Välkomna till Karibiens koloniala pärla för sköna dagar med Body Joy!

Den moderna tiden tränger sig på men än syns tydliga spår av den spanska kolonisationen, den amerikanska arkitekturen och ryssbyggen. Nu vill ”alla” åka hit innan det förändras alltför mycket. Och vi är på väg! Förutom de klassiska upplevelserna så är vi fysiskt aktiva med lite cykel, lite vandring och valfritt mycket dans.

Evert Taube sjöng om ”Flickan i Havanna” och Hemingway skrev om den gamle fiskaren, kontraster kan tyckas men båda ännu typiska invånare i landet. Salsamusik strömmar ut från fönstren i pastellfärgade kolonialbyggnader och gatubilden präglas av numera uppiffade amerikanska 50-talsbilar. Trinidad är världsarv och en kolonial pärla som med sina kullerstensgator, pastellfärgade palats och fönsterbalustrader tar oss tillbaka till en svunnen era. Revolutionshjälten Che Guevaras mausoleum besöker vi i Santa Clara innan vi avslutar resan på den ön Cayo Santa Maria för några dagars avkoppling med sol och bad.


LÖRDAG

Bienvenidos!

Tidig avresa från Sverige med KLM. Mellanlandning och ankomst Havanna under eftermiddagen lokal tid. Måltider och dryck serveras ombord. Vi tar in på hotell för tre nätter. Middag serveras på hotellet.

Resa Kuba


SÖNDAG

En heldag i Havanna

Efter frukost är det dags att uppleva Havanna, den omsjungna staden som ger en känsla av att flera tidsepoker samsas och lever kvar i nutid. Stadsrundturen görs delvis med cykel och de som inte vill möter upp med buss vid de olika sevärdheterna.

Vi börjar med Revolutionstorget där Fidel Castro höll sina många långa tal. En tidsepok som nu gått i graven med hans död förra året och med lillebror Raul som sedan ett par år har makten.

 Resa Kuba 

Under kolonisationen var Havanna en välmående hamnstad och juvelen i den spanska kronan. Här ankrade galjoner fullastade med guld och silver! Spår av storslagenheten syns i de pastellfärgade palats som nu finns på Unescos världsarvslista och restaureras med stor entusiasm.  I den äldsta stadsdelen ser vi San Cristobal-katedralens vackra barockfasad och runt torget är det ett myllrande och färgstarkt folkliv. På en restaurang i närheten äter vi lunch tillsammans.

På en sidogata ligger den världsberömda baren Bodeguita del Medio vars specialitet är Mojito, en läskande drink med rom och mynta. För att ordentligt komma i stämning besöker vi sedan ett rom-museum.

På kvällen har vi möjlighet att skaka av oss vår nordiska stelhet till latinska rytmer då vi med utvalda partners får lära oss både salsa och chachacha!

Resa Kuba 


MÅNDAG

Världsarv, tobak och mystiska berg

Den vackert gröna provinsen Pinar del Rio väster om Havanna är dagens utflyktsmål. Här odlas en av världens finaste cigarrtobak och vi besöker en av de karaktäristiska byggnaderna där bladen hänger och torkar. Hur de sedan rullas för hand och hamnar i de vackra trälådorna ser vi på en mindre fabrik. Vi njuter av en traditionell kubansk lunch på en gård uppe i bergen varifrån vi bjuds en vacker utsikt. Det mesta som bjuds produceras på plats av det unga par som också tar hand om serveringen.

Sockertoppsbergen Los Mogotes i den säregna Viñales-dalen ett av Unescos världsarv. Motsvarighet till naturlandskapet finner man bara i Kina. Vi gör en vandring på cirka 6 km i området.

På kvällen finns det möjlighet att besöka en show med traditionell musik. Vi åker dit i de klassiska gamla amerikanska bilarna! (Inte inkluderat i priset.)

Resa Kuba Resa Kuba


TISDAG

Grisbukten och Zapatahalvön

Kanske ett yoga-pass vid poolen innan avresa? Nu är det dags att lämna Havanna för att resa inåt landet och färdas genom den platta och bördiga Matanzaprovinsen. Vägen till Zapatahalvön kantas av imponerande plantager av sockerrör, apelsin och banan. Det här är en av Kubas fågelrikaste områden, särskilt rikt på endemiska fåglar. Playa Giron vid Grisbukten är främst känt från den 17 april 1961 då 1500 exilkubaner landsteg här för att störta Castroregimen. Stora skyltar minner om deras misslyckande.

Kubaresa

Vi stannar för lunch vid Caleta Buena där det finns en liten naturlig bassäng där man kan ta ett dopp i sällskap av tropiska fiskar. Vid Playa Larga njuter vi av stillhet vid stranden, äter middag och underhålls av ett lokalt kubanskt band.

Nu tar vi in på ett boende som inte är ett vanligt hotell utan s.k. casa particular, ett enklare boende. Vi sover hemma hos kubanska familjer. Denna möjlighet finns sedan några år tack vare Raul Castros försiktiga satsningar på fritt företagande.


ONSDAG

Cienfuegos, Söderns pärla

Dagen kan börja med lite uppmjukande rörelser på stranden. Idag åker vi först till Cienfuegos som är en av Kubas viktigaste hamnstäder för export av socker, det är också en vacker stad som ibland kallas ”Söderns pärla”. Vi strosar längs huvudstråket Paseo del Prado fram till parken som är uppkallade efter landets nationalpoet, José Martí. Innan vi fortsätter resan gör vi en promenad i den frodiga botaniska trädgården.

En annan av Kubas koloniala pärlor är staden Trinidad, även denna klassad som världsarv av Unesco. Från att ha varit en indiansk boplats utnämndes år 1514 Trinidad till stad, som efter en anmärkningsvärd historia stått oförändrad sedan 450 år. De förmögna sockerbaronerna slog sig ned här då och det är inte svårt att föreställa sig den dåtida gatubilden!

Här bor vi också i s k casa particular. På kvällen finns det chans att dansa salsa, mambo och cha cha cha!

Resa Kuba Resa Kuba


TORSDAG

Trinidad, Kubas koloniala pärla

Vi gör en stadspromenad bland pastellfärgade byggnader som flankerar kullerstensbelagda smala gator och gör ett fotostopp vid Plaza Mayor som inramas av ståtliga kungspalmer, bougainvillea och rosor.

För den mer aktive kan en cykelutflykt arrangeras till El Cubano nationalpark med vandring och dopp i vattenfall. Betalas separat.

Hos paret Osmary och Alberto äter vi vår middag tillsammans.

 Rundresa Kuba


FREDAG

Revolutionens Che Guevara

Vi lämnar Trinidad tidigt efter frukost och beger oss mot kusten. Nu väntar ett par dagars avkoppling med sol och bad!

Men först besöker vi Santa Clara som är en av den kubanska revolutionens viktigaste städer efter ett avgörande slag mot diktatorn Fulgencio Batista år 1958. På Revolutionstorget står en kolossalstaty av den mytomspunne Che Guevara vars mausoleum ligger på baksidan.

Efter lunch lämnar vi sedan fastlandet och åker till ön Cayo Santa Maria via flertalet broar och små öar. Här tar vi in på hotell för tre nätter.

Resa Kuba


LÖRDAG-SÖNDAG

Sol och bad på Cayo Santa Maria

Dags för sol och baddagar på Cayo Santa Maria, en ö utanför nordkusten som lockar med vita stränder och turkosblått hav!

Hotell med alla bekvämligheter och all inclusive, dvs alla drycker och måltider är inkluderade i priset. Det går att boka massage, djuphavsfiske eller simma med delfiner. (Betalas separat.)

Resa Kuba 


MÅNDAG

Sockerbruk och Havanna

Vi lämnar Cayo Santa Maria och gör först ett stopp i Remedios där vi besöker både ett tåg- och sockermuseum. Sockermuseet är egentligen ett nerlagt sockerbruk. En kortare resa med ett gammalt tåg som idag drivs av diesel och kol avslutar besöket.

I Havanna tar vi in på hotell och har sedan resten av dagen ledig.

Efter vår sista gemensamma middag kan de som vill besöka den berömda nattklubben Tropicana. Betalas separat.

Resa Kuba


TISDAG

Hemresa

Ledig förmiddag innan det är dags för transfer till flygplatsen. Avresa med KLM under eftermiddagen.


ONSDAG

Hemkomst

Mitt på dagen är vi tillbaka i Skandinavien. Tack för denna gång, hasta luego!

Resa Kuba

Svensk färdledare och representanter från Body Joy

Boende nära havet

Hotel Melía Habana 4* (eller liknande)

Melia Habana ligger, som de flesta större hotellen, i Havannas nya affärsdistrikt Miramar, ca 10 kilometer från de gamla stadsdelarna. I området finns Havannas akvarium samt några restauranger och paladarer, en typ av restaurang där du äter i privata kubansk hem. Rummen har a/c, kassafack, minibar, hårfön. De flesta har balkong. Hotellet har en fin trädgård med pool 1800 m2 och swim up-bar samt flera butiker med rom, cigarrer, souvenirer och snacks. WiFi på hela hotellet mot avgift. Hotellet har en bufférestaurang som serverar frukost och middag. Fyra à la carte-restauranger, en italiensk, en internationell, en orientalisk och en sportsbar som serverar lättare måltider och snacks.

Resa Havanna

 Casa Particular

Vi bor hemma hos kubanska familjer som hyr ut flera av hemmets rum till turister. Boendet kan liknas vid bed and breakfast och ger en inblick i kubanernas vardagsliv.

Melia Santa Maria

Resort på ön Cayo Santa Maria med all inclusive vid en av Kubas vackra stränder.

Semester Kuba

Kuba

Kuba är beläget mellan det Karibiska havet, den Mexikanska golfen och Atlanten. Norr om Kuba, ca 150 km, ligger USA, till väster ligger Mexiko 210 km bort. Staten Kuba består av huvudön Kuba, Isla de la Juventud och flera arkipelager.

Havanna är huvudstad i Kuba och dess största stad. Den näst största staden är Santiago de Cuba.

Norra Kuba är relativt platt, i söder och öster mer varierad med ett par bergskedjor som bryter av de gröna, böljande kullarna. Nordkusten består i huvudsak av sandstränder kantade av korallrev, däremot är hela sydkusten sumpmarksartad.

Ön Kuba beboddes av många mesoamerikanska stammar före landstigningen av upptäcktsresanden Christopher Columbus år 1492, som gjorde anspråk på det för Spanien. Kuba förblev en spansk koloni till det spansk-amerikanska kriget 1898, varefter den kort administrerades av USA fram till man fick självständighet 1902. Den bräckliga republiken uthärdade en allt mer radikal politik och sociala konflikter, och snart hamnade Kuba i en diktatur under Fulgencio Batista 1952. Växande oro och instabilitet ledde till inbördes strider och Batistas fall i januari 1959. Senare etablerade en socialistisk regering under ledning av Fidel Castro. Sedan 1965 har landet styrts som en enpartistat av kommunistpartiet. Sedan försvarsminister Raúl Castro övertagit presidentposten genomfördes emellertid vissa reformer, bland annat decentralisering av ekonomiska frågor till lokala organ, ökade löneklyftor samt legalisering av vissa privata tekniska varor.

Kuba är den största ön i Karibien, och med över 11 miljoner invånare, är den näst folkrikaste efter Hispaniola om än med en mycket lägre befolkningstäthet än de flesta länder i regionen. Kuba är ett multietniskt land. Dess folk, kultur och seder kommer från olika ursprung, till stor del av ättlingar till spanska kolonialherrar och afrikanska slavar.

Klimatet är tropiskt med regnperiod från maj till oktober. Den varmaste månaden (juli) har 28° i genomsnitt, medan januari har 22°. Den nordöstra kusten drabbas då och då av orkaner mellan augusti och oktober. Längre torrperioder är också vanliga. Tack vare milda havsvindar och hög luftfuktighet är landskapet frodigt.

BAGAGE: Packa i tålig resväska och kom ihåg att bagageövervikt är dyrt. Lås resväskan och spänn gärna en rem runt inför flygresan. Sätt på en adresslapp och ha också gärna en adresslapp inuti väskan, för identifiering om den yttre adresslappen skulle råka slitas av. Skulle din väska bli skadad under flygresan, ska du rapportera detta och få en skaderapport från flygbolaget innan du lämnar flygplatsen. Försök packa lätt eftersom det finns mycket fint och prisvärt att handla.

RELIGION: De flesta är katoliker men det finns en minoritet av protestantiskt kristna och utövare av den afrokubanska religionen Santería.

SPRÅK: Spanska. Allt fler talar nu också engelska.

TID: Kuba ligger 6 timmar efter svensk tid.

TELEFON OCH INTERNET: Landsnumret till Kuba är +53. GSM-nätet är under uppbyggnad, vissa svenska abonnemang kan fungera, men hör för säkerhets skull med din operatör om din telefon går att använda på Kuba. Tänk på att det kan vara mycket kostsamt både att ringa och ta emot samtal på din mobiltelefon när du befinner dig utomlands. Det kan även vara en god idé att stänga av funktionen för datatrafik och mobilsvar, om din telefon har de möjligheterna. Tillgång till Internet finns på hotellen i de större städerna samt på Internetkaféer men uppkoppling är långsam. Man kan köpa wifi-kort men det gäller att vara snabb och kanske köpa flera för att det är populärt!

DRICKS: Att ge extra dricks är valfritt, dricks ger du om vill visa uppskattning av en persons service. Det är inte deras lön, utan en symbolisk gest som visar att du är nöjd med personens arbete. Men eftersom deras lön är ruskigt låg…

ELEKTRICITET: Kuba har främst 110 men också 220 volts strömstyrka. Universaladapter krävs.

FOTOGRAFERING: De flesta kubaner har inget emot att bli fotograferade, men fråga alltid först. En del vill ha betalt först, allra helst de fint uppklädda damerna i Havannas gamla stadsdel. Respektera fotoförbud.

FÖRSÄKRING: Ta med en kopia på din reseförsäkring och/eller din hemförsäkring. Det finns alltid en del där det står på engelska om er Travel Insurance och det är denna som kubanska myndigheter vill se ifall de gör ett stickprov vid ankomsten. Enligt kubansk lag så krävs det sedan 2011 att resande till Kuba vid ankomst kan visa upp ett intyg på reseförsäkring/hemförsäkring som täcker de kostnader för medicin, läkarhjälp, sjukhustransport och sjukhusvistelse som kan komma att uppstå vid ett eventuellt insjuknande på Kuba. Resenärer som saknar bevis på reseförsäkring/hemförsäkring måste annars köpa en kubansk reseförsäkring. Den kostar 2.00 CUC per dag, för personer över 70 år kostar försäkringen 4.00 CUC per dag. Observera att beloppet inte kan betalas i annan valuta. Ett försäkringsskydd som även omfattar bagage och förseningar rekommenderas. Kontrollera noga vad din hemförsäkring/kontokortsförsäkring täcker, och att den gäller för resa utanför Norden och Europa. Om du har en hemförsäkring rekommenderar vi att komplettera med ERVs (tidigare Europeiska) reseförsäkring, som ger ett bättre skydd, täcker självrisken och ger hjälp på plats i händelse av missöden under resan.

KLÄDSEL: Formell klädsel krävs inte. Bekväma skor är ett måste eftersom vi går mycket. Glöm inte badkläder och en hatt eller keps till skydd mot solen. På Kuba är det inte tillåtet att solbada topless eller naken.

MAT OCH DRYCK: Man åker inte till Kuba för matens skull, den kan vara ganska enformig och kyckling, ris och svarta bönor dominerar. Det kryddas dåligt så den som inte vill ha stark mat behöver inte oroa sig. De senare åren har privata restauranger ökat och där finns mer fantasi i köken.

VACCINATION: Officiellt krävs inga vaccinationer för inresa på Kuba, men man bör alltid se över sitt grundskydd – vaccinationerna mot polio, difteri och stelkramp kan behöva kompletteras. Vad som rekommenderas varierar lite beroende på vilken sorts resa man ska göra. Kontakta alltid en vaccinationscentral för professionell rådgivning. PASS OCH VISUM: Visum krävs. Passet måste vara giltigt 6 månader efter hemresedagen från Kuba. Ansökan bör göras senast en månad innan avresa till Kubas Ambassad, konsuläravdelningen. Sturevägen 9, 182 73 Stocksund. Tel 08 545 83 260, 545 83 277. (Ni får visum skickade till er av Go Slow Travel)

VALUTA: Kubanska pesos CUP används av lokalbefolkningen. För turister gäller kubansk konvertibel peso CUC. Båda valutor saknar officiellt värde utanför landet och växlas på plats. Ta med EURO att växla till den lokala valutan CUC. Inte USD då det är en ”straff-avgift” på 10 % på denna valuta. Likadant på American Express. Visa och andra kreditkort fungerar på de flesta hotell men det är rätt hög avgift, ca 11 %. På Kuba gäller ”Cash is king!” CUC håller ungefär samma kurs som USD.

FLYGPLATS-SKATT: Det tillkommer en utreseskatt på för närvarande 25 CUC som inte är inkluderat i priset. Alla resenärer måste själva betala 25 CUC på flygplatsen vid hemresa. Endast i lokal valuta.

SHOPPING: Rom och cigarrer. Enklare hantverk i glada färger.

SÄKERHET: Kuba är generellt sett fortfarande säkert och våldsbrott är sällsynta. Det är dock ett fattigt land och även om alla får gratis sjukvård, utbildning och viss mat, ligger minimilönen på motsvarande runt 150 SEK/månad. Stöld är därför inte alls ovanligt. Var försiktig med dina värdesaker och var förberedd på att saker du lämnar obevakade kan försvinna fort, även handdukar, skor eller klädesplagg. Ta därför för vana att förvara värdesaker på ett säkert sätt, helst i hotellens förvaringsboxar. Var uppmärksam på platser där det råder stor trängsel. Bär inte med dig pass, värdehandlingar och alltför mycket pengar och förvara inte plånboken i bakfickan, utan använd gärna ett s.k. money belt eller en värdepåse innanför kläderna. Häng inte handväskan över en stolsrygg på restaurangen eller i hotellmatsalen, och ställ den inte ifrån dig utan uppsikt. Lämna dyrbara smycken, bankomatkort och kontokort som inte kommer att behövas hemma och skylta inte med mycket pengar. Förvara alla värdehandlingar och den del av reskassan du inte behöver under dagen i hotellrummets eller receptionens kassaskåp. Låt inte värdesaker ligga framme och lås alltid resväskan när du lämnar hotellrummet. Tyvärr förekommer ofta tiggeri. För att inte uppmuntra föräldrarna att ta sina barn ur skolan för att bli tiggare så bör du avstå från att ge dem pengar, trots att det är svårt. Kuba är ett fattigt land och ni kommer att råka ut för tiggare. Att ge pengar ses inte positivt av myndigheter men däremot små gåvor. T ex pennor, kritor och små block till barn. Tvålar och allt som luktar gott! Kläder, glasögon mm som känns gamla för er kan ni lämna för det får ett nytt värde hos kubanerna.

Gå vidare och boka

Kuba, en karibisk skönhet

38 450 SEK inkl flyg

Datum: 3 februari 2018


INGÅR I RESAN

 • Flyg Stockholm/Köpenhamn-Havanna via Amsterdam t/r
 • Måltider inkluderade under flygresor
 • Tio nätter inkl frukost i dubbelrum
 • Utflykter och inträden enligt resebeskrivning
 • Sju luncher
 • Fyra middagar
 • Två och en halv dagar All Inclusive (alla måltider och drycker)
 • Visum och visumhantering
 • Dricks till bagagebärare, lokalguide och chaufförer
 • Svensk guide under hela vistelsen
 • Instruktör från Body Joy under hela vistelsen
 • Kubansk engelsktalande lokalguide
 • Tillägg för enkelrum 6 800 SEK

För bokning, kontakta kundtjänst på tel 08-717 90 70, eller skicka en bokningsförfrågan om den här resan.

Bokningsförfrågan