Mat- och vinresa i Friulien

En av Italiens minst kända men mest spännande regioner! Friulien bjuder på ett varierande landskap och en unik atmosfär, olik resten av Italien. Norditalien har länge varit en vägkorsning mellan den latinska, tyska och slaviska kulturen så att Friulien har kallats Mitteleuropa är inte så konstigt. Flera städer har karaktär av sekelskiftsflärd med italiensk piazza och österrikisk arkitektur.

Här stoltserar man med att ha ”det bästa av det mesta” och man har sannerligen ett rikt utbud av såväl kultur som vacker natur och gastronomiska delikatesser.


ONSDAG

Benvenuti! Välkomna till Italien!

Flyg till Venedig där reseledare och buss möter upp för att åka till ett destilleri där vi får smaka Italiens älskade digestivo, grappa, och även ta del av kunskapen om hur den framställs. Grappa har blivit alltmer raffinerat och efterfrågat på senare år och lämnat sitt rykte som brännande finkel bakom sig. Det är ursprungsskyddat och måste vara destillerat i Italien och av italienska druvskal.

Därefter går resan vidare till Cormóns. Här checkar vi in på vårt hotell för resans samtliga fyra nätter. Efter att vi har installerat oss möts vi för en välkomstmiddag tillsammans.

Cormons i Friulien


TORSDAG

Vingårdsbesök och Djävulens bro

Idag besöker vi den lilla staden Cividale del Friuli som grundades av Julius Ceasar. Denna lilla pittoreska stad med målade husfasader var områdets huvudstad under medeltiden och då som nu var Piazza del Duomo mötesplatsen. Vi gör en promenad och ser bl a den medeltida ”djävulens bro”.

I det stora grönområdet Bosco Romagno ligger familjen Paolinis gård bland vinrankor och annan grönska och här serveras du en rustik och riklig lantlunch baserad på gårdens egna produkter.

Därefter fortsätter vi till zona Collio, ett område som en gång tillhörde det tysk-romerska riket men som nu ligger både i Italien och i Slovenien. Härifrån kommer det vita vin som anses tillhöra Italiens bästa. Unika väderleksförhållanden skapas av svala vindar från de ungerska slätterna som möter den varmt fuktiga adriatiska vilket resulterar i ett ständigt grönskande landskap. De vinranksklädda runda kullarna skyddas från kall vind av höga snöklädda berg i norr och klimatet skapar förutsättningar för unika viner. På det eleganta slottet Spessa provar vi flera av Collios viner. Ledig kväll.

Resa norra Italien


FREDAG

Poetens slott och författarens stad

Vi börjar dagen med att åka till slottet Duino som byggdes på 1300-talet över romerska ruiner. Slottet med den fantastiska utsikten och vackra trädgård ägs sedan sekler tillbaka av släkten von Thurn och Taxis. Under deras värdskap var poeten Rainer Maria Rilke gäst här och skrev Duinoelegierna. Den promenad vi gör tillsammans kallas Rilkestigen.

Därefter åker vi till en gård för att smaka lite lokalt vin och olivolja innan en typisk lätt lunch serveras, s.k. osmizza.

Resa i norra Italien

Friuliens huvudstad Trieste ligger vackert belägen i skuggan av den höga bergsplatån Carso alldeles vid havet. Detta var tidigare Medelhavets största inkörsport främst för kaffe som fortfarande är speciellt viktigt här, nästan som den dyrbaraste nektar. Självklart tar vi oss tid för besök på en av de traditionella cafeteriorna vid Piazza Unità d’Italia, världens enda torg med en sida öppen mot havet. James Joyce står staty i staden efter att ha arbetat här som engelskalärare och då troligtvis skrivit första delen av ”Ulysses”.

Tillbaka till Cormons och ledig kväll.


LÖRDAG

Kulturstaden Udine och venetiansk villa

Sista utflyktsdagen börjar med ett besök i Udine, en charmig stad med riklig vittnesbörd om då den lydde under det venetianska hertigdömet under 1400-talet. Praktfulla monument omgärdar Piazza della Libertà. Kanske lockar en liten espresso, eller varför inte ta en Moretti, den öl som har sitt ursprung här.

Vi fortsätter till Villa Manin, en superb venetiansk 1600-talsvilla som var siste dogen av Venedigs residens men även tillfälligt boende för Napoleon Bonaparte. Här finns visserligen en park men mer imponerande är Mirellas trädgård som är speciellt känd för sina pioner!

På kvällen samlas vi för en gemensam avskedsmiddag.

resa i norra Italien 


SÖNDAG

Arrivederci!

Med sinnen och resväskor välfyllda med smaker och minnen checkar ni ut från hotellet för att resa till flygplatsen i Venedig. Go Slow Travel tackar för denna gång och hoppas på snart återseende.

Svensk färdledare

Boende

Hotel Felcaro

Det trestjärniga hotellet har ett lugnt läge strax utanför staden Cormóns. Hotellet ligger i en österrikisk-ungersk byggnad och har en restaurang som serverar traditionella rätter. Swimmingpool, biljardbord mm finns.

Friuli Venezia Giulia

Gå vidare och boka

Mat- och vinresa i norra Italien

14 500 kr inkl hotell/flyg

Datum: 16 maj 2018


INGÅR I RESAN

  • Flyg Stockholm/Köpenhamn-Venedig och transfer t/r
  • 4 nätter inkl frukost i dubbelrum på 3* hotell
  • Buss för transfer och utflykter
  • Vin-, olivolje- och grappaprovningar
  • 2 luncher och 2 middagar
  • Utflykter enligt program
  • Svensk färdledare med under hela vistelsen
  • Tillägg för enkelrum 1 100 SEK

För bokning, kontakta kundtjänst på tel 08-717 90 70, eller skicka en bokningsförfrågan om den här resan.

Bokningsförfrågan