Matresa i Le Marche

Följ med på en gastronomisk resa i det genuina, lite mindre kända Italien, regionen Le Marche.

Regionen Le Marche är fortfarande relativt okänd i Sverige även om den rönte en viss uppmärksamhet genom TV4’s serie ”Drömmen om Italien”. Där kunde vi se att landskapet har en hel del gemensamt med grannen Toscana; böljande kullar, bördiga åkrar, pittoreska byar, goda viner och ett veritabelt paradis för den som älskar god mat! Le Marche representerar mötet mellan det norditalienska och syditalienska köket och regionen präglas av antika traditioner och stor gästfrihet.

Naturen är storslagen och ett besök i den så kallade tryffeldalen är en smakrik naturupplevelse som varje gourmet bör unna sig. Men vi unnar oss inte bara tryffeljakt utan också ett flertal andra gastronomiska upplevelser som t ex vin-, ost- och olivoljeprovning. Vi besöker konstnären Rafaels födelsestad Urbino vars stadskärna finns på UNESCO’s världsarvslista.


ONSDAG

Benvenuti! Välkomna till Italien!

Från Bolognas flygplats åker vi 15 mil med vår buss till Pesaro vid Adriatiska havets kust.

Passa på att ta en promenad i kompositören Rossinis hemstad. Blomstringstiden hade man på 14-1600-talen delvis tack vare sin förnämliga porslinstillverkning. Trots att Pesaro bombades kraftigt under andra världskriget finns lite av den forna stadsmuren kvar, en renässansfästning och en charmig gammal stadskärna med lockande shopping.

Här checkar vi in på vårt hotell för resans samtliga fyra nätter. Efter att vi har installerat oss möts vi för en välkomstmiddag tillsammans.


TORSDAG

Vingårdsbesök och matlagning

Morro d’Alba är en by norr om Ancona från vilken man har en vidunderlig utsikt över det grönskimrande Adriatiska havet.

Vi besöker vingården Quota33 där vi får en introduktion till vinifierings-processen i samband med en vinprovning. Här har man specialiserat sig på det ursprungskontrollerade Lacrima di Morro d’Alba som är känt sedan urminnes tider. Enligt legenden var det detta vin som Federico Barbarossa år 1167 tog med sig hem efter belägringen av Ancona. Vinet har hittat till Sverige och spås en glimrande framtid som kvalitativ exportvara. Vi gör en promenad bland vinrankorna innan vi får en matlagningsdemonstration som avslutas med lunch på terrassen.

Kvällen är ledig för egna promenader längs strandpromenaden eller i Pesaros fina stadskärna.

Matlagning Italien


FREDAG

Tryffeljakt och provsmakningar

Endast på ett fåtal platser finner man den mytomspunna tryffeln, världens dyraste och mest åtråvärda svamp. Under antiken trodde man att tryffeln var frukten av ett blixtnedslag och legenden om dess afrodisiaka inverkan höjde tidigt priset. Runt Acqualagna finns närmare 200 tryffelodlingar och de flesta av landets s k tryffelhundar kommer härifrån.

Vi får följa med en tryffeljägare och hans hund för att leta efter denna dyrbarhet i ett skogsområde. Ett tips är att ha bra oömma skor under den drygt halvtimme långa vandringen. Som värdig avslutning på besöket smakar vi på lite tryffel i byn Acqualagna där den som vill också kan köpa med sig lite av dyrbarheten hem. Innan vi åker tillbaka till Pesaro äter vi lunch tillsammans.


LÖRDAG

Kulturstaden Urbino och goda ostar

Konstnären Rafaels hemstad Urbino är kanske den vackraste staden i Le Marche. Den medeltida universitetsstaden var under renässansen ett av Europas mest dynamiska kulturcentrum och Urbino andas fortfarande stor historia. Den välbevarade arkitekturen från denna tid har belönats med en plats på UNESCO’s världsarvslista. Det stora hertigpalatset är som hämtat ur Tusen och en natt.

Efter detta kulturella besök är det dags för ett gastronomiskt inslag och vi beger oss till byn Calcinelli för att besöka Beltrami. Familjen Beltrami är känd som en av centrala Italiens bästa ostproducenter. Pecorino betyder fårost och den tillverkas i flera regioner i Italien. Osten finns både som färsk, mellanlagrad och vällagrad vilket gör att skalet varierar i färg och smak. Deras jordlagrade pecorino är något alldeles extra. Lagringen sker i kalkgrottor utan kylanläggningar vars väggar ofta är klädda med färsk halm. Denna ost passar utmärkt med senapsmarinerade frukter eller honung. Smaka och njut…

Olivodling har varit tradition i många familjer sedan mitten av 1800-talet och Beltrami behärskar konsten att få fram den bästa oljan. Vi får naturligtvis också smaka på den innan vi tar farväl.

Resa Le Marche Matresa i Le Marche

På kvällen äter vi middag tillsammans på hotellet.


SÖNDAG

Arrivederci!

Med sinnen och resväskor välfyllda med smaker och minnen checkar vi ut från hotellet för att resa till flygplatsen i Bologna. Go Slow Travel tackar för denna gång och hoppas på snart återseende.

Svensk färdledare

Bo granne med havet

Alexander Museum Art Hotel

Ett modernt hotell beläget vid strandpromenaden i Pesaro vilket kan locka till en morgonpromenad i sanden. Hotellet är annorlunda och speciellt då det är lika mycket en konstutställning som ett hotell.

De 63 rummen har dekorerats på olika sätt av 75 konstnärer och deras verk pryder såväl reception som restaurang. Hotellets ägare är själv poet och skulptör och en dominerande personlighet i Pesaros kulturliv. Hotellet har pool och massage kan bokas. Rummen är ljusa och rymliga. Här finns a/c, hårfön, minibar, kassafack, tv och wifi.

Le Marche – storslaget och smått på samma gång

Marche är en mycket vacker region i det centrala Italien längs den Adriatiska havskusten. Regionen har nästan allt vad hjärtat kan begära: historiska sevärdheter, underbar natur och ett varierat och spännande kök.

Naturen är storslagen och ett besök i den så kallade tryffeldalen är en skön naturupplevelse som varje gourmet eller naturälskare bör unna sig själv. Ett besök i tryffeldalen är också en bra utgångspunkt för att uppleva några av Marches klassiska städer som t.ex. Urbino.

Även de två naturparkerna ‘Parco del Conero’ samt ‘Parco Nazionale dei Monti Sibillini’ har massor att bjuda på. Den första tar utgångspunkt i kuststräckans enda berg, Monte Conero. Berget är täckt av skog och der finns en del stigar och vägar som är anpassade både till vandringsturer, trekking och mountainbike. Det finns många utsiktspunkter från berget, varifrån man kan njuta det vackra Adriatiska havet. 

’Parco Nazionale dei Monti Sibillini’ sträcker sig över 70 000 hektar och omfattar 18 kommuner, både i Le Marche och Umbrien. Det finns många riktigt bra vandringsleder, bl.a. en som slutar vid den fantastiska bergsjön ‘Lago di Pilato’ ca. 1500 meter över havet. Det finns även riktigt många småbyar i Sibillini-bergen, var och en med sin egen karaktär.

På högslätten omkring den pittoreska byn Montemonaco odlas linser som säljs både i och utanför Italien. Det produceras dessutom korv, skinkor, ost och honung som säljs från små bodar och butiker i småbyarna i bergen. Marche har många intressanta byar, stora som små, med spännande sevärdheter. Ascoli Piceno, Macerata, Urbino och Urbania har en autentisk stämning och många kvarlevor från medeltiden. Regionens huvudstad heter Ancona och är en av Italiens mest levande hamnstäder.

Gå vidare och boka

Mat- och vinresa i Le Marche

14 900 SEK inkl hotell/flyg

Datum: 25 april 2018


INGÅR I RESAN

  • Flyg Stockholm/Köpenhamn-Bologna och transfer t/r
  • Fyra övernattningar i dubbelrum inklusive frukost
  • Transporter med buss enligt program
  • Två middagar på hotell
  • Vingårdsbesök med vinprovning och matlagningslunch
  • Utflykt till Urbino med ost- och olivoljeprovningprovning
  • Tryffeljakt och tryffelprovning och lunch
  • Svensk färdledare under hela vistelsen
  • Tillägg för enkelrum 1 100 SEK

För bokning, kontakta kundtjänst på tel 08-717 90 70, eller skicka en bokningsförfrågan om den här resan.

Bokningsförfrågan