfärdats som enkelt pizza-vin har det nu nått nya kvalitativa nivåer. Smaka och döm själva!

Kvällen är ledig för egna promenader och middag.

Matresa

Bilresa Italien


Lördag

Lamborghini, balsamvinäger och Mille Miglia

Museo Ferruccio Lamborghini som öppnade portarna maj 2014. Här finns exempel på allt som Lamborghini har tillverkat, från traktorer till prototyper och grundarens egen Miura SV. Vi fortsätter till Villa San Donnino, en elegant historisk byggnad som bl.a. figurerade i filmen ”1900”. Nu hyser den en acetaia där man tillverkar den traditionella och lagrade balsamvinägern som apoteken förr sålde som hälso- och livselixir. Endast några droppar av den här söta, aromrika tjockflytande vinägern på t ex ostbit kan ge den en absolut fulländad smak.

Efter några delikata smakbitar här äter vi lunch i närheten och förbereder oss för resans höjdpunkt! Det klassiska loppet Mille Miglia kördes först mellan åren 1927 och 1957 och endast bilar från den perioden får än idag vara med och tävla. 1977 började man köra loppet igen och det har blivit en stor händelse för motorälskare över hela världen.

År 2017 går rutten återigen via Parma innan den avslutas i Brescia. Här kan man se de deltagande bilarna komma in från alla håll i den vackra medeltidskärnan. Flaggorna vajar och det är feststämning och blixtrande kameror överallt.

Balsamvinäger Modena


Söndag

Oliver och fasadmålningar

Regionen Emilia och Romagna är två historiska distrikt som slagits samman men som än idag har distinkta karaktärer. Det sägs att när man är törstig så bjuds man på vatten i Emilia och på vin i Romagna. Under förmiddagen besöker vi den lilla staden Brisighella som ståtar med ett vackert litet torg och den märkliga ”Via degli Asini”, Åsnevägen, som sträcker sig igenom några av husen längs torgets ena sida. Här gör vi ett intressant besök på ett kooperativ som är känt för sin fina olivolja. Runtomkring oss ser vi de krumma silverglittrande gamla träden som är en vördad kulturväxt. Först efter 5 år ger de frukt men sen kan ett 20-årigt träd ge upp till 100 kg oliver per år. Olivträden kan bli bortåt 1500 år gammalt, världens äldsta olivträd sägs vara 3000 år gammalt och finns på Kreta.

 Bilresa Italien

Efter provsmakning av olika olivoljor är det ledigt för lunch på egen hand. Nästa besök gör vi i Dozza som är känd för sina målade fasader. Här har man nämligen sedan 1960 en tävling där konstnärer till allmänhetens förtjusning uppför sina verk direkt utanpå husväggarna. Efter att ha strosat runt på söndagslugna smala vägar i centrum åker vi tillbaka till Bologna och på kvällen möts vi igen för att äta avskedsmiddag tillsammans på restaurang.


Måndag

Hemresa

Dags att lämna Bologna och Emilia Romagna.

Classic Motor och Go Slow Travel tackar för denna gång och hoppas på snart återseende. Arrivederci!

 

Ciceron

Classic Motor’s chefredaktör har en passion; italienska småhjulingar. Vespa och Lambretta alltså. Drömbilen är också italiensk: Lancia Aurelia B20, världens första Gran Turismo. V6:a i en skön kaross av Pininfarina, tillverkad i tre serier 1950-1958.

Centralt boende i Bologna

Hotel Re Enzo
 

Emilia-Romagna, den matglada regionen

Emilia-Romagna är en av Italiens rikaste regioner och dess kök är ett av Italiens mest karakteristiska. Dubbelnamnet kommer från två historiska distrikt som har slagits samman. Emilien i norr vid Apennninernas bergsrygg där kullarna planar ut mot Poslätten rymmer en rad kulturstäder med stolt historia. UNESCO har placerat flera av städerna och deras unika byggnader på sin lista över världskulturarv. Parmaprovinsen är känd bl a för sina gastronomiska produkter som parmesanost och den lufttorkade skinkan.

Staden Parma vilar på romersk grund och har haft tre storhetsepoker, den första som medeltida stadsstat, då katedralen och baptisteriet byggdes. Den andra inleddes på 1500-talet som huvudstad i familjen Farneses grevskap, med ytterligare monument som t ex kyrkan Madonna della Steccata. Den tredje guldepoken på 1700- och 1800-talen gav staden dess gemytliga atmosfär.

En annan känd stad är balsamvinägerns och det mousserande rödvinets (Lambrusco) hemstad Mòdena. Här passerar antikens Via Aemilia – idag Via Emilia – i sin originalsträckning rakt genom centrum, förbi torget Piazza Grande som med sina unika byggnader finns med på Unescos världsarvslista.

Norrut ligger Ferrara, filmskaparen Michelangelo Antonionis och modernisten Filippo De Pisis fascinerande hemstad. Kastellet med vallgravar i stadens mitt bildar gräns mellan de äldsta kvarteren där katedralen ligger, och den ”nya” staden, d v s renässanskvarteren, med bl a Palazzo dei Diamanti. Lyckosamma krig och giftermål gjorde staden starkare för varje generation. Konsten stod alltid i centrum, och det kan vi njuta av idag. Vi föreslår tre gator för att uppleva stadens historia: Corso della Giovecca som också har bra shopping, medeltida Via delle Volte, och så paradgatan Corso Ercole I d’Este.

Bologna är regionens huvudstad, och har de kända epiteten ”den feta” (tortellini med grädde, mortadella o s v), ”den röda” (vänstersäte av tradition, men också rödtonad bebyggelse) och ”den lärda” (västvärldens äldsta universitet, grundat år 1088). Här äter man alltså gudagott i vacker och lärd miljö! Staden har funnits i flera tusen år, långt innan romarna invaderade trakten, men då växte Bologna å andra sidan snabbt till att bli imperiets näst största stad; Bononia hette den då. Genom seklerna har staden behållit en stark position, och de arkitektoniska sevärdheterna är förstås många. Framför allt är det en ljuvlig stad att flanera i, känd för sina långa arkader med butiker och caféer. Starta från de båda närliggande torgen Piazza del Nettuno med Neptunusfontänen, stadens mesta mötesplats och symbol, och Piazza Maggiore med bl a den imponerande kyrkan S. Petronio, ett praktexempel på italiensk gotik. Inne i stadshuset vid samma torg finns ett museum tillägnat modernisten Giorgio Morandi. Du missar förstås inte heller stadens två medeltida lutande torn, det ena (Torre degli Asinelli) kan man traska upp i, bara 498 trappsteg.

Gå vidare och boka

Mille Miglia, mat och vackra bilar

15 850 kr inkl hotell/flyg

Datum: 18 maj 2017

Ciceron: Thomas Sjölund


INGÅR I RESAN

  • Flyg Stockholm, Köpenhamn-Bologna t o r
  • Transfer t o r flygplatsen
  • Utflykter inkl. inträden enligt program
  • Fyra nätter på hotell i dubbelrum inkl. frukost
  • Diverse provsmakningar
  • Två luncher exkl.dryck
  • Två middagar exkl. dryck
  • Ciceron från Classic Motor med under hela vistelsen
  • Svensk färdledare under hela vistelsen
  • Enkelrumstillägg 2 000 SEK

För bokning, kontakta kundtjänst på tel 08-717 90 70, eller skicka en bokningsförfrågan om den här resan.

Bokningsförfrågan