Goda smaker i Champagne

Finns det någon annan dryck som lika starkt associerar till fest, glädje och glamour? Uppstickare finns men än så håller Champagne fanan högt och värnar om sina numera något utökade gränser. Namnet får bara användas för det vin som odlas i den franska provinsen la Champagne, nu klassad som världsarv av UNESCO. ”I segerns stund förtjänar man det, i nederlagets stund behöver man det” sa Napoleon och vi håller med.

Landsbygden där varje tänkbar yta är täckt av vinstockar är häpnadsväckande. Öppna fält och sluttningar, landskapet som gett Champagne sitt namn; ordet campagna på latin betyder just öppet fält. Längs dikeskanterna markerar olika stenar vilken producent som äger de smala fälten och skyltar visar vägen till champagnehusen och dess exklusiva hemligheter.

Vi bor centralt i Reims men ger oss ut på turer bland champagnehus i olika storlekar samt tar några avbrott från bubblorna för att prova sniglar, choklad och whisky. Samt uppleva lite av det historiska och litterära i området.


ONSDAG

Bienvenues!

Flyg till Paris där reseledare och buss möter upp för att åka in i Champagne.

Innan vi kommer fram till Reims stannar vi i Chateau-Thierry där dramatikern Jean de La Fontaine föddes 1621. Denne franske författare och poet har för eftervärlden mest blivit känd som fabeldiktare. Vi besöker hans födelsehem som sedan 1800-talet är ett museum. Här ser vi bl. a tavlor målade av Jean-Baptiste Oudry vars verk vi också har på Stockholms slott.

I Reims checkar vi in på vårt hotell för resans samtliga fyra nätter. Efter att vi har installerat oss möts vi för en välkomstmiddag tillsammans.

Resa Champagne


TORSDAG

Vinmuseum, whisky och choklad

Vi börjar dagen med att besöka vinmuseet i Verzenay för att bli lite av experter på Champagne och dess historia. Det är en spännande interaktiv utställning som kan avslutas med att man går upp i det ståtliga tornet för att njuta av utsikt över vinfält i alla vädersträck. För att tillfälligt helt byta inriktning åker vi till destilleriet Guillon där man sedan 1997 producerar single malt whisky i gamla champagne-ekfat. Efter en visning smakar vi på deras olika drycker.

Efter en gemensam lunch är det dags att vara lite aktiv. Vi besöker en liten chokladfabrik där man tillverkar de kända Bouchons au Marc de Champagne, fyllda med likörer från regionen. Vi provar själva på att få till de små chokladkorkarna som kanske inte blir så vackra men goda!

Dagen avslutas med besök hos Champagne J. De Telmont, en av ett fåtal som fortfarande är familjeägt. Här utforskar vi dryckens resa från stilla vin till sprudlande då vi bl. a smakar de viner som blandas till husets champagne. Ledig kväll.

Resa i Champagne


FREDAG

Champagnens fader och huvudstad

Dagens utflykt börjar med ett besök i det som brukar kallas champagnens vagga, Hautvillers. Det var här som munken Dom Pérignon var vinskänk på Benediktinerklostret och till att börja med gjorde allt för att bli av med de envisa bubblorna! Vi gör ett besök i kyrkan där Dom Pérignon ligger begravd. Därefter njuter vi både av utsikten över det kuperade landskapet samt ett glas champagne hos en mindre producent.

Reims i all ära men Epernay är den verkliga champagnehuvudstaden, en liten stad längs med floden Marne, som har ett stort inflytande på mikroklimatet i vinregionen. I underjordiska källare ligger miljontals flaskor glada i korken medan de väntar på att bjuda oss på pigga bubblor!

Längs pampiga Avenue de Champagne finner man alla de stora världsberömda champagneproducenterna som: Moët & Chandon, Mercier, De Castellane, Esterlin, Perrier-Jouët, Pol Roger. Vi besöker Champagne Mercier. Vi åker bekvämt i ett litet tåg i de kilometerlånga lagringstunnlarna innan det bjuds på champagneprovning.

Efter en gemensam lunch återvänder vi till Reims. Ledig kväll.

 Resa i Champagne Frankrike


LÖRDAG

Stadspromenad i Reims

Vi gör en stadspromenad i Reims och ta en titt på den fantastiska katedralen, Notre Dame de Reims, klassat som världskulturarv av UNESCO är det ett måste när man är i Champagne. Av de magnifika blyinfattade fönstren är de nyaste av Marc Chagall. Här har 33 franska kungar krönts, och det var genom den långa altargången som Frankrikes nationalhelgon Jeanne D’Arc kom inridande som överbefälhavare när Karl VII skulle krönas mitt under brinnande hundraårskrig mot britterna.

Vi ser också triumfbågen från romartiden, Taupalatset och Saint-Remibasilikan.

Champagnehusen Pommery eller Taittinger ligger centralt och kan besökas på egen hand om längtan efter bubblor tränger på under den lediga eftermiddagen. För den som är intresserad av krigshistoria finns Musée de la Reddition där tyskarna skrev under det första kapitulationsdokumentet den 7 maj 1945.

På kvällen möts vi igen för att äta avskedsmiddag tillsammans.

Resa i Champagne 


SÖNDAG

Krigsmonument och sniglar

Söndag och sovmorgon!

Med sitt strategiska läge nära Paris har Champagne under århundradenas lopp förvandlats till krigsskådeplats ett flertal gånger. Det är svårt att åka runt i Champagne utan att se minnesmärken från främst Första Världskriget.

På väg till flygplatsen besöker vi Parc du Chateau i Dormans där ett minnesmärke över slagen vid Marne under första världskriget med tillhörande kapell finns.

Resa i Frankrike

Svensk färdledare

Boende

Hotel de la Paix (den 26 april)

Best Western Hôtel de la Paix är ett designhotell som ligger i hjärtat av Reims. Det ligger bara några minuters promenad från affärerna och konferenscentret, och erbjuder en inomhuspool, gym och ett hamam.

De luftkonditionerade rummen på Hôtel De La Paix är inredda i modern stil och i vackra färgtoner. Varje rum har a/c, minibar, kassafack och en TV med satellitkanaler. Gratis wifi. Kaffe- och tebryggare.

Resa Champagne

Hotel Mercure Reims Cathédrale (den 31 maj)

Det fyrstjärniga hotellet ligger inom gångavstånd till flera sevärdheter och restauranger. Rummen har luftkonditionering och modern inredning med platt-tv. Kostnadsfri wi-fi i allmänna utrymmen.

[/two_fourth]

[/row]

Champagne

I Champagne finner ni fransk matkonst på högsta nivå, serverad på krogar eller eleganta slott med Michelin-stjärnor. Kombinera med smaker från det rustika lantliga kökets nedärvda mattraditioner. Champagneälskaren kan givetvis botanisera bland delikatesser förknippade med den bubblande drycken; ostron, gåslever, sniglar, och idérikedomen gällande användandet av champagne i anrättningar tycks aldrig sina.

Louis-Roederer, Moët & Chandon, Bollinger, Mercier, Veuve Clicquot, Pommery, Ruinart och Pol Roger. Det handlar visserligen mycket om prestigehusen men här finns även många mindre producenter att upptäcka. Distrikten kring städerna Reims och Épernay är de mest kända i Champagne. Strax söder om Reims reser sig Montagne de Reims. Där odlas Pinot noir och en mindre mängd Pinot meunie. Mellan berget och staden Épernay flyter floden Marne fram med medeltida byar runt. I dess dalgång, la Vallée de la Marne, är de båda blå druvorna i majoritet, även om Chardonnay vinner mark. På östsluttningarna söder om Épernay, Côte des Blancs, är Chardonnay praktiskt taget allenarådande.

Reims är den största staden i Champagne med många sevärdheter. Mest känd är Nôtre Dame-katedralen som är klassat som världsarv. Det medeltida Troys är Champagnes historiska centrum, en underbar liten stad med mycket att uppleva. Många champagnehus stoltserar med eleganta slott och vackra trädgårdar som kan besökas. Men det som fastnar i minnet är det fridfulla landskapet. Förtrollande!

Benediktmunken Pierre Pérignon, mer känd som Dom Pérignon var verksam i Hautvillers kloster. Pérignon ses som utvecklaren av champagnens framställning då han 1670 blandade flera viner och lät dem sedan jäsa en andra gång i flaska. Med hjälp av en kork med stålgrimma förhindrade han korken att släppa under jäsningen. Pierre Pérignon har också gett namn åt en av de mest kända champagnerna, Dom Pérignon, som är Moët et Chandons prestigechampagne.

De äldsta champagnehusen i Reims har imponerande källare nere i de gamla gallo-romanska kritbrotten där champagnen ligger på lagring. Vinkällarna visas efter överenskommelse. Praliner och champagne vet ju alla är en oslagbar kombination. I Épernay kan ni njuta av handgjord choklad. Chokladtillverkarna erbjuder även en guidad tur som avslutas med en chokladprovning av deras godsaker.

Whiskey destilleri som är beläget i hjärtat av Montagne de Reims. Destilleriet är öppet hela året om och erbjuder visning av sin whiskey och malt produktion. Ett trevligt avbrott från champagnes bubblor.

Rosa drömmar. Maison Fossier har serverat sina vackra bakverk sedan 1756 och är idag kända över hela världen för sitt hantverk. Deras Le Biscuit Rose har bakats sedan 1691.

Gå vidare och boka

Champagne - en sprudlande resa

14 600 kr i dubbelrum inkl flyg

Datum: 31 maj 2017


INGÅR I RESAN

  • Flyg t/r Stockholm/Köpenhamn-Paris
  • Buss med chaufför för transfer t/r flygplats och utflykter
  • 4 övernattningar i dubbelrum inkl frukost på hotell
  • 2 middagar och 2 luncher inkl.dryck
  • Choklad-, whisky- och snigelprovningar
  • Champagneprovningar
  • Utflykter enligt program
  • Stadspromenad i Reims med lokalguide
  • Svensk reseledare under vistelsen
  • Tillägg enkelrum 2 200 SEK

För bokning, kontakta kundtjänst på tel 08-717 90 70, eller skicka en bokningsförfrågan om den här resan.

Bokningsförfrågan