Följ med oss till Italiens södra lite mer exotiska hörna!

Det solkyssta Apulien är en mytomspunnen region i södra Italien. Landet ser ju ut som en stövel på en karta och nu befinner vi oss vid ”klacken”.

Apulien har varit en smältdegel för kulturer från både öst och väst vilket inte minst märks i maten som inte är stark men har spännande kryddblandningar. Antikens greker har lämnat sina spår men också normander, fransmän och spanjorer.

Apulien är Italiens hjärta beträffande produktion av olja och pasta. Redan under medeltiden var detta en blomstrande matmarknad och poeten Dante diktade om ”Apuliens lyckosamma jordar”.

Regionen kallas ibland för Italiens kornbod för här finns gott om böljande gula vetefält. Med mer än 300 olika odlade kornsorter i Apulien har regionen urgamla traditioner för brödbakning i all världens former och storlekar.

Förutom att vi lär oss om och smakar på regionens gastronomiska specialiteter så besöker vi två av Italiens mest sägenomspunna världsarv, grottstaden i Matera och trulli-landet i Alberobello.


TORSDAG

Benvenuti!

Vi flyger till Bari, regionen Apuliens huvudstad.

Efter att ha checkat in på vårt hotell inne i Bari så möts vi för att äta middag tillsammans.


FREDAG

Bröd i Altamura och grottor i Matera

Efter en panoramisk tur genom Bari lämnar vi storstaden och kusten för en landskapsbild som präglas av frodiga sekelgamla olivlundar och vidsträckta vinodlingar. Italiens blåaste himmel över den röda jorden och de vitkalkade husen bidrar till den urgamla skönhet som lockar alltfler, även inhemska, besökare.

I Altamura besöker vi bageriet som lyckades stänga ner McDonald’s! Byborna föredrog sitt gamla bageri och handlade i stort sett bara där. Det blev stora rubriker om händelsen i USA. Här provar vi både foccacia och det berömda brödet som har DOP status och ibland kallas världens bästa!

Vi lämnar tillfälligt Apulien och fortsätter resan in i grannregionen Basilicata till ett av Italiens spektakulära världsarv, ”Sassi Caveosi”, staden Materas gamla grottstad som befinner sig i en brant ravin. Säkerligen bebodda redan under forntid, flyttade sedan munkar in innan fattiga familjer tog över. Grottstaden har också varit plats för inspelningen av många filmer som t ex Matteusevangeliet av Pier Paolo Pasolini, och The Passion of the Christ av Mel Gibson.

Efter en gemensam lunch guidas vi runt i en lätt magisk atmosfär bland levande kulisser och boningar som blivit direkt uthuggna ur klipporna.

Resa Apulien Resa Apulien

Vi avslutar dagen i ”den vita staden” Ostuni. Smeknamnet kommer från de välbevarade vitkalkade husen i olika stilar som dominerar stadens centrum. Här checkar vi in på vårt hotell för kommande tre nätter.


LÖRDAG

Promenad och vinprovning i Lecce

Vi befinner oss i ett av Italiens viktigaste olivoljedistrikt och passar förstås på att besöka en olivoljeproducent. Nedanför Ostuni finns en medeltida oljekvarn och efter att ha fått lära oss om produktionen får vi göra en provning av olika fina oljor. Dessa har en mycket viktig roll i Apuliens hälsosamma kök.

Därefter åker vi till Lecce, Apuliens elegantaste stad, berömd bl. a för sina många barockkyrkor byggda i ljus halmfärgad sandsten och vackra piazzor. Här får vi en guidad promenad. På Piazza Sant’Oronzio gör vi ett vätskestopp. Det är stadens sällskapssalong och här ligger den välbevarade romerska amfiteatern. Lecce hade sin storhetstid under 16- och 1700-talen och vissa palats har myriader av dekorationer i den lokala gula sandstenen.

Efter gemensam lunch och vinprovning i ett av de eleganta palatsen blir det tid på egen hand innan vi återvänder till Ostuni.

Matresa Italien

Tid på egen hand innan vi återvänder till Ostuni.


SÖNDAG

Matlagning och trulliland

Visserligen sovmorgon men istället för vilodag blir det till att arbeta lite! På en masseria, dvs. en typisk pugliesisk lantgård, får vi lära oss att göra några regionala rätter under förmiddagen som vi sedan njuter av till lunch.

Efter lunch åker vi till Alberobello, känd för sin stadskärnas speciella arkitektur som är med på Unescos världsarvslista. De vita husen med toppiga grå tak av sten som kallas trulli är unika för detta område. Mystiken förstärks av de magiska symboler som många av dem har målade på väggarna. Vi passar på att besöka en vinkällare med vinmuseum i närheten för att smaka på några av områdets viner.

Polignano a Mare är en stad som verkar gjord för att avbildas på Instagram! Byggd på ett språng av klippor svävar den gamla stadskärnan ovanför havet. Missa inte att gå över bron och titta ner på vågorna som slår mot höga klippor ett trettiotal meter ner. Ett kärt smeknamn på Polignano är ”Glass-staden” och vi smakar naturligtvis på den berömda hemgjorda glassen!

Resa Apulien Resa i Apulien

På kvällen äter vi en sista middag tillsammans på en restaurang i Ostuni.


MÅNDAG

Arrivederci!

Med sinnen och resväskor välfyllda med smaker och minnen checkar vi ut från hotellet för att resa till flygplatsen i Bari. Go Slow Travel tackar för denna gång och hoppas på snart återseende.

Svensk reseledare

Boende i Bari och den Vita Staden Ostuni

Hotel Oriente****

Hotel Oriente ligger i centrum av Bari, bara 400 meter från gamla stan och Porta d’Oriente. Faciliteter inkluderar reception, bar, frukostrum, konferensrum, WiFi och takterrass.

Rum med badrum/dusch, hårtork, telefon, TV, WiFi (extra avgift), safe (extra avgift), minibar och luftkonditionering.

Ostuni Palace****

Hotel Ostuni Palace ligger nära katedralen och du promenerar till torget på tio minuter.

Hotellet har en elegant pianobar och restaurang som serverar italienska rätter. Över 300 viner finns att välja mellan. Kostnadsfri wi-fi i allmänna utrymmen; dator finns tillgänglig.

De 34 gästrummen på Hotel Ostuni Palace har minibar och värdeförvaringsskåp. Satellit-tv med pay-per-view. Badrummen har badkar eller dusch, hårtork och gratis toalettartiklar.

Resa Apulien Hembakat i Apulien

Apulien – en smältdegel genom seklers möten mellan öst och väst

Regionen Apulien ligger precis över klacken i det karaktäristiskt stövelformade Italien och är en smältdegel genom seklers möten mellan öst och väst.

Banden till antikens Grekland är fortfarande tydliga på många håll men även normander, fransmän och spanjorer har lämnat spår i denna vackra region. Denna pärla vid det Adriatiska havet som blivit italienarnas eget semesterparadis lockar allt fler nordbor, inte bara för sol och bad, utan också för sin genuina matkultur.

Apulien är kanske mest känt för sina viner som senare år fått ett rejält uppsving. Det är en mycket gammal vinregion, redan under antiken odlade man vin här och romarna utvecklade det vidare. Men det är först på senare år som kvalitetstänkande har tagit plats och nu finns ett flertal högkvalitativa viner som vi kommer att få chansen att provsmaka.

Apulien är Italiens hjärta beträffande produktion av olja och pasta. Redan under medeltiden var detta en blomstrande matmarknad och Dante diktade om ”Apuliens lyckosamma jordar”. Maten är smakrik och baseras ofta på olivolja, lök, färska grönsaker, fisk, skaldjur som ostron och musslor ute vid kusten och grillat kött inåt landet.

Gå vidare och boka

Apulien, en smakrik resa till södra Italien

15.200 SEK

Datum: 12 april 2018


INGÅR I RESAN

 • Flyg t/r Stockholm-Bari
 • Buss med chaufför för transfer t/r Bari och samtliga utflykter
 • Fyra övernattningar i dubbelrum inkl frukost på hotell
 • Två middagar (exkl dryck)
 • Två luncher på lokala restauranger (exkl dryck)
 • Lunch på masseria och matlagningsklass
 • Vinprovning och olivoljeprovning
 • Utflykter till Altamura, Matera, Lecce, Alberobello och Polignano a Mare
 • Stadspromenad med lokalguide i Matera och Lecce
 • Svensk färdledare med under hela vistelsen
 • Tillägg enkelrum 1 200 kr

För bokning, kontakta kundtjänst på tel 08-717 90 70, eller skicka en bokningsförfrågan om den här resan.

Bokningsförfrågan