Följ med Maud och Matmagasinet på en smakrik resa i Ligurien!

Det sköna Ligurien, det leende Ligurien, ja kärt barn har många namn. Denna Evert Taubes älskade kuststräcka som slingrar sig vid foten av Alperna ligger vid Medelhavet mitt emellan Frankrike och Toscana. Som den bästa av två världar!

Det är ett praktfullt varierande landskap som enligt legenden skapades efter en kärleksakt mellan hav och land. Här finns sköna gröna berg, vinstocksbeklädda terrasser och nästan överdrivet pittoreska byar i en palett av pastellfärger. Några av dem världsberömda under samlingsnamnet Cinque Terre.

Med Matmagasinets chefredaktör Maud Onnermark gör vi olika gastronomiska utflykter och njuter av landskapet. Vi provar lardo di Colonnata, pesto, guldskimrande olivolja, fruktiga viner och Reccos berömda foccacia .


TORSDAG

Genova och matpalatset Eataly

Efter ankomst till Milano, åker vi till Liguriens huvudstad Genova. Efter att ha installerat oss på vårt hotell så möts vi upp för ett första aptitligt besök. Vi beger oss till Pasticceria Romanengo, ett litet familjedrivet företag som sedan 1780 tillverkar och säljer diverse sötsaker.

Resa Italien Ligurien

På matpalatset Eataly botaniserar vi bland hyllorna innan vi äter middag baserad på traditionella rätter.


FREDAG

 Reccos berömda Focaccia

Vi lämnar Genova och beger oss mot Santa Margherita Ligure där vi stiger ombord på en båt för en avkopplande liten tur i Tigulliobukten där vi bland annat ser det eleganta Portofino med sin exklusiva marina från havssidan.

Vår resa i smakernas tecken fortsätter till Recco, mest känd för sin lokala version av den liguriska focaccian, Focaccia di Recco IGP. Denna tunna version med inbakad crescenza-ost lockar folk från hela kusten och vi låter oss väl smaka.

Dagen avslutas i den lilla charmiga kuststaden Lerici där vi tar in på hotell för resterande nätter.

Focaccia di Recco


LÖRDAG

Cinque Terre och pesto

Efter frukost åker vi till La Spezia varifrån vi tar tåget till Vernazza, en av de fem byarna dvs Cinque Terre som tycks klänga sig fast utefter de klippiga bergsväggarna över Medelhavet. Området är en nationalpark och skyddad av Unesco sedan 1997.

Vernazza har en välbevarad medeltidsarkitektur, gott om trappor och små smala gränder  och på en udde ligger en borg med vakttorn från 1000-talet. Den som vill kan vandra den vackra leden härifrån till Monterosso men obs att den delvis är ganska ansträngande med smala stigar och stenigt underlag. Den som inte vill vandra fortsätter med tåget.

Resa i Ligurien
Monterosso är den största av byarna och här finns den enda riktiga sandstranden vilket kan locka till ett dopp om vädret tillåter. På Ristorante Pasquale tar Signora Retta emot oss. Hon visar hur man lagar en traditionell pestosås vilken serveras till den typiska pastan, trofie.

Vi återvänder till Lerici där kvällen är ledig att utforska staden på egen hand.


SÖNDAG

Lardo di Colonnata och marmor i Toscana

Vi gör en utflykt in i grann-regionen Toscana och når Colonnata efter en dryg timme. Här produceras Lardo di Colonnata, en äkta slowfood-produkt. Lardo är egentligen bara fett, men så gott och smakrikt! Det är kryddat, saltat och lagrat i marmorfat för att bli mört och få en karaktäristisk rund smak. Efter besök hos en producent och provsmakning besöker vi de berömda marmorstenbrotten runt staden Carrara. De äldsta gruvorna är över två tusen år gamla. Under romartiden var marmor efterfrågat som byggnadsmaterial för offentliga byggnader och tempel. Och denna är en av världens mest kända, flitigt använd av Michelangelo och Bernini.

Under återfärden gör vi ett besök hos en vinproducent, Cantina Lunae Bosoni, där vi bl a smakar traktens mest kända vin, det friska och fruktiga Vermentino.

Resa i Ligurien
På kvällen äter vi en sista middag tillsammans i Lerici.


MÅNDAG

Arrivederci!

Med sinnen och resväskor välfyllda med smaker och minnen checkar vi ut från hotellet för att resa till flygplatsen. Matmagasinet och Go Slow Travel tackar för denna gång och hoppas på snart återseende.

Ciceron

Matmagasinets chefredaktör Maud Onnermark och reseledare Lena Pålsson.

[/one_fourth]

Boende vid havet

Hotel Continental**** i Genova
Hotel Europa*** i Lerici

Hotellet ligger 10 minuters promenad från stranden och bara 300 meter från Lericis historiska centrum. Terrass med utsikt över bukten Golfo della Spezia. Rummen på Europa har satellit-TV, minibar och en vattenkokare. I det egna badrummet finns badrockar, en hårtork och gratis badprodukter. En generös frukostbuffé med äggröra, ost, kallskuret, nybakade kakor och croissanter serveras varje dag. Frukosten serveras från kl. 06.30 och kan även avnjutas på rummet. Gratis wi-fi

Resa Ligurien

Ligurien – en kärleksakt mellan land och hav!

Regionen Ligurien som sträcker sig längs Medelhavets kust vid foten av Alperna går hela vägen från Frankrike till Toscana. Landskapet domineras av kullar och berg, ett praktfullt landskap som enligt legenden skapades efter en kärleksakt mellan hav och land!

Ligurien är uppdelad i fyra provinser: Imperia, Savona, Genua och La Spezia med huvudstaden Genua i mitten. Sträckan öster om Genua kallas Östra Rivieran, Riviera di Levante, och sträckan väster om Genua kallas Västra Rivieran, Riviera di Ponente. Blomsterrivieran vid San Remo är berömt, annars är Cinque Terre det populäraste resmålet på Östra Rivieran som lockar massor av besökare för sina spektakulära vandringsleder, fantastiska vyer, bad och pittoreska färgglada byar. Namnet kommer från de fem byarna Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore, som ligger längs bergssidorna utefter kusten. Sedan 1997 är hela området med på UNESCO:s världsarvslista och nationalpark sedan år 2000. Byarna är stängda för trafik och det enda sättet att ta sig runt här med tåg och båt. Det finns fina vandringsleder mellan byarna.

Namnet Ligurien kommer från folkstammen ligurerna som bodde här ca 500 f.Kr. Andra folkslag erövrade området innan det blev del av romarriket ca 200 f.Kr. Under medeltiden var Genova en mäktig marin republik som dominerade hela området. Napoleon invaderade och en ligurisk republik grundades 1797 för att redan 1814 bli del av Kungadömet Savojen som lade grunden till Italiens enande 1861.

Vid den liguriska kusten råder ett milt Medelhavsklimat som skiljer sig väsentligt från grannregionerna. Läget vid Genuabukten och Medelhavet samt skyddet från Sydalperna gör området närmast subtropiskt jämfört med norra Italien i övrigt. I januari har Genua en medeltemperatur på 8-10 °C, och på sommaren är medeltemperaturen omkring 24-25 °C.

Ekonomin domineras av industri men när det gäller jordbruk så odlas blommor, vin, oliver, frukt och grönsaker. Hälften av Italiens odlade blommor kommer härifrån. De blommor som dekorerar Stockholms stadshus under Nobelfesten kommer varje år från San Remo.

Ligurien är ett av Italiens minsta vindistrikt. Branta bergssluttningar ner mot havet gör området svårodlat och de mesta vinet produceras från kullar ovanför kusten. Ändå görs här en hel del olika viner, även om de flesta är vita och okända. När det gäller vita viner så är det de gröna druvsorterna Vermentino och Pigato som ger de bästa vinerna. Vermentino odlas över hela regionen och ingår i de flesta appellationer. Colli di Luni fick graderingen DOC 1986 och finns i områdett runt La Spezia längst österut i Ligurien, men finns även i Toscana. Här produceras både vita och röda viner. De vita vinerna görs från de gröna druvorna Vermentino och Trebbiano Toscano, medan de röda görs huvudsakligen på Sangiovese. Colli di Luni Vermentino, är Liguriens främsta; torra, svagt aromatiska, vita viner som passar utmärkt till fisk.

Gå vidare och boka

Det sköna Ligurien-en smakrik resa

16 400 SEK

Datum: 25 maj 2017


INGÅR I RESAN

 • Flyg t/r Stockholm-Milano
 • Fyra övernattningar i dubbelrum inkl frukost på hotell
 • Buss med chaufför för transfer flygplats och utflykter
 • Besök på Pasticceria Romanengo och provsmakning
 • Besök på Eataly och middag exkl dryck
 • Focaccialunch i Recco inkl dryck
 • Utflykt till Cinque Terre med tåg
 • Matlagningsdemonstration pesto och lunch inkl dryck i Monterosso
 • En middag på lokal restaurang exkl dryck i Lerici
 • Uflykt till Toscana för provsmakning av lardo di Colonnata och besök i marmorstenbrotten
 • Vinprovning
 • Chefredaktör Maud Onnermark med under vistelsen
 • Svensk färdledare med under vistelsen
 • Tillägg enkelrum 1 700 kr
 • Avdrag 1 000 SEK för prenumeranter Matmagasinet

För bokning, kontakta kundtjänst på tel 08-717 90 70, eller skicka en bokningsförfrågan om den här resan.

Bokningsförfrågan